nurni 26.05.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 A nie prościej na końcu czerpni "pujść" ok. 50 cm w dół i tam zamocować małą pompkę zanurzeniową z czujnikiem na wysokości poziomu dna GWC. Ja tak zrobię i w razie nieszczelności lub zwiększonego skraplania woda popłynie na koniec GWC i na wysokości czerpni spadnie w dół. Jak naleci jej tyle, że osiągnie wys. spodu rury do załączy się pompka i wypompuje wodę i tak już do końca życia. Ja nie mogę inaczej zrobić poieważ mam wysoki poziom wód gruntowych i muszę tą (ewentulanie) zebraną wodę wywalić na zewnątrz, gdzieś na działkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.06.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Mam pytanie do użytkowników rurowych. Co sądzicie o następującym rozwiązaniu: GWC rurowy na dwa płuca pod salonem 36 m kw. 8x6mŚrodkiem czerpnia dla kominka.Każde pługo to jakieś 15 mkw 2,5x6m wydech w kominek.Rury na płucu z odpowiednim spadkiem przechodzą przez ocieploną ścianę fundamentową od zewnętrznego GWC żwirowego skad pobierają powietrze.GWC żwirowy też podzielony na 2 płuca pod drewnianym tarasem 8x4mczyli płuco żwirówki 3,5x4 m. Ryry czerpią ze złoża na 1 m od ściany (spust ewentualnych skroplin). Środkiem oczywiście rozdzielenie płuc czerpnią do kominka.Docelowo jak się uda to oba płuca i czerpnia biorą początek w studni.Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SlawekZ 04.06.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 A czy koszty tego rozwiązania nie przewyższą ewentualnych korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.06.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 No właśnie nie wiem. Gazownia mnie opuściła znaczy myśli, że myśli.Bomby stawiać nie chcę.A jak z wodnego c.o. zrezygnuję, na rzecz DGP z podłogówka el. to dobrze by było czerpać do DGP powietrze podgrzane bez pyłów.Nie będzie trzeba tak często malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.06.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Ja wlasnie tak czerpie i jest ok. Mam jak pisalem zwykly rurowy i sie sprawdzil do podgrzewania powietrza. Na razie to bylo jednak dopiero pol sezonu zimowego, ale za to w najwieksze mrozy uklad zdal egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.06.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 KrzysiekS Też masz dogrzewanie elektryczne? To podaj ile za prąd plee . Masz dwa układy. Chcę z płucka na płucko co około 8h, żeby odpoczywały. Jeszcze pytanko o fundamenty: Czy ściany fundamentowe od wewnątrz też obłozylisci styropianem? Może nie doczytałem, ale nigdzie nie widziałem. do SławkaZ Rurowy będę pewnie robił sam, a ten drugi planuje pod tarasem więc przestrzeń powinienem wypełnić. Ten wodny to z okazji wypowiedzi na którymś z tematów GWC o pojemności cieplnej, oraz z okazji zagospodarowania w przepisach wód opadowych. Jak byś nie chciał to i tak będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 07.06.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Ogrzewanie elektryczne (dogrzewanie) mam tylko w podlodze w łazience. Poza tym dom ogrzewam poprzez kominek z DGP i c.o. gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 09.07.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Wczoraj organizowałem pokaz działania żwirowego GWC w Mysłowicach.O godz. 16.00 temp powietrza zewnętrznego +32C po przejściuprzez GWC +13C (w sierpniu dojdzie do 20C). Dlaczego tak mało?Dlatego że słoneczko nie nagrzało jeszcze gruntuokalającego GWC (gobalnie) wody w Bałtyku, czy jez. Niegocin na Mazurach temp15CpzdrWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.07.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Witek Takiego lata jak dzisiejsze to mógłbyś podawać jeszcze wilgotności, nie żartuję . Na zewnątrz jak słoneczko przypiecze to jest sauna, a jeżeli żwirowe wykropli co potrzeba to w domku pełen komfort powinien być. A wspominiany komforcik to nie tylko temperatura. Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.07.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Skocz to RYDZA na studnię i mu wyperswaduj co z taką ładnąstudnią może zrobić. Fuksem tak sobie domek ustawił, że pod wycieraczką dawne autochtony przepiękną 20 metrową dziurę mu zostawiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 09.07.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Witku, Czy możesz powiedziećjak to działa w praktyce. Jeli powietrze pobierane zbędzie przez GWC, w warunkach opisanych powyżej to jaka temperatura będzie w pomieszczeniach domu? Zakładam istnienie jedynie wentylacji mechanicznej i żadnego otwierania okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 09.07.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Zajrzyj na jego stronę - wszystko Ci wytłumaczy osobiście. Za 60 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 09.07.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 A co sądzicie o gwc rurowym wykonanym z bloków wentylacyjnych z silikatów? Bakterii być nie powinno, koszty niewielkie, a do tego doskonała przedność cieplna? Wydaje się, że same plusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.07.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 KvMJak Ci się woda zacznie wykraplać, a potem zimą te silikaty przymrozi to co zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.07.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Urticae weź się przejedź przez parę wątków o GWC i będziesz wszystko wiedziała za darmo (no może prowie wszystko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 09.07.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Moim zdaniem nie powinno byc zle. rury powinny byc połozone znacznie głebiej niz glebokosc przemarzania. W rurach nic nie zamarznie. Z opisywanych doswiadczen z GWC wiem, że wykonywano gwc, ktore stanowiły duze kregi betonowe i było ok. Zasada jest przeciez prosta, rura pod ziemią korzystająca ze zgromadzonej w ziemi energii. Mogą byc wiec kregi, studnia itp., ale to zalezy od konkretnych warunkow i związanych z tym kosztow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 09.07.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 kroyena, Wiem już prawie wszystko Dodatkowa czerpnia z pominięciem GWC. Jak będzie mi za zimno to zmiana wajchy. Tylko, że trzebaby mieć dodatkowy sterownik a to kolejne koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 12.07.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Witku, Czy możesz powiedziećjak to działa w praktyce. Jeli powietrze pobierane zbędzie przez GWC, w warunkach opisanych powyżej to jaka temperatura będzie w pomieszczeniach domu? Zakładam istnienie jedynie wentylacji mechanicznej i żadnego otwierania okien. W przyblizeniu mozna okreslic zapotrzebowanie do klimatyzowania latem i wentylacji - domy jednorodzinne w nowych technologiach: Jeżeli nie pali się papierosów - zimą i do wentylacji 0,4-0,6 wym/h (średnio 0,5 wym/h). Jeżeli nie ma przeszklonej ściany domu na południe to latem wystarczą 1,5 do max 2 wymian/h - pełna moc przy dużych upałach. Temp w budynku nie powinna wtedy przekroczyć 25C. Przy temp zewnętrznej 32-33C. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 04.08.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 podnosze temat bo jestem b. ciekawa, jakie macie doswiadczenia z GWC po zimie i lecie. Myslelismy o zwirowym, ale podobno pachnie w domu ziemia??? Moze rurowe lepsze? Ile was kosztowalo zalozenie GWC? Termin podjecia decyzji tuz tuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 05.08.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 A o zapaszkach nie było mowy. ebi od kocho usłyszałaś lub się dowiedziałaś o zapaszkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts