ebi 05.08.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 A o zapaszkach nie było mowy. ebi od kocho usłyszałaś lub się dowiedziałaś o zapaszkach? dowiedzielismy sie o tym na forum, ale temat nie zostal przez nikogo dalej podjety i teraz sie glowimy, czy to prawda, czy warto w ogole w to wchodzic. Stoimy przed ta decyzja i powoli dochodzimy do wniosku, ze GWC - okrzyczane szumnie "tania klima" - chyba troche zostalo przereklamowane i nie warte jest zachodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 05.08.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Jeżeli GWC zostało zrobione niestarannie ( zanieczyszczony żwir - humus jakieś inne szczątki ograniczne ) to może "dziwnie" pachnieć . Ja korzystam z GWC żwirowego od pół roku i na początku po włączeniu przez kilka dni był niewielki zapach ale teraz nic nie pachnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 05.08.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Jeżeli GWC zostało zrobione niestarannie ( zanieczyszczony żwir - humus jakieś inne szczątki ograniczne ) to może "dziwnie" pachnieć . Ja korzystam z GWC żwirowego od pół roku i na początku po włączeniu przez kilka dni był niewielki zapach ale teraz nic nie pachnie. czy warto bylo zalozyc GWC zwirowe? Jestes zadowolony - mikroklimat w pomieszczeniu? Koszty? Z gory dziekuje za pomoc w podjeciu dobrej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.08.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 nie wiem jak z GWC żwirowego bo nie posiadam ale posiadam rurowy i nie czuję żadnych zapachów (narazie) , powiem szczerze że nie rezygnujcie z GWC te kilka stopni chłodniejszego powietrza latem (darmowo) jest czasami zbawieniem dla naszych zmęczonych płuc, a i kilka stopni zimą też się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 05.08.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 januszek instalowales sam rurowe GWC? Jaki jest koszt? Czy podczas uzywania GWC slyszysz jak pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 05.08.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Ja z mojego rurowego GWC tez nic nie czuje. Niby zresztą jak miałbym czuc, gdy jest on zbudowany ze szczelnie połączonych ziemnych rur kanalizacyjnych fi 200? O koszcie mojego juz pisałem, w zeszlym roku chyba ok. 1500 złotych z robocizną i materiałem (50 mb rury). Wentylatora nie słysze, gdyz jest on w piwnicy, a szumu powietrza tez nie, gdyz powietrze jest tloczone w domu głownymi rurami fi 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.08.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 tak robiłem sam koszt to jakieś 30 m rury kanalizacyjnej fi 200 plus trójniki wykonywałem to na etapie fundamentów (więc dawno) zasypane w obrysie domu (odpada kopanie) sumarycznie wyszło niedrogo teraz nie potrafię oszacować bo nie znam aktualnych cen hałas samo GWC nie hałasuje jednak wentylacja mechaniczna jest słyszalna ja posiadam wentylatory w piwnicy i w salonie są słyszalne nieco ciszej niż pracująca lodówka a w sypialniach to trzeba bardzo wytężyć słuch aby usłyszeć lekki szum powietrza wylatujący z anemostatów ale jaki komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 05.08.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 swietnie! Wielkie dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 05.08.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Moja też dziekować, bo już zacząłem panikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 11.08.2004 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Co do zapachów to przez kilka pierwszych dni czuć powietrze taką piwnicą (wilgocią),ale później to ustępuje, tak było w moim żwirowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.08.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Pytanie na upały do użytkowników GWC.Jaką mieliście temperaturę na wyjściu z GWC?I jakie mieliście temperatury w poszczególnych pomieszczeniach podczas upałów?Jakbyscie mogli jeszcze podać sposób połaczenia pomieszczeń w domu. Znaczy jak rozchodził się chłod z GWC? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.08.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Nikt się nie chce ujawnić z praktyką użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 20.08.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Ja miałem wczoraj na wyjsciu 22C, na zewnątrz 28C. GWC nie uzywam stale, lecz rzadko, gdyz dom mam dobrze ocieplony i temperature w domu mialem wczoraj w granicach 23C. Tak wiec nie bylo mi potrzebne dotychczas schładzanie pomieszczen. GWC włączam od czasu do czasu po południu, do wieczora. Nocą zdecydowanie wole uchylone okno, choc szum z nawiewu jest minimalny, ale jest. Dom jednorodzinny wolnostojący to nie mieszkanie w bloku lub biuro i wcale sie tak nie nagrzewa, aby konieczne było jego chłodzenie (w moim przypadku). Za to zimą i wiosną wyjscie z GWC działało jak nawiewnik przy zamknietych oknach nawet bez wentylatora. Tak wiec opor przepływu byl stosunkowo niewielki, a nawiewane powietrze wstepnie i wystarczająco podgrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 20.08.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Nikt się nie chce ujawnić z praktyką użytkowania? Bo jak się nie ujawnicie to kroyena swój GWC zasypie A na poważnie - doświadczenia innych mogą być niemiarodajne - ciągle otwarte drzwi na taras, drzewa ocieniające dom lub ich brak, przeszklona południowa ściana + rolety lub ich brak, różne typy wentylacji, różne GWC (żwirowe, rurowe, o różnej długości, średnicach rur), bryza wiejąca od morza, śnieg zsuwający się z lodowca na próg domu . Dlatego mam prośbę - jak już się ujawnicie to powiedzcie nieco więcej oprócz stwierdzenia że u mnie to jest super i temperatura nie pozwala jeszcze na gotowanie jaj w salonie na podłodze Pozdrawiam Ps. KrzysiekS - swój mail wysłałem przed Twoim postem więc on Ciebie absolutnie nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 20.08.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Moj GWCC jak juz kiedys w wątku o "GWC inaczej" pisałem to prawie 50mb rury fi 200 mm kanalizacyjnej zakopanej na głebokosci srednio ok. 1,5m. Wielkosc nawiewu to kilkaset m3 na godzine (moze 500m3) Wentylator to TD 1000 o wydajnosci do 1000 m3/godz. Dom b.dobrze ocieplony - sciana 3W, U 0,16. Dom zlokalizowany na granicy Parku Krajobrazowego Gory Sleży. Duze przeszklenia od zachodu i poludnia. Drzwi tarasowe od poludnia zasłoniete zasłoną w dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.08.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Kroyena w przeciwieństwie do małzowinki swej stworzeniem ciepłolubnym nie jest i też chciałby coś mieć z kopania, co do którego to klamka zapadła. Ale zawsze by się lżej kopało (oczywiście ). Oczywiście . A i przepraszam za skrócony zestaw pytań bo znowu mi boguś dokopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 20.08.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 kroyena - rozumiem Cię doskonale - sam nie lubię jak jest za ciepło a moja żona to bardzo ciepłolubne stworzenie . I też planuję niedługo zacząć kopać. KrzysisekS - dzięki za wyczerpujące info. Mam trochę podobnie (olbrzymie przeszklenia od południa i zachodu) a trochę też inaczej (poziom wód gruntowych dochodzi do 1 m więc nie mogę dać GWC tak głęboko jak Ty, ściany mam o U=0,29 ale planuję jeszcze docieplić do podobnego pozomu jak u Ciebie - choć mam odnośnie tego mieszane uczucia - przy obecnym ociepleniu i powierzchni okien - straty przez ściany są takie same jak przez okna). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 20.08.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Zanim ocieplisz, policzy czy to sie opłaci, na moje wyczucie, nie opłaci sie (chyba, że grzejesz tylko prądem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 20.08.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Właśnie jestem na etapie liczenia. Ale może wyjść że jednak się opłaci - po prostu i tak z różnych względów wydaje się że bedę musiał dać kilka cm styropianu - więc chodzi raczej o różnicę w cenie pomiędzy np. 4 cm a 10 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 23.08.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 kroyena U mnie na wyjściu z GWC +16,5 oC na zewnątrz +30oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts