Voytas 18.05.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Witam Dziś w końcu zaczęły mury piąć się do góry, a konkretnie ścianka fundamentowa na ławie. Było do tej pory nieco problemów ale chyba w końcu sytuacja opanowana (najgorsza była wysoka woda gruntowa). Ale jest nowy kierownik budowy który po porzednim partaczu przez duże "P" odpowiednio potraktował naszą budowę. I co mnie dziś zaskoczyło? Naniesienie linii na ławie pod bloczki to nic nadzwyczajnego. Ale podejście do murowania mnie zaskoczło. Najpierw poszły wszystkie bloczki narożne. Każdy osobno był dokładnie poziomowany co do milimetra przez kierownika stojącego w pobliżu z teodolitem !!! 9 mm w dół.. 3 mm oj, o 2 za dużo, jeszcze raz..... I tak każdy bloczek został odpowienio położony. I dopiero od tych bloczków zaczęło się murowanie ścianek. Wzdłuż mocowanej do każdej warstwy żyłki wyznaczającej poziom...... Z mojej wiedzy to chyba nie jest codzienna praktyka, a chyba być powinna. Wystarczy chcieć. Teraz zobaczymy jak będzie dalej, ale poczatki dobrze wróżą Pozdrawiam i życzę Wam równie miłych zaskoczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/18715-w-ko%C5%84cu-idzie-w-g%C3%B3r%C4%99-mi%C5%82e-zaskoczenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicja25 18.05.2004 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Wspomniałeś o wysokiej wodzie gruntowej jak sobie z tym poradziłeś? ja mam też z tym problem wymienić grunt ,czy też jak kierownik proponuje zalać specjalną zbrojoną ławę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/18715-w-ko%C5%84cu-idzie-w-g%C3%B3r%C4%99-mi%C5%82e-zaskoczenie/#findComment-318954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 18.05.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 [...] Naniesienie linii na ławie pod bloczki to nic nadzwyczajnego. Ale podejście do murowania mnie zaskoczło. Najpierw poszły wszystkie bloczki narożne. Każdy osobno był dokładnie poziomowany co do milimetra przez kierownika stojącego w pobliżu z teodolitem !!! 9 mm w dół.. 3 mm oj, o 2 za dużo, jeszcze raz..... I tak każdy bloczek został odpowienio położony. I dopiero od tych bloczków zaczęło się murowanie ścianek. Wzdłuż mocowanej do każdej warstwy żyłki wyznaczającej poziom...[...] Jakie bloczki, jaki teodolit. Fundamenty lane, potem Termopor 30 P+W A efekt? 18 dzień po rozpoczęciu budowy - szalunki nad parterem skończone. Jutro zbrojenia a w 21-22 dniu lejemy strop w 30 dniu wchodzą cieśle. Grunt to organizacja, terminowość i sprawna ekipa Dzisiaj wpadł projektant i szczęka mu opadła ... pozdrawiam Stefano Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/18715-w-ko%C5%84cu-idzie-w-g%C3%B3r%C4%99-mi%C5%82e-zaskoczenie/#findComment-318989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts