marekbo 02.02.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam, Które ogrzewanie jest tańsze?, chodzi mi o miesięczne rachunki, prąd w II taryfie, ale trzeba liczyć pół na pół bo grzać trzeba cały czas . Pomijamy koszty związane z instalacją. Nie wiem jakie są ceny propanu, bo firmy mailowo coś tajemniczo odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.02.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Wstawiasz bufor i grzejesz tylko w taniej.Gaz latem podobno można kupić po 1,7zł/litr.LPG do auta najtaniej tankowałem po 2,11zł.Do butli pod domem kupisz dużo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.02.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) prąd w II taryfie, ale trzeba liczyć pół na pół bo grzać trzeba cały czas Nie trzeba. Jeśli będziesz miał podłogówkę i w miarę dobrze ocieplony dom, to masz szansę się zmieścić w taniej taryfie. Ja ogrzewam dom tylko w taniej i daje radę, w ubiegłych latach G12e, teraz G12w. Jak to wygląda, możesz sprawdzić na wykresach z monitoringu parametrów pracy centralnego ogrzewania w moim domu: http://www.mojazielonaenergia.pl/monitoring-on-line-pompy-ciepla/ Edytowane 2 Lutego 2014 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.02.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Wstawiasz bufor i grzejesz tylko w taniej. Gaz latem podobno można kupić po 1,7 zł/litr. Do butli pod domem kupisz dużo taniej. Przy cenie propanu 1,7 zł/litr - 1 kWh = 0,25 zł Można kupić jeszcze taniej. Zależy gdzie /rejon PL/ i o jakiej porze roku /lipiec, sierpień/, ilości /np. grupa zakupowa/. Jaka będzie różnica w cenie za 5 - 10 lat ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Przy cenie propanu 1,7 zł/litr - 1 kWh = 0,25 zł Można kupić jeszcze taniej. Zależy gdzie /rejon PL/ i o jakiej porze roku /lipiec, sierpień/, ilości /np. grupa zakupowa/. Jaka będzie różnica w cenie za 5 - 10 lat ??????? A jak to wychodzi w kosztach inwestycyjnych i eksploatacyjnych? Zasobnik na propan? Odpowiedni wysokosprawny kociol? Jakies pozwolenia? Poniejsze przeglady czy cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.02.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 A jak to wychodzi w kosztach inwestycyjnych i eksploatacyjnych? Zasobnik na propan? Odpowiedni wysokosprawny kociol? Jakies pozwolenia? Poniejsze przeglady czy cos? To chyba spora inwestycja. W związku z czym chyba lepiej czysty prąd z kociołkiem za 2500 zł lub buforem z grzałką za 3000 zł (opisywał asolt gdzieś w sąsiednim wątku), o ile dom jest w miarę energooszczędny. Różnica w koszcie ogrzewania 5 gr/1kWh (prąd - propan) dla mnie np. do zaakceptowania na rzecz prądu. Ale sam jestem ciekaw ile wynosi koszt takiej kotłowni propanowej ze zbiornikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.02.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 A jak to wychodzi w kosztach inwestycyjnych i eksploatacyjnych? Zasobnik na propan? Odpowiedni wysokosprawny kociol? Jakies pozwolenia? Poniejsze przeglady czy cos? Pytanie było takie. Witam, Które ogrzewanie jest tańsze?, chodzi mi o miesięczne rachunki, prąd w II taryfie, ale trzeba liczyć pół na pół bo grzać trzeba cały czas . Pomijamy koszty związane z instalacją. Nie wiem jakie są ceny propanu, bo firmy mailowo coś tajemniczo odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Pytanie było takie. Ale ja Pytam Ciebie jako czlowieka z branzy. Chce teraz zaspokoic moja ciekawosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.02.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 A to proszę bardzo Zbiornik naziemny 2 700 l z wszystkimi uzgodnieniami, projektami instalacji gazowej zewnętrznej i wewnętrznej - "pod klucz" - ok. 10 000 zł z VAT 23%. Kocioł ok. 6 000 zł. Uprzedzając - komin nie musi być murowany i z klinkieru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.02.2014 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Czyli z "jakims" kominem moge zalozyc ~18 tys?Jak rozumiem zbiornik gazu jest w takim wypadku wlasnoscia inwestora i moze go "tankowac" z dowolnego zrodla? Czy ta cena 1,70 PLN/litr to cena z dostawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 03.02.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Pomijamy koszty związane z instalacją. Nie wiem jakie są ceny propanu, bo firmy mailowo coś tajemniczo odpowiadają. bo cena tankowania zależy od poniesionych przez ciebie na starcie kosztów inwestycji, im więcej wydasz tym taniej w przyszłości zatankujesz, natomiast jak podpiszesz umowę na wyłączność to dostaniesz za darmo instalację i zbiornik, ale tankować będzie po zbóju, a wypowiedzenie umowy przed terminem to ekstra dodatkowe koszta reasumując, prąd wychodzi albo taniej albo podobnie, więc nie ma sensu sobie głowy propanem zawracać Jak rozumiem zbiornik gazu jest w takim wypadku wlasnoscia inwestora i moze go "tankowac" z dowolnego zrodla? ja bym tak optymistyczny nie był, zbiornik 2700L może okazać się za mały żeby tankować go tylko raz w roku w czerwcu, ja bym doradzał wziąć coś większego (droższego) żeby się w lutym nie obudzić z potrzebą tankowania po 3zł Edytowane 3 Lutego 2014 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 2700l to ponad 16 tys kWh energii. Na ocieplony dom 150m2 wystarczy, ale faktycznie to tak troszke "na styk" moze byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.02.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Czyli z "jakims" kominem moge zalozyc ~18 tys? Jak rozumiem zbiornik gazu jest w takim wypadku wlasnoscia inwestora i moze go "tankowac" z dowolnego zrodla? Czy ta cena 1,70 PLN/litr to cena z dostawa? Zgadza się można tankować u dowolnego dostawcy. Wszyscy podają cenę z dostawą. ja bym tak optymistyczny nie był, zbiornik 2700L może okazać się za mały żeby tankować go tylko raz w roku w czerwcu, ja bym doradzał wziąć coś większego (droższego) żeby się w lutym nie obudzić z potrzebą tankowania po 3zł Przy zapotrzebowaniach pow. 15 000 kWh opłaca się zainstalować większy zbiornik. Aktualna cena propanu /luty/ w tym roku jak i w ubiegłych była znacznie poniżej 3 zł, ale wyższa /fakt/ od 1,7 zł/litr. Edytowane 3 Lutego 2014 przez Greengaz literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 03.02.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Aktualna cena propanu /luty/ w tym roku jak i w ubiegłych była znacznie poniżej 3 zł, ale wyższa /fakt/ od 1,7 zł/litr. Zaraz się okaże, że to wcale nie 0,25 zł za 1 kWh, tylko 0,35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.02.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zaraz się okaże, że to wcale nie 0,25 zł za 1 kWh, tylko 0,35 Gdyby użytkownik zbiornika miał taką fanaberię i tankował propan tylko zimą będzie mu trudno. No chyba, że sam zaproponuje cenę ponad 2,35 zł/litr. Sadzę, iż każdy dostawca bez problemu się zgodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 03.02.2014 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Najlepsze jest to że ja mam już własny zbiornik, który jest podłączony wraz z instalacją zew. i wew. była kasa to postawiłem w 2013r. Jeszcze go nie tankowałem. Teraz jestem na etapie, gdzie muszę się w końcu zdecydować czym grzać, wypadałoby gaz skoro jest instalacja, ale bardziej mnie interesują miesięczne rachunki. Dom mały ponad 80m2 podłogówka w całości. - Dobry piec na gaz 2F/kondensacyjny/zamknięta komora od 5500 zł - Tankowanie do pełna ok. 4000 zł - komin ok 1500 zł + podłączenie a np.: Pompa ciepła Panasonic AQUAREA 7kW 13 950 zł z montażem (dwa razy w przeglądy po 150 zł netto + dojazd). i mam dylemat piec elektryczny Kospel już mam podłączony i kominek z płaszczem, ale to traktuje jako awaryjne i rekreacyjne, kominkiem nie będę palił non stop tylko jak będę w domu i jak będzie mi się chciało palić . Stąd moje pytanie gaz czy prąd. Bo koszty dokończenia gazu i instalacji pompy wcale tak mocno się nie różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 03.02.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Najlepsze jest to że ja mam już własny zbiornik, który jest podłączony wraz z instalacją zew. i wew. była kasa to postawiłem w 2013r. Jeszcze go nie tankowałem. Teraz jestem na etapie, gdzie muszę się w końcu zdecydować czym grzać, wypadałoby gaz skoro jest instalacja, ale bardziej mnie interesują miesięczne rachunki. Dom mały ponad 80m2 podłogówka w całości. - Dobry piec na gaz 2F/kondensacyjny/zamknięta komora od 5500 zł - Tankowanie do pełna ok. 4000 zł - komin ok 1500 zł + podłączenie a np.: Pompa ciepła Panasonic AQUAREA 7kW 13 950 zł z montażem (dwa razy w przeglądy po 150 zł netto + dojazd). i mam dylemat piec elektryczny Kospel już mam podłączony i kominek z płaszczem, ale to traktuje jako awaryjne i rekreacyjne, kominkiem nie będę palił non stop tylko jak będę w domu i jak będzie mi się chciało palić . Stąd moje pytanie gaz czy prąd. Bo koszty dokończenia gazu i instalacji pompy wcale tak mocno się nie różnią. Skoro masz już kospela i kominek to po co kombinujesz dalej? Ten zbiornik też chyba za darmo nie był? Nie za dużo szczęścia na raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.02.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Czyli jeśli dobrze zrozumiałem- masz już kominek z płaszczem wodnym,- masz zamontowany kocioł elektryczny do grzania CO i CWU,- masz instalację zbiornikową z instalacją gazową wewnętrzną - pozostaje tylko zamontować kocioł gazowy,- rozważasz montaż PC pw?Z ciekawości. Ile Cię to do tej pory kosztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 03.02.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Brakuje jeszcze generatora prądu..... tak na wszelki wypadek Edytowane 3 Lutego 2014 przez r19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 03.02.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 2700l to ponad 16 tys kWh energii... Tankujesz maksymalnie 85% pojemności zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts