Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maszyna do cięcia płytek - doradzenie

amigaone

Recommended Posts

Witam, czy moglibyście mi doradzić w sprawie zakupu nie drogiej maszyny do docinania płytek? Kwota to ok 300 - 400 zł.

Co jest lepsze, jedna szyna czy dwie?

Spotkałem model dedra 1151, czy jest to dobra gilotyna? Niestety mało opini na jej temat a jak już są to niestety nie zbyt przychylne... Oprócz tego ciekawy jest też walmer 600, czym różnią się od siebie np. mgł 600 od mgłr 600 czy mgz 600? Może ktoś kupował ostatnio w podobnej kwocie sprzęt? Prowadnica ok 600/700 mm.

Ważne żeby części zamienne były łatwo dostępne, a sama przecinarka dobrej jakości jak na tą kwotę.

Edytowane przez amigaone

W tej cenie już są dobre maszynki oczywiście nie najlepsze ale w miarę przyzwoite. Myślę że cena/jakość to WALMER i lepiej 80 bardzo sztywna maszynka nie poddające przy cięciu nawet grubszego gresu. Kółko tnące łatwe do wymiany jak i nie ma problemu z ich kupnem. Dedrę nie polecam ze względu na luzy które występują na prowadnicy.

Ok bardzo dziękuję za odpowiedź. Orientujesz się czym z grubsza różnią się poszczególne modele walmera oprócz wymiarów i kształtu obudowy? Czy są to jakieś znaczące różnice które sprawiają że warto np. wybrać serię mgz?

Czekam również na inne opinie, dzięki ;-)

Edytowane przez amigaone

Ok bardzo dziękuję za odpowiedź. Orientujesz się czym z grubsza różnią się poszczególne modele walmera oprócz wymiarów i kształtu obudowy? Czy są to jakieś znaczące różnice które sprawiają że warto np. wybrać serię mgz?

Czekam również na inne opinie, dzięki ;-)

Miałem " walmera " 60 cm ze stałym blatem a teraz mam " walmera " 60 cm z ruchomym blatem - jest lepszy. Kółko tnące jest w trzpieniu i jest mniejszej średnicy co wpływa na jakość cięcia.Jeśli chodzi o długość to 60 cm wystarczy do większości robót.

• 1 year później...