Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Dziś w końcu zaczęły mury piąć się do góry, a konkretnie ścianka fundamentowa na ławie. Było do tej pory nieco problemów ale chyba w końcu sytuacja opanowana (najgorsza była wysoka woda gruntowa).

Ale jest nowy kierownik budowy który po porzednim partaczu przez duże "P" odpowiednio potraktował naszą budowę. I co mnie dziś zaskoczyło?

Naniesienie linii na ławie pod bloczki to nic nadzwyczajnego. Ale podejście do murowania mnie zaskoczło. Najpierw poszły wszystkie bloczki narożne. Każdy osobno był dokładnie poziomowany co do milimetra przez kierownika stojącego w pobliżu z teodolitem !!! 9 mm w dół.. 3 mm oj, o 2 za dużo, jeszcze raz..... I tak każdy bloczek został odpowienio położony. I dopiero od tych bloczków zaczęło się murowanie ścianek. Wzdłuż mocowanej do każdej warstwy żyłki wyznaczającej poziom......

Z mojej wiedzy to chyba nie jest codzienna praktyka, a chyba być powinna. Wystarczy chcieć.

Teraz zobaczymy jak będzie dalej, ale poczatki dobrze wróżą :-)

Pozdrawiam i życzę Wam równie miłych zaskoczeń.

https://forum.murator.pl/topic/18715-w-ko%C5%84cu-idzie-w-g%C3%B3r%C4%99-mi%C5%82e-zaskoczenie/

Wspomniałeś o wysokiej wodzie gruntowej jak sobie z tym poradziłeś? ja mam też z tym problem wymienić grunt ,czy też jak kierownik proponuje zalać specjalną zbrojoną ławę? :-?
https://forum.murator.pl/topic/18715-w-ko%C5%84cu-idzie-w-g%C3%B3r%C4%99-mi%C5%82e-zaskoczenie/#findComment-318954

[...]

Naniesienie linii na ławie pod bloczki to nic nadzwyczajnego. Ale podejście do murowania mnie zaskoczło. Najpierw poszły wszystkie bloczki narożne. Każdy osobno był dokładnie poziomowany co do milimetra przez kierownika stojącego w pobliżu z teodolitem !!! 9 mm w dół.. 3 mm oj, o 2 za dużo, jeszcze raz..... I tak każdy bloczek został odpowienio położony. I dopiero od tych bloczków zaczęło się murowanie ścianek. Wzdłuż mocowanej do każdej warstwy żyłki wyznaczającej poziom...[...]

Jakie bloczki, jaki teodolit. :)

Fundamenty lane, potem Termopor 30 P+W

A efekt? 18 dzień po rozpoczęciu budowy - szalunki

nad parterem skończone.

Jutro zbrojenia a w 21-22 dniu lejemy strop :D

w 30 dniu wchodzą cieśle.

Grunt to organizacja, terminowość i sprawna ekipa :)

Dzisiaj wpadł projektant i szczęka mu opadła ...

pozdrawiam

Stefano

https://forum.murator.pl/topic/18715-w-ko%C5%84cu-idzie-w-g%C3%B3r%C4%99-mi%C5%82e-zaskoczenie/#findComment-318989