Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Które ogrzewanie jest tańsze?, chodzi mi o miesięczne rachunki, prąd w II taryfie, ale trzeba liczyć pół na pół bo grzać trzeba cały czas :). Pomijamy koszty związane z instalacją. Nie wiem jakie są ceny propanu, bo firmy mailowo coś tajemniczo odpowiadają.

https://forum.murator.pl/topic/187156-pod%C5%82og%C3%B3wka-pr%C4%85d-czy-propan-w%C5%82asny-zbiornik/

prąd w II taryfie, ale trzeba liczyć pół na pół bo grzać trzeba cały czas

Nie trzeba. Jeśli będziesz miał podłogówkę i w miarę dobrze ocieplony dom, to masz szansę się zmieścić w taniej taryfie. Ja ogrzewam dom tylko w taniej i daje radę, w ubiegłych latach G12e, teraz G12w. Jak to wygląda, możesz sprawdzić na wykresach z monitoringu parametrów pracy centralnego ogrzewania w moim domu: http://www.mojazielonaenergia.pl/monitoring-on-line-pompy-ciepla/

Edytowane przez rwxw
Wstawiasz bufor i grzejesz tylko w taniej.

Gaz latem podobno można kupić po 1,7 zł/litr.

Do butli pod domem kupisz dużo taniej.

Przy cenie propanu 1,7 zł/litr - 1 kWh = 0,25 zł

Można kupić jeszcze taniej. Zależy gdzie /rejon PL/ i o jakiej porze roku /lipiec, sierpień/, ilości /np. grupa zakupowa/.

Jaka będzie różnica w cenie za 5 - 10 lat ???????

Przy cenie propanu 1,7 zł/litr - 1 kWh = 0,25 zł

Można kupić jeszcze taniej. Zależy gdzie /rejon PL/ i o jakiej porze roku /lipiec, sierpień/, ilości /np. grupa zakupowa/.

Jaka będzie różnica w cenie za 5 - 10 lat ???????

A jak to wychodzi w kosztach inwestycyjnych i eksploatacyjnych? Zasobnik na propan? Odpowiedni wysokosprawny kociol? Jakies pozwolenia? Poniejsze przeglady czy cos?

A jak to wychodzi w kosztach inwestycyjnych i eksploatacyjnych? Zasobnik na propan? Odpowiedni wysokosprawny kociol? Jakies pozwolenia? Poniejsze przeglady czy cos?

To chyba spora inwestycja. W związku z czym chyba lepiej czysty prąd z kociołkiem za 2500 zł lub buforem z grzałką za 3000 zł (opisywał asolt gdzieś w sąsiednim wątku), o ile dom jest w miarę energooszczędny. Różnica w koszcie ogrzewania 5 gr/1kWh (prąd - propan) dla mnie np. do zaakceptowania na rzecz prądu. Ale sam jestem ciekaw ile wynosi koszt takiej kotłowni propanowej ze zbiornikiem.

Pytanie było takie.

Witam,

Które ogrzewanie jest tańsze?, chodzi mi o miesięczne rachunki, prąd w II taryfie, ale trzeba liczyć pół na pół bo grzać trzeba cały czas :). Pomijamy koszty związane z instalacją. Nie wiem jakie są ceny propanu, bo firmy mailowo coś tajemniczo odpowiadają.

A to proszę bardzo

Zbiornik naziemny 2 700 l z wszystkimi uzgodnieniami, projektami instalacji gazowej zewnętrznej i wewnętrznej - "pod klucz" - ok. 10 000 zł z VAT 23%.

Kocioł ok. 6 000 zł. Uprzedzając - komin nie musi być murowany i z klinkieru ;).

Czyli z "jakims" kominem moge zalozyc ~18 tys?

Jak rozumiem zbiornik gazu jest w takim wypadku wlasnoscia inwestora i moze go "tankowac" z dowolnego zrodla? Czy ta cena 1,70 PLN/litr to cena z dostawa?

Pomijamy koszty związane z instalacją. Nie wiem jakie są ceny propanu, bo firmy mailowo coś tajemniczo odpowiadają.

bo cena tankowania zależy od poniesionych przez ciebie na starcie kosztów inwestycji, im więcej wydasz tym taniej w przyszłości zatankujesz, natomiast jak podpiszesz umowę na wyłączność to dostaniesz za darmo instalację i zbiornik, ale tankować będzie po zbóju, a wypowiedzenie umowy przed terminem to ekstra dodatkowe koszta

reasumując, prąd wychodzi albo taniej albo podobnie, więc nie ma sensu sobie głowy propanem zawracać

Jak rozumiem zbiornik gazu jest w takim wypadku wlasnoscia inwestora i moze go "tankowac" z dowolnego zrodla?

ja bym tak optymistyczny nie był, zbiornik 2700L może okazać się za mały żeby tankować go tylko raz w roku w czerwcu, ja bym doradzał wziąć coś większego (droższego) żeby się w lutym nie obudzić z potrzebą tankowania po 3zł

Edytowane przez mxxxx
Czyli z "jakims" kominem moge zalozyc ~18 tys?

Jak rozumiem zbiornik gazu jest w takim wypadku wlasnoscia inwestora i moze go "tankowac" z dowolnego zrodla? Czy ta cena 1,70 PLN/litr to cena z dostawa?

Zgadza się można tankować u dowolnego dostawcy. Wszyscy podają cenę z dostawą.

ja bym tak optymistyczny nie był, zbiornik 2700L może okazać się za mały żeby tankować go tylko raz w roku w czerwcu, ja bym doradzał wziąć coś większego (droższego) żeby się w lutym nie obudzić z potrzebą tankowania po 3zł

Przy zapotrzebowaniach pow. 15 000 kWh opłaca się zainstalować większy zbiornik.

Aktualna cena propanu /luty/ w tym roku jak i w ubiegłych była znacznie poniżej 3 zł, ale wyższa /fakt/ od 1,7 zł/litr.

Edytowane przez Greengaz
literówka

Aktualna cena propanu /luty/ w tym roku jak i w ubiegłych była znacznie poniżej 3 zł, ale wyższa /fakt/ od 1,7 zł/litr.

Zaraz się okaże, że to wcale nie 0,25 zł za 1 kWh, tylko 0,35 :)

Zaraz się okaże, że to wcale nie 0,25 zł za 1 kWh, tylko 0,35 :)

Gdyby użytkownik zbiornika miał taką fanaberię i tankował propan tylko zimą będzie mu trudno. No chyba, że sam zaproponuje cenę ponad 2,35 zł/litr. Sadzę, iż każdy dostawca bez problemu się zgodzi.

Najlepsze jest to że ja mam już własny zbiornik, który jest podłączony wraz z instalacją zew. i wew. była kasa to postawiłem w 2013r. Jeszcze go nie tankowałem. Teraz jestem na etapie, gdzie muszę się w końcu zdecydować czym grzać, wypadałoby gaz skoro jest instalacja, ale bardziej mnie interesują miesięczne rachunki.

Dom mały ponad 80m2 podłogówka w całości.

- Dobry piec na gaz 2F/kondensacyjny/zamknięta komora od 5500 zł

- Tankowanie do pełna ok. 4000 zł

- komin ok 1500 zł

+ podłączenie

a np.:

Pompa ciepła Panasonic AQUAREA 7kW 13 950 zł z montażem (dwa razy w przeglądy po 150 zł netto + dojazd).

i mam dylemat piec elektryczny Kospel już mam podłączony i kominek z płaszczem, ale to traktuje jako awaryjne i rekreacyjne, kominkiem nie będę palił non stop tylko jak będę w domu i jak będzie mi się chciało palić :). Stąd moje pytanie gaz czy prąd. Bo koszty dokończenia gazu i instalacji pompy wcale tak mocno się nie różnią.

Najlepsze jest to że ja mam już własny zbiornik, który jest podłączony wraz z instalacją zew. i wew. była kasa to postawiłem w 2013r. Jeszcze go nie tankowałem. Teraz jestem na etapie, gdzie muszę się w końcu zdecydować czym grzać, wypadałoby gaz skoro jest instalacja, ale bardziej mnie interesują miesięczne rachunki.

Dom mały ponad 80m2 podłogówka w całości.

- Dobry piec na gaz 2F/kondensacyjny/zamknięta komora od 5500 zł

- Tankowanie do pełna ok. 4000 zł

- komin ok 1500 zł

+ podłączenie

a np.:

Pompa ciepła Panasonic AQUAREA 7kW 13 950 zł z montażem (dwa razy w przeglądy po 150 zł netto + dojazd).

i mam dylemat piec elektryczny Kospel już mam podłączony i kominek z płaszczem, ale to traktuje jako awaryjne i rekreacyjne, kominkiem nie będę palił non stop tylko jak będę w domu i jak będzie mi się chciało palić :). Stąd moje pytanie gaz czy prąd. Bo koszty dokończenia gazu i instalacji pompy wcale tak mocno się nie różnią.

Skoro masz już kospela i kominek to po co kombinujesz dalej? Ten zbiornik też chyba za darmo nie był?

Nie za dużo szczęścia na raz?

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem

- masz już kominek z płaszczem wodnym,

- masz zamontowany kocioł elektryczny do grzania CO i CWU,

- masz instalację zbiornikową z instalacją gazową wewnętrzną - pozostaje tylko zamontować kocioł gazowy,

- rozważasz montaż PC pw?

Z ciekawości. Ile Cię to do tej pory kosztowało?