diver 18.05.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Witam. Przyglądam się forum od pół roku. Za miesiąc zaczynam budowę. Planuję wykonanie rurowego GWC. Dlatego proszę wszystkich którzy GWC już użytkują o podzielenie się swoimi doświadczeniami. - jak GWC sprawowało się zimą, czy potrzebna była regeneracja ?- jak sprawują się rury PCV w GWC ?- czy ktoś wykorzystywał inne rodzaje rur ( np. rura do GWC f-my Rehau) - czy ktoś próbował już czyścić rury GWC i czy była taka potrzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Witam. Przyglądam się forum od pół roku. Za miesiąc zaczynam budowę. Planuję wykonanie rurowego GWC. Dlatego proszę wszystkich którzy GWC już użytkują o podzielenie się swoimi doświadczeniami. - jak GWC sprawowało się zimą, czy potrzebna była regeneracja ? - jak sprawują się rury PCV w GWC ? - czy ktoś wykorzystywał inne rodzaje rur ( np. rura do GWC f-my Rehau) - czy ktoś próbował już czyścić rury GWC i czy była taka potrzeba ? Zajrzyj do wątku : Gruntowy Wymiennik Ciepła . Jest tam szeroka dyskusja na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diver 18.05.2004 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Czytałem wszystkie wątki o GWC. Nie rozwiązują one jednak moich wątpliwości. Ostatnio wiele osób zastanawiało się nad specjalnymi rurami z warstwą antybakteryjną. Pojawiały się też opinie o konieczności wykonania GWC z jedego kawałka rury - bez łączeń. Dlatego chciałbym prosić praktyków o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Może jakieś nowe przemyślenia, porady itd... Nawet rysunek GWC rurowego na rekuperatory.pl przeszedł ostatnio zmiany - dodali linkę do czyszczenia rur wyciorem- czyżby pojawiły się jakieś sygnały o niemiłym zapachu z GWC na wiosnę ? Z tego co pamiętam twierdzono, że GWC rurowe nie potrzebuje regeneracji. Na pewno było tak u Januszka. Ale jak u pozostałych ? Użytkownicy GWC - dajcie znać jak jest u Was i co byście zmienili dziś w Waszych urządzeniach ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 19.05.2004 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Czytałem wszystkie wątki o GWC. Nie rozwiązują one jednak moich wątpliwości. Ostatnio wiele osób zastanawiało się nad specjalnymi rurami z warstwą antybakteryjną. Rozmawiałem z przedstawicielem REHAU i jeszcze nikt nie kupił takiej rury. Pani powiedziała, że byłbym pierwszy - zamówienie indywidualne i sprowadzą z Niemiec - tylko ile to będzie trwało? Odpuściłem. Pojawiały się też opinie o konieczności wykonania GWC z jedego kawałka rury - bez łączeń. Taką rurę zrobi Ci firma Kaczmarski lub PipeLife tylko dopytaj się o transport bo koszt przywiezienia ok. 30m rury w jednym kawałku będzie pewnie potworny. Może jakieś nowe przemyślenia, porady itd... Nawet rysunek GWC rurowego na rekuperatory.pl przeszedł ostatnio zmiany - dodali linkę do czyszczenia rur wyciorem- czyżby pojawiły się jakieś sygnały o niemiłym zapachu z GWC na wiosnę ? Linkę też dodam i gdzieś wewnątrz rewizję, bo jest to logiczny pomysł. Zawsze lepiej się zabezpieczyć. Z tego co pamiętam twierdzono, że GWC rurowe nie potrzebuje regeneracji. Na pewno było tak u Januszka. Złoże też się wychładza ale znacznie wolniej. Ja u siebie 50 cm nad GWC dam styropian kładziony dłuższym wymiarem prostopadle do lini rur. Gdzieś wyczytałem, że spowalnia to proces wychładzania złoża, a tym samym dłużej utrzymuje zimą wyższą sprawność. Będę używał rur ze wzmocnionym/przedłużonym kielichem. GWC rurowe o długości ok. 30m Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diver 20.05.2004 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Dzięki nurni. Chyba sam zrobię podobnie. Planuję ok. 50m rury ułożonej w literę C. Natomiast cały czas nie wiem czy warto inwestować w rurę z jednego kawałka. Z wcześniejszych dyskusji w wątkach o GWC wynika, że kilka osób powinno już użytkować takie GWC przynajmniej od roku. Ale chyba nie zaglądają ostatnio na forum. Widocznie wszystko działa u nich ok. Taką przynajmniej mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 20.05.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Proszę podać ceny systemu Rehau?... i tu jest duuuży minus tego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 21.05.2004 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Mnie fachowiec proponuje umieszczenie GWC w fundamentach budynku - pod pomieszczeniami [mam wysokie, bo dom na zboczu]. Też proponuje wykonanie z rur Rehau. Na razie czekam na wycenę. Swoją drogą zastanawiam się czy to rozwiązanie [pod budynkiem] będzie dobre, choć u mnie jedyne możliwe - bo wokół skała już 30-40cm pod ziemią. Napiszcie co myślicie.Pozdrawiam Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 21.05.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Aishan, z tego co zauważyłam, to mamy tego samego fachowca. Ja już mam w fundamencie ten GWC, ale czy zda egzamin, to będę mogła coś powiedzieć dopiero za jakiś czas. W każdym razie u mnie nie bardzo mogło być inaczej, bo wszędzie pełno wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 21.05.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 MWW :to napisz na priwa jak ci się podoba obsługa, mnie zaproponował wstępnie z rur antybakteryjnych Rehau, ale cena mnie powaliła i dumam teraz co począć dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 21.05.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Zwykła kanalizacyjna czerwona rura fi 200 mm o dlugosci prawie 50 mb, normalnie łączona sprawuje sie od grudnia 2003r. całkiem dobrze. GWC uzywalem do dogrzewania powietrza do wentylacji domu zimą. Wydajnosc ta rura miala b. wysoką, nie chce sie powtarzac, juz o tmy pisalem na innych wątkach. O chłodzeniu powietrza napisze jesienią. Nie dawalem rewizji, dzis tez nie uwazam, aby byly one potrzebne - dodatkowe utrudnienie w montazu i ewentualna nieszczelnosc. Rury nie czyscilem. Pozytywnym zaskoczeniem dla mnie bylo to, że nawiew z GWC jest odczuwalny, przy wylocie w salonie, nawet wtedy gdy wentylator nie chodzi. Mam w kazdym pokoju wentylacje grawitacyjną, wiec zuzyte powietrze jest samoczynnie zastepowane powietrzem swiezym, przy czym ze wzgledu na niewielką, ale wystarczającą ilosc wymiany, nie odczuwam wahan temperatury, jak rowniez nigdzie nie jest duszno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diver 21.05.2004 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Więc może jednak nie warto przepłacać, za droższe rury. To pocieszające. Jakby jeszcze wypowiedział się ktoś kto użytkował GWC także latem, to byłoby super. Bo obawiam się, że jeśli coś się tam ma rozwinąć to właśnie latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 22.05.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Mnie fachowiec proponuje umieszczenie GWC w fundamentach budynku - pod pomieszczeniami [mam wysokie, bo dom na zboczu]. Też proponuje wykonanie z rur Rehau. Na razie czekam na wycenę. Swoją drogą zastanawiam się czy to rozwiązanie [pod budynkiem] będzie dobre, choć u mnie jedyne możliwe - bo wokół skała już 30-40cm pod ziemią. Napiszcie co myślicie. Pozdrawiam Aishan Czy to dobrze wprowadzać mrożne powietrze zimą pod budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.05.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Mnie fachowiec proponuje umieszczenie GWC w fundamentach budynku - pod pomieszczeniami [mam wysokie, bo dom na zboczu]. Też proponuje wykonanie z rur Rehau. Na razie czekam na wycenę. Swoją drogą zastanawiam się czy to rozwiązanie [pod budynkiem] będzie dobre, choć u mnie jedyne możliwe - bo wokół skała już 30-40cm pod ziemią. Napiszcie co myślicie. Pozdrawiam Aishan Czy to dobrze wprowadzać mrożne powietrze zimą pod budynek? Moim zdaniem takie rozwiazanie to ostateczność. Niewielkie oszczędności, które się przy tym zyskuje nie niwelują wad tego układu. Najpoważniejsza moim zdaniem wada to słaba regeneracja termiczna wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 24.05.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Co do tej słabej regeneracji termicznej wymiennika, przynajmniej jeśli chodzi o zimę to się nie zgadzam - wszak ciepło uciekające z budynku ogrzewa układ. Póki co to największe wady takiego systemu są dwie. 1. Najlepsze byłyby rury antybakteryjne - właśnie mam wycenę - 5600zł netto 2. Cały układ funkcjonuje do pierwszej awarii - bo przecież nie będę kuł wylewki. Coraz bardziej wątpię, czy się zdecyduję na GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 ludziska dajcie se luzu z tymi GWC nie macie co robic?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 25.05.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Co do tej słabej regeneracji termicznej wymiennika, przynajmniej jeśli chodzi o zimę to się nie zgadzam - wszak ciepło uciekające z budynku ogrzewa układ. Póki co to największe wady takiego systemu są dwie. 1. Najlepsze byłyby rury antybakteryjne - właśnie mam wycenę - 5600zł netto 2. Cały układ funkcjonuje do pierwszej awarii - bo przecież nie będę kuł wylewki. Coraz bardziej wątpię, czy się zdecyduję na GWC 1. Wątpię czy rura, która ma ścianki antybak... w jakiś znaczący sposób działała na bakterie, a poza tym i tak się stosuje filtry 2. A niby co ma się zepsuć w takiej rurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.05.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Witam mam takowy juz 2 latacały czas pracuje nie regeneruje sięrury jakie były takie sąryry to zwykłe kanalizacyjne PVCzaglądałem do środka na tyle na ile pozwoliło światłoi nic tylko lekko zakurzone dno rury jeszcze nie płukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 25.05.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Wlala sie komus woda do GWC? Obawiam sie takiej okolicznosci i nie wiem co mialbym wtedy robic wszak do wnetrza sie nie zmieszcze a wycior chyba tego nie wyciagnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 25.05.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Fajna grafika januszek. bassetJak zalejesz rure to padnie bezpiecznik wentylatora bo go przeciazysz.Wtedy kupisz pompke zanurzeniowa i wypompujesz wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 26.05.2004 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Najlepiej układać rury ze spadkiem tak żeby sobie nie robić syfonu. Można by zrobić kilka kręgów jak przy studni, w kręgach czerpnię i mamy odprowadzenie ewentualnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts