intel0838 02.02.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Proszę o opinię na temat trwałości markowych żarówek LED ( philips, osram itp)Skuszony ceną kupiłem kilkanaście (made in china, markowanych jakimiś polskimi importerami ) ....i w ciągu roku uszkodzeniu uległo jakieś 30%!!! Oczywiście wszystkie diody LED są sprawne, natomiast padają źródła prądowe ( dla nie wtajemniczonych ) taka mała płyteczka elektroniczna włożona do żarówki mająca za zadanie z 230VAC "robić" napięcie i prąd odpowiedni dla ledów. Zastanawiam się nad wymianą na philipsa tylko.... krew mnie zaleje jak zapłacę kilka razy tyle i będzie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desima 02.02.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 moim zdaniem to jak z markowym sprzętem, możesz kupić telewizor i będzie chodził aż do końca gwarancji a koledze ten sam sprzęt padnie po kilku miesiącach. Na pewno wpływ na to ma samo użytkowanie; a dokładnie to gdzie zainstalujesz żarówki, w łazience gdzie jest duża wilgotność z całą pewnością wytrzymają krócej, kolejna sprawa to częstotliwość załączania im więcej cykli załącz/wyłącz tym krótsza praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desima 02.02.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 moim zdaniem to jak z markowym sprzętem, możesz kupić telewizor i będzie chodził aż do końca gwarancji a koledze ten sam sprzęt padnie po kilku miesiącach. Na pewno wpływ na to ma samo użytkowanie; a dokładnie to gdzie zainstalujesz żarówki, w łazience gdzie jest duża wilgotność z całą pewnością wytrzymają krócej, kolejna sprawa to częstotliwość załączania im więcej cykli załącz/wyłącz tym krótsza praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 02.02.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Ja mam spoty GU10 marki bodaj ideal elektro (dostępne w LM, Castoramie, Obi) kupione po 19,99 za sztukę na promocji, 80SMD, moc 4,4W (spokojnie zastępuje halogen 50-60W) i o ile halogeny w łazience paliły się co 2 - 3 miesiące to te działają od 2 lat i świecą ekstra, dziś nawet dokupiłem kolejne 5 sztuk (już za 24,99 ) do kuchni..i jest dużo jaśniej niż jak były halogeny...mam nadzieję, że pociągną równie długo jak te łazienkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
intel0838 02.02.2014 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Elektronika NIE MA PRAWA się uszkadzać od ilości włączeń/wyłączeń jeśli jest dobrze zaprojektowana, wilgotność to też żaden problem- jeśli producent o tym pomyślał. To że chińskie to chłam to się przekonałem:) Chodzi mi o opinie nt "mniej" chińskich, abym nie musiał kupować po sztuce od każdego producenta i ich rozbrajać żeby sprawdzić co jest w środku. Jak ktoś ma markowe ( nie bez powodu piszę o markowych) i chce się podzielić na temat ich awaryjności to dawajcie znać. Piszę o markowych bo chyba 90% tego co jest na allegro pod "markami" ledcośtam, luxcośtam , polcośtam wychodzi z tej samej chńskiej fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finf 03.02.2014 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Dobre zamienniki żarówek LED można poznać po pierwsze po opisie pudełka w którym producent zawrze informacje: 1. temperatura żarówki LED będzie zbliżona do 2700K, a rozbieżność nie będzie większa jak 50K, 2. będzie podany parametr trwałości - odpowiedni dla emiterów LED L70 (dla klasycznych żarówek ok. był L50), 3. rzetelna informacja o strumieniu oświetlenia - najdroższe i najlepsze emitery LED emitują ok 90lm/W i emitery o mocy ok. 10W zastępują klasyczną żarówkę 60W. - opis pudełka, że 6W LED dysponuje 900 lumenami i zastępuje żarówkę 100W - to totalna bzdura! 4. posiada wysoki współczynnik odwzorowania barw (CRI>80) 5. deklarowana przez producenta utrata strumienia świetlnego nie powinna być większa niż kilka procent, To by było na tyle z pudełkiem, a teraz zajmijmy się pacjentem. Dobrą żarówkę LED poznamy po tym: 6. dobra elektronika to taka która nie mruga, a więc ma dobrze dobrane i dobrej jakości diody prostownicze - można to sprawdzić bardzo prosto - patrzymy na żarówkę kontem oka, lub odpalamy cyfrowy aparat (taki z większości telefonów komórkowych się nada) kierujemy pod kątem 30-45 stopni na włączoną żarówkę. Jeżeli nie widać migotania, ani latających zbyt dużo pasków - jest OK, a jeżeli zobaczymy dyskotekę - no cóż to raczej marny produkt 7. Nawet najlepsza elektronika długo nie pociągnie jak się przegrzeje - dobrą żarówkę LED poznamy po pokaźnym radiatorze, a żarówka zasilana odpowiednio niskim prądem na poziomie ok. 100mA (a nie jak niektóre modele 1A), a więc nie będzie się zbytnio grzała... jeżeli radiatora nie ma lub jest on z plastiku - odpuśćmy sobie, 8. Trzeba pamiętać, że technologia LED jest droga, a więc nie liczmy na żarówki dobrej jakości i tanie... obecnym liderem emiterów LED zastępujących żarówki jest Philips 9. Mając na myśli żarówka LED jako zamiennik żarówki - mam na myśli POJEDYNCZY emiter LED, a nie 10-50 sztuk umieszczone na płytce w jednej obudowie - na to szkoda pieniędzy, gdyż jakość i ilość emitowanego światła, a w szczególności sprawność lumenów/wat pozostawia więcej niż dużo do życzenia, 10. Na chwilę obecną zakup żarówek LED jest raczej podyktowany chęcią testowania nowych technologii, obcowania z nimi, a także wzornictwem i elementem wystroju wnętrz, niżeli względami ekonomicznymi, gdyż cena dobrego emitera LED mimo zysków z niższego zużycia prądu nadal wyjdzie drożej niż korzystanie ze znacznie tańszej standardowej żarówki halogenowej mimo większego zużycia prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 D 6. dobra elektronika to taka która nie mruga, a więc ma dobrze dobrane i dobrej jakości diody prostownicze - można to sprawdzić bardzo prosto - patrzymy na żarówkę kontem oka, lub odpalamy cyfrowy aparat (taki z większości telefonów komórkowych się nada) kierujemy pod kątem 30-45 stopni na włączoną żarówkę. Jeżeli nie widać migotania, ani latających zbyt dużo pasków - jest OK, a jeżeli zobaczymy dyskotekę - no cóż to raczej marny produkt . No dobrze, ale jak przeprowadzić ten test w przypadku zarówki 12V zasilanej ze stabilizowanego zasilacza buforowego podpiętego do akumulatora i 230V. Własnie tak mam i stwierdziłem duzo wiekszą ich trwałośc od zarówek 230 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finf 04.02.2014 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 podłączyć pod niestabilizowany Oczywiście że będzie dużo większa trwałość.. ponieważ w 99% przypadków LEDy 12V i 24V mają w środku tylko stabilizację, a nie posiadają prostownika, gdyż jest on w postaci zewnętrznego zasilacza stabilizowanego.... A więc skoro nie ma prostownika który może się popsuć - to może paść tylko stabilizacja, a to naprawdę dużo rzadziej spotykane uszkodzenie. Ok. 95% przypadków uszkodzenia elektroniki w żarówkach LED to uszkodzenia termiczne prostowników, które są spowodowane pracą na prawie 100% sprawności układu, a do tego są słabe jakościowo. Ogólnie temat LED to temat rzeka i można napisać niejeden artykuł na ten temat, Ponieważ pytanie dotyczyło żarówek LED 230V i układów elektronicznych (prostownik + stabilizator) w tych żarówkach, nie widziałem sensu rozwodzenia się o listwy, czy żarówki, które nie są wyposażone w układy prostownicze. Aczkolwiek jak podłączysz pod 100W słabej jakości zewnętrzny prostownik pozbawiony układów chłodzących dokładnie 100W LED (w skrajnych przypadkach powiedzmy że będzie to nawet 110-120W) to padnie tak samo szybko jak słabe żarówki LED. Ale przy zastosowaniu dobrego stabilizowanego prostownika z zapasem mocy np. 200W i podłączysz ok. 100-160W LED to ten zasilacz nawet nie powinien się specjalnie zagrzać... Poruszając już temat żarówek 12V i 24V trzeba pamiętać, że można nabyć także żarówki LED bez stabilizatora - a więc same emitery ... ale to już oddzielna bajka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 [quote=finf;6349441Poruszając już temat żarówek 12V i 24V trzeba pamiętać, że można nabyć także żarówki LED bez stabilizatora - a więc same emitery ... ale to już oddzielna bajka.... Moze kilka przykładów, jezeli są tansze a równie dobre, to po co przepłacać za dodatkową stabilizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts