Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doświadczenia z GWC

Recommended Posts

A nie prościej na końcu czerpni "pujść" ok. 50 cm w dół i tam zamocować małą pompkę zanurzeniową z czujnikiem na wysokości poziomu dna GWC.

Ja tak zrobię i w razie nieszczelności lub zwiększonego skraplania woda popłynie na koniec GWC i na wysokości czerpni spadnie w dół. Jak naleci jej tyle, że osiągnie wys. spodu rury do załączy się pompka i wypompuje wodę i tak już do końca życia. :D

Ja nie mogę inaczej zrobić poieważ mam wysoki poziom wód gruntowych i muszę tą (ewentulanie) zebraną wodę wywalić na zewnątrz, gdzieś na działkę. :(

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do użytkowników rurowych.

Co sądzicie o następującym rozwiązaniu:

GWC rurowy na dwa płuca pod salonem 36 m kw. 8x6m

Środkiem czerpnia dla kominka.

Każde pługo to jakieś 15 mkw 2,5x6m wydech w kominek.

Rury na płucu z odpowiednim spadkiem przechodzą przez ocieploną ścianę fundamentową od zewnętrznego GWC żwirowego skad pobierają powietrze.

GWC żwirowy też podzielony na 2 płuca pod drewnianym tarasem 8x4m

czyli płuco żwirówki 3,5x4 m. Ryry czerpią ze złoża na 1 m od ściany (spust ewentualnych skroplin). Środkiem oczywiście rozdzielenie płuc czerpnią do kominka.

Docelowo jak się uda to oba płuca i czerpnia biorą początek w studni.

Co wy na to?

No właśnie nie wiem.

Gazownia mnie opuściła znaczy myśli, że myśli.

Bomby stawiać nie chcę.

A jak z wodnego c.o. zrezygnuję, na rzecz DGP z podłogówka el. to dobrze by było czerpać do DGP powietrze podgrzane bez pyłów.

Nie będzie trzeba tak często malować.

KrzysiekS

Też masz dogrzewanie elektryczne?

To podaj ile za prąd plee :cry: .

Masz dwa układy. Chcę z płucka na płucko co około 8h, żeby odpoczywały.

Jeszcze pytanko o fundamenty:

Czy ściany fundamentowe od wewnątrz też obłozylisci styropianem?

Może nie doczytałem, ale nigdzie nie widziałem.

do SławkaZ

Rurowy będę pewnie robił sam, a ten drugi planuje pod tarasem więc przestrzeń powinienem wypełnić.

Ten wodny to z okazji wypowiedzi na którymś z tematów GWC o pojemności cieplnej, oraz z okazji zagospodarowania w przepisach wód opadowych. Jak byś nie chciał to i tak będzie kosztować.

• 1 month później...

Wczoraj organizowałem pokaz działania żwirowego GWC w Mysłowicach.

O godz. 16.00 temp powietrza zewnętrznego +32C po przejściu

przez GWC +13C (w sierpniu dojdzie do 20C). Dlaczego tak mało?

Dlatego że słoneczko nie nagrzało jeszcze gruntu

okalającego GWC (gobalnie) wody w Bałtyku, czy jez. Niegocin na Mazurach temp15C

pzdr

Witek

Witek

Takiego lata jak dzisiejsze to mógłbyś podawać jeszcze wilgotności, nie żartuję :wink: .

Na zewnątrz jak słoneczko przypiecze to jest sauna, a jeżeli żwirowe wykropli co potrzeba to w domku pełen komfort powinien być. A wspominiany komforcik to nie tylko temperatura. Hej. :)

Moim zdaniem nie powinno byc zle. rury powinny byc połozone znacznie głebiej niz glebokosc przemarzania. W rurach nic nie zamarznie.

Z opisywanych doswiadczen z GWC wiem, że wykonywano gwc, ktore stanowiły duze kregi betonowe i było ok. Zasada jest przeciez prosta, rura pod ziemią korzystająca ze zgromadzonej w ziemi energii. Mogą byc wiec kregi, studnia itp., ale to zalezy od konkretnych warunkow i związanych z tym kosztow.

Witku,

Czy możesz powiedziećjak to działa w praktyce. Jeœli powietrze pobierane zbędzie przez GWC, w warunkach opisanych powyżej to jaka temperatura będzie w pomieszczeniach domu? Zakładam istnienie jedynie wentylacji mechanicznej i żadnego otwierania okien.

W przyblizeniu mozna okreslic zapotrzebowanie do klimatyzowania latem i wentylacji - domy jednorodzinne w nowych technologiach:

Jeżeli nie pali się papierosów - zimą i do wentylacji 0,4-0,6 wym/h (średnio 0,5 wym/h).

Jeżeli nie ma przeszklonej ściany domu na południe to latem wystarczą 1,5 do max 2 wymian/h - pełna moc przy dużych upałach. Temp w budynku nie powinna wtedy przekroczyć 25C. Przy temp zewnętrznej 32-33C.

Witek

• 4 weeks później...