trout79 02.02.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam, Planuję budowę budynku z dachem dwuspadowym. Pomysł jest taki, że pod jednym spadem będzie garaż (od wschodu) , pod drugim wiata grillowa (zachód). Powierzchnia dachu ok. 80 m2, spadek 35%, szerokość wiaty 2,7m, długość ponad 7 m, . Rodzaj więźby dachowej pozwala mi na zastosowanie jedynie lekkiego pokrycia. W grę wchodzi blacha prosta, blachodachówka, bądź gont bitumiczny. Moje preferencje to gont bitumiczny albo blacha na rąbek. Obawy dotyczą tego, czy pod wiatą krytą blachą nie będę miał w upalne dni piekarnika (najmniejsza odległość między deskami tarasowymi a dachem to niewiele ponad 2m, największa ok. 5 m). Do tego dochodzi hałas w trakcie deszczu. Gont bitumiczny wymaga z kolei pełnego deskowania (cholernie drogie płyty OSB). Ponadto, z wypowiedzi niektórych forumowiczów wynika, iż przy bliższym kontakcie i przy ostrym słońcu wydziela nieprzyjemny zapach (choć to kontrowersyjny pogląd). Jeśli ktoś z forumowiczów miał do czynienia z podobnym projektem, grillował pod wiatą, czy też altanką krytą blachą, bądź jest w inny sposób kompetentny w tym temacie, z góry dziękuję za sugestię, jaki materiał mam wybrać. Nie znalazłem podobnego wątku na forum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 04.02.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Moi rodzice mają altankę - jakieś 3x5m. Konstrukcja z drewna, na dachu brązowa blacha trapezowa, taka sama jak na garażu do którego ta altana przylega. Różnica jest taka że na garażu jest dach z deskowaniem, papa i blacha a na altanie tylko konstrukcja o blacha. Altana stoi jakieś 10lat od strony południowej. Jedna ściana to otynkowana ściana garażu, pozostałe trzy to taka drewniane sztachetki na dole i kratka na górze. Są dwa dość szerokie wejścia. Jest też rynna. Przesiadujemy w niej od wiosny do jesieni. Grilujemy, letnie imprezki robimy itd. Otoczenie altanki to chodniczek, trawnik, krzaczki. Generalnie zielono, dom jakieś 8-9m dalej. Nie miałem styczności z gontem, nie wiem jak się zachowuje na słońcu więc się o nim nie będę wypowiadał.Altanka o dachu blaszanym jest na prawdę spoko, jak jeszcze raz mielibyśmy robić to tak samo też z blachą. Nie zaobserwowałem żeby nawet w upały było w niej maksymalnie upalnie (choć muszę nadmienić że całość znajduje się jakieś 1,5km od morza więc upały nie tak wielkie jak w centrum kraju a nawet jeśli to jest jeszcze morska bryza). To tyle w temacie z mojej strony, ja mogę polecić blachę trapezową. Mam nadzieję że pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trout79 05.02.2014 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Dzięki bardzo za pomoc, blacha trapezowa na razie na prowadzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.02.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Tylko nieprzyjemny widok od spodu ; łaty i jasna blacha. Daj deski szlifowane i gont, Żadnego zapachu- bzdura. No chyba kiełbaski Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 05.02.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Fakt, maksymalnie estetyczna to blacha nie jest ale wszystko zależy od tego co kto oczekuje. Jak mówię ja bym znów położył blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts