Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wykonczenie poddasz

Recommended Posts

Witam.

Mam takie pytanie bo nie bardzo jestem w temacie a musze zorientować się finansowo...

W domku jednorodziennym (stary-poniemiecki) byl strych w kompletnie opustoszałym stanie. Zero ocieplenia nic. Skosy to dachówka i podspodem folia, sciany szczytowe surowa cegła a podloga z gliny.

Zabraliśmy się więc za remont. Zrobiliśmy już podłogę z płyt pilśniowych (nie wiem czy dobrze napisałam ;/ ), skosy są już docieplone wełną 15 i dodatkową 5 oraz założone sa profile na regipsy. Zaznaczam że na gorze nie było żadnych instalacji. Woda została już pociągnięta razem z grzejnikami.

Został nam do zrobienia prąd...

Moje pytanie brzmi.

Co dalej? i ile mnie to jeszcze wyniesie? (nie licząc prądu, mąż robi wszystko sam metodą prób i błędów) Nie mamy pojęcia jak docieplić ściany szczytowe bo boimy się że jeden zły ruch i ona poleci bo jest na jednej cegle robiona?... Czy mógłby wypowiedzieć się ktoś kto na prawdę się zna? I zaznaczam że nie chodzi mi o wykonczenie typu - królestwo ze złota, tylko skromne mieszkanko do zamieszkania.

Pozdrawiam

Witam!

Sposobów na ocieplenie ścian od wewnątrz jest kilka.

1. Bloczki komórkowe, np.

2. Styropian - na przyklejony styropian należy ułożyć tynk cienkowarstwowy wewnętrzny,

3. Ścianę można także ocieplić wełną mineralną stosując ruszt z profili aluminiowych a następnie płyty gipsowo-kartonowe.

W związku z powyższym cena zależy od zastosowanych materiałów.

Jak możesz zamieść jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam