Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - prąd czy propan (własny zbiornik)

marekbo

Recommended Posts

A to proszę bardzo

Zbiornik naziemny 2 700 l z wszystkimi uzgodnieniami, projektami instalacji gazowej zewnętrznej i wewnętrznej - "pod klucz" - ok. 10 000 zł z VAT 23%.

Kocioł ok. 6 000 zł. Uprzedzając - komin nie musi być murowany i z klinkieru ;).

Swoisty standard "Pod klucz" -bez prac ziemnych, mapek geodezyjnych, inwentaryzacji geodezyjnej i nie za 10 tys a 11,23 tys zł (cena z oferty od ciebie otrzymanej na instalację zbiornika NAZIEMNEGO).

Cena za propan w kwietniu 2013 to 1,87 zł /l.

Myslalem, ze te 2700l jego "robocza" pokemnosc.

Z postu na post coraz gorzej ten gaz wyglada.

Wyglądałoby to zupelnie inaczej (lepiej) gdyby bylo mniej marketingu a wiecej realnych informacji. Poza samym propanem trzeba jeszcze doliczyc koszty pracy samego kotla (dla viessmanna jakiejs tam serii pobor mocy od 85W do 115W) i pomp obiegowych.

Skoro masz już kospela i kominek to po co kombinujesz dalej? Ten zbiornik też chyba za darmo nie był?

Nie za dużo szczęścia na raz?

Kospel jest awaryjny, a kominek rekreacyjny. Grzebałem w internecie i znalazłem w końcu chyba najlepszy kalkulator ogrzewania (ktoś się napracował żeby go stworzyć) możecie sami podać wszystkie dane. Polecam link . Zdecydowałem się w końcu na ten gaz, za 12000 zł mam pełną zbiornik, dobry piec i komin.

Kospel jest awaryjny, a kominek rekreacyjny. Grzebałem w internecie i znalazłem w końcu chyba najlepszy kalkulator ogrzewania (ktoś się napracował żeby go stworzyć) możecie sami podać wszystkie dane. Polecam link . Zdecydowałem się w końcu na ten gaz, za 12000 zł mam pełną zbiornik, dobry piec i komin.

To wywal tego kospela. Wstaw w zwykły zbiornik 500l i grzałkę i masz pewność 100% w taniej taryfie i gwarancję że te 12tys. wpakowane w gaz nigdy ci się nie zwróci, nawet gdybyś żył 100lat. A to że nic ci nie wybuchnie i nikogo nie zaczadzisz - bezcenne.

Najlepsze jest to że ja mam już własny zbiornik, który jest podłączony wraz z instalacją zew. i wew. była kasa to postawiłem w 2013r. Jeszcze go nie tankowałem. Teraz jestem na etapie, gdzie muszę się w końcu zdecydować czym grzać, wypadałoby gaz skoro jest instalacja, ale bardziej mnie interesują miesięczne rachunki.

Dom mały ponad 80m2 podłogówka w całości.

- Dobry piec na gaz 2F/kondensacyjny/zamknięta komora od 5500 zł

- Tankowanie do pełna ok. 4000 zł

- komin ok 1500 zł

+ podłączenie

a np.:

Pompa ciepła Panasonic AQUAREA 7kW 13 950 zł z montażem (dwa razy w przeglądy po 150 zł netto + dojazd).

i mam dylemat piec elektryczny Kospel już mam podłączony i kominek z płaszczem, ale to traktuje jako awaryjne i rekreacyjne, kominkiem nie będę palił non stop tylko jak będę w domu i jak będzie mi się chciało palić :). Stąd moje pytanie gaz czy prąd. Bo koszty dokończenia gazu i instalacji pompy wcale tak mocno się nie różnią.

Proponuję jeszcze cały dach w solarach. ;)

a jak to działa?, rozumiem że w taniej taryfie grzejemy wodę w zbiorniku, taki zbiornik jest podłączony przez wymiennik płytowy?, i jakiś zawór 3d, który reguluje temperature?.

pozdro.

Ja bym zrobił tak. Grzałka podpięta pod sterownik pogodowy lub zwykły termostat. Pompka CO pod sterownik pokojowy. Żadnych wymienników. Możesz zainstalować zawór termostatyczny trójdrożny by w podłogę ni puszczać więcej jak 35 st.

Ja bym zrobił tak. Grzałka podpięta pod sterownik pogodowy lub zwykły termostat. Pompka CO pod sterownik pokojowy. Żadnych wymienników. Możesz zainstalować zawór termostatyczny trójdrożny by w podłogę ni puszczać więcej jak 35 st.

1. Czyli bufor pracuje w układzie zamkniętym razem z podłogówką?.

2. w jaki sposób zawór obniża temperaturę wody do 35? (miesza wodą z sieci?).

3. Może uda się wykorzystać ten piec kospela (model kospel ln2p), który mam do tego bufora ? link

4. Można prosić o jakiś przykładowy schemat?, temat do przemyślenia bo kominek z płaszczem pewnie też mógłbym ładować ten bufor.

1. tak

2.miesza z wodą wracającą z podłogówki - przecież układ jest zamknięty.

ok dzięki, na pewno pomysł wart uwagi, ale nie jestem pewien czy tak bardzo mi się opłaci. Koszt 1kWh przy II taryfie to 0,30 zł, bufor też pewnie się parę godzin ładuje, a w tym czasie grzać też muszę. Przy propanie (gdybym kupił po 1,8 zł co w lecie jest realne) mam koszt 1kWh 0,27 zł przez całą dobę. Podłogówka to też bufor, myślę że jest to idealne dla kogoś kto grzeje piecem na węgiel lub płaszczem wodnym non stop.

ok dzięki, na pewno pomysł wart uwagi, ale nie jestem pewien czy tak bardzo mi się opłaci. Koszt 1kWh przy II taryfie to 0,30 zł, bufor też pewnie się parę godzin ładuje, a w tym czasie grzać też muszę. Przy propanie (gdybym kupił po 1,8 zł co w lecie jest realne) mam koszt 1kWh 0,27 zł przez całą dobę. Podłogówka to też bufor, myślę że jest to idealne dla kogoś kto grzeje piecem na węgiel lub płaszczem wodnym non stop.

Sam sobie odpowiedziałeś. Podłogówka to też bufor dlatego zbiornik wodny potrzebny jest do zmagazynowania kilkunastu lub kilkudziesięciu kWh w ciągu doby i to przy temp. grubo poniżej 0 gdyby tej energii z podłogi było mało. Komfort jak przy gazie. 3 gr/kWh to nie wiele. Nie wiem jakie zapotrzebowanie ma twój dom ale przyjmując 60kWh/rokx80=4800+3000CWU(3os)=7800kWhx3gr wychodzi 234zł różnicy rocznie. Wpłacasz 10000zł na konto z odsetek pokrywasz różnice a reszta czeka na ,,W". Za kilka lat wszystko może się zmienić.

Sam sobie odpowiedziałeś. Podłogówka to też bufor dlatego zbiornik wodny potrzebny jest do zmagazynowania kilkunastu lub kilkudziesięciu kWh w ciągu doby i to przy temp. grubo poniżej 0 gdyby tej energii z podłogi było mało. Komfort jak przy gazie. 3 gr/kWh to nie wiele. Nie wiem jakie zapotrzebowanie ma twój dom ale przyjmując 60kWh/rokx80=4800+3000CWU(3os)=7800kWhx3gr wychodzi 234zł różnicy rocznie. Wpłacasz 10000zł na konto z odsetek pokrywasz różnice a reszta czeka na ,,W". Za kilka lat wszystko może się zmienić.

Zapotrzebowania na ciepło nie znam, wyjdzie w praniu, ściany 50cm (z pustką powietrzną) +styropian 15cm. W prawdzie mam w projekcie te dane projekcie po inwentaryzacji budynku, ale to raczej na potrzebny urzędu. Policzyłem objętość wody w podłogówce wyszło mi na parterze ok .80L, parter ma tylko 42m2, ale rurki układałem na styropianie Knauf floor i ułożyłem tak jak były wypusty czyli co 10cm po całości. Jaki bufor powinienem dobrać?, na poddaszu (42m2) ułożę już co 15cm. Jakie są koszty takiego rozwiązania? (bez robocizny) bo chciałbym mieć c.w.u no i tak podłogówka. Piec kospela nie wykorzystam bo doczytałem ze max mogę ustawić 60stopni, a bufor podobno się grzeje na 90.