Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doświadczenia z GWC

Recommended Posts

Witam. Przyglądam się forum od pół roku. Za miesiąc zaczynam budowę. Planuję wykonanie rurowego GWC. Dlatego proszę wszystkich którzy GWC już użytkują o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

- jak GWC sprawowało się zimą, czy potrzebna była regeneracja ?

- jak sprawują się rury PCV w GWC ?

- czy ktoś wykorzystywał inne rodzaje rur ( np. rura do GWC f-my Rehau)

- czy ktoś próbował już czyścić rury GWC i czy była taka potrzeba ?

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Przyglądam się forum od pół roku. Za miesiąc zaczynam budowę. Planuję wykonanie rurowego GWC. Dlatego proszę wszystkich którzy GWC już użytkują o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

- jak GWC sprawowało się zimą, czy potrzebna była regeneracja ?

- jak sprawują się rury PCV w GWC ?

- czy ktoś wykorzystywał inne rodzaje rur ( np. rura do GWC f-my Rehau)

- czy ktoś próbował już czyścić rury GWC i czy była taka potrzeba ?

Zajrzyj do wątku : Gruntowy Wymiennik Ciepła .

Jest tam szeroka dyskusja na ten temat.

Czytałem wszystkie wątki o GWC. Nie rozwiązują one jednak moich wątpliwości. Ostatnio wiele osób zastanawiało się nad specjalnymi rurami z warstwą antybakteryjną. Pojawiały się też opinie o konieczności wykonania GWC z jedego kawałka rury - bez łączeń. Dlatego chciałbym prosić praktyków o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Może jakieś nowe przemyślenia, porady itd... Nawet rysunek GWC rurowego na rekuperatory.pl przeszedł ostatnio zmiany - dodali linkę do czyszczenia rur wyciorem- czyżby pojawiły się jakieś sygnały o niemiłym zapachu z GWC na wiosnę ?

Z tego co pamiętam twierdzono, że GWC rurowe nie potrzebuje regeneracji. Na pewno było tak u Januszka. Ale jak u pozostałych ? Użytkownicy GWC - dajcie znać jak jest u Was i co byście zmienili dziś w Waszych urządzeniach !

Czytałem wszystkie wątki o GWC. Nie rozwiązują one jednak moich wątpliwości. Ostatnio wiele osób zastanawiało się nad specjalnymi rurami z warstwą antybakteryjną.

Rozmawiałem z przedstawicielem REHAU i jeszcze nikt nie kupił takiej rury. Pani powiedziała, że byłbym pierwszy - zamówienie indywidualne i sprowadzą z Niemiec - tylko ile to będzie trwało? Odpuściłem.

Pojawiały się też opinie o konieczności wykonania GWC z jedego kawałka rury - bez łączeń.

Taką rurę zrobi Ci firma Kaczmarski lub PipeLife tylko dopytaj się o transport bo koszt przywiezienia ok. 30m rury w jednym kawałku będzie pewnie potworny.

Może jakieś nowe przemyślenia, porady itd... Nawet rysunek GWC rurowego na rekuperatory.pl przeszedł ostatnio zmiany - dodali linkę do czyszczenia rur wyciorem- czyżby pojawiły się jakieś sygnały o niemiłym zapachu z GWC na wiosnę ?

Linkę też dodam i gdzieś wewnątrz rewizję, bo jest to logiczny pomysł. Zawsze lepiej się zabezpieczyć.

Z tego co pamiętam twierdzono, że GWC rurowe nie potrzebuje regeneracji. Na pewno było tak u Januszka.

Złoże też się wychładza ale znacznie wolniej. Ja u siebie 50 cm nad GWC dam styropian kładziony dłuższym wymiarem prostopadle do lini rur. Gdzieś wyczytałem, że spowalnia to proces wychładzania złoża, a tym samym dłużej utrzymuje zimą wyższą sprawność. Będę używał rur ze wzmocnionym/przedłużonym kielichem.

GWC rurowe o długości ok. 30m

Pozdrawiam

Dzięki nurni. Chyba sam zrobię podobnie. Planuję ok. 50m rury ułożonej w literę C. Natomiast cały czas nie wiem czy warto inwestować w rurę z jednego kawałka. Z wcześniejszych dyskusji w wątkach o GWC wynika, że kilka osób powinno już użytkować takie GWC przynajmniej od roku. Ale chyba nie zaglądają ostatnio na forum. Widocznie wszystko działa u nich ok. Taką przynajmniej mam nadzieję.

Mnie fachowiec proponuje umieszczenie GWC w fundamentach budynku - pod pomieszczeniami [mam wysokie, bo dom na zboczu]. Też proponuje wykonanie z rur Rehau. Na razie czekam na wycenę. Swoją drogą zastanawiam się czy to rozwiązanie [pod budynkiem] będzie dobre, choć u mnie jedyne możliwe - bo wokół skała już 30-40cm pod ziemią. Napiszcie co myślicie.

Pozdrawiam Aishan

Zwykła kanalizacyjna czerwona rura fi 200 mm o dlugosci prawie 50 mb, normalnie łączona sprawuje sie od grudnia 2003r. całkiem dobrze.

GWC uzywalem do dogrzewania powietrza do wentylacji domu zimą. Wydajnosc ta rura miala b. wysoką, nie chce sie powtarzac, juz o tmy pisalem na innych wątkach.

O chłodzeniu powietrza napisze jesienią.

Nie dawalem rewizji, dzis tez nie uwazam, aby byly one potrzebne - dodatkowe utrudnienie w montazu i ewentualna nieszczelnosc.

Rury nie czyscilem.

Pozytywnym zaskoczeniem dla mnie bylo to, że nawiew z GWC jest odczuwalny, przy wylocie w salonie, nawet wtedy gdy wentylator nie chodzi. Mam w kazdym pokoju wentylacje grawitacyjną, wiec zuzyte powietrze jest samoczynnie zastepowane powietrzem swiezym, przy czym ze wzgledu na niewielką, ale wystarczającą ilosc wymiany, nie odczuwam wahan temperatury, jak rowniez nigdzie nie jest duszno.

Mnie fachowiec proponuje umieszczenie GWC w fundamentach budynku - pod pomieszczeniami [mam wysokie, bo dom na zboczu]. Też proponuje wykonanie z rur Rehau. Na razie czekam na wycenę. Swoją drogą zastanawiam się czy to rozwiązanie [pod budynkiem] będzie dobre, choć u mnie jedyne możliwe - bo wokół skała już 30-40cm pod ziemią. Napiszcie co myślicie.

Pozdrawiam Aishan

Czy to dobrze wprowadzać mrożne powietrze zimą pod budynek?

Pozdrawiam Aishan

Czy to dobrze wprowadzać mrożne powietrze zimą pod budynek?

Moim zdaniem takie rozwiazanie to ostateczność.

Niewielkie oszczędności, które się przy tym zyskuje nie niwelują wad tego układu. Najpoważniejsza moim zdaniem wada to słaba regeneracja termiczna wymiennika.

Co do tej słabej regeneracji termicznej wymiennika, przynajmniej jeśli chodzi o zimę to się nie zgadzam - wszak ciepło uciekające z budynku ogrzewa układ. Póki co to największe wady takiego systemu są dwie.

1. Najlepsze byłyby rury antybakteryjne - właśnie mam wycenę - 5600zł netto :-?

2. Cały układ funkcjonuje do pierwszej awarii - bo przecież nie będę kuł wylewki.

Coraz bardziej wątpię, czy się zdecyduję na GWC

Co do tej słabej regeneracji termicznej wymiennika, przynajmniej jeśli chodzi o zimę to się nie zgadzam - wszak ciepło uciekające z budynku ogrzewa układ. Póki co to największe wady takiego systemu są dwie.

1. Najlepsze byłyby rury antybakteryjne - właśnie mam wycenę - 5600zł netto :-?

2. Cały układ funkcjonuje do pierwszej awarii - bo przecież nie będę kuł wylewki.

Coraz bardziej wątpię, czy się zdecyduję na GWC

1. Wątpię czy rura, która ma ścianki antybak... w jakiś znaczący sposób działała na bakterie, a poza tym i tak się stosuje filtry

2. A niby co ma się zepsuć w takiej rurze?