Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doświadczenia z GWC

Recommended Posts

A o zapaszkach nie było mowy. :o

ebi od kocho usłyszałaś lub się dowiedziałaś o zapaszkach?

dowiedzielismy sie o tym na forum, ale temat nie zostal przez nikogo dalej podjety i teraz sie glowimy, czy to prawda, czy warto w ogole w to wchodzic. Stoimy przed ta decyzja i powoli dochodzimy do wniosku, ze GWC - okrzyczane szumnie "tania klima" - chyba troche zostalo przereklamowane i nie warte jest zachodu...

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli GWC zostało zrobione niestarannie ( zanieczyszczony żwir - humus jakieś inne szczątki ograniczne ) to może "dziwnie" pachnieć . Ja korzystam z GWC żwirowego od pół roku i na początku po włączeniu przez kilka dni był niewielki zapach ale teraz nic nie pachnie.

czy warto bylo zalozyc GWC zwirowe? Jestes zadowolony - mikroklimat w pomieszczeniu? Koszty?

Z gory dziekuje za pomoc w podjeciu dobrej decyzji :D

nie wiem jak z GWC żwirowego bo nie posiadam ale posiadam rurowy i nie czuję żadnych zapachów (narazie) , powiem szczerze że nie rezygnujcie z GWC te kilka stopni chłodniejszego powietrza latem (darmowo) jest czasami zbawieniem dla naszych zmęczonych płuc, a i kilka stopni zimą też się przyda.

Ja z mojego rurowego GWC tez nic nie czuje. Niby zresztą jak miałbym czuc, gdy jest on zbudowany ze szczelnie połączonych ziemnych rur kanalizacyjnych fi 200?

O koszcie mojego juz pisałem, w zeszlym roku chyba ok. 1500 złotych z robocizną i materiałem (50 mb rury).

Wentylatora nie słysze, gdyz jest on w piwnicy, a szumu powietrza tez nie, gdyz powietrze jest tloczone w domu głownymi rurami fi 200.

tak robiłem sam

koszt to jakieś 30 m rury kanalizacyjnej fi 200 plus trójniki

wykonywałem to na etapie fundamentów (więc dawno) zasypane w obrysie domu (odpada kopanie)

sumarycznie wyszło niedrogo teraz nie potrafię oszacować bo nie znam aktualnych cen

hałas :-? samo GWC nie hałasuje jednak wentylacja mechaniczna jest słyszalna ja posiadam wentylatory w piwnicy i w salonie są słyszalne nieco ciszej niż pracująca lodówka a w sypialniach to trzeba bardzo wytężyć słuch aby usłyszeć lekki szum powietrza wylatujący z anemostatów

ale jaki komfort :p :p :p

• 2 weeks później...

Pytanie na upały do użytkowników GWC.

Jaką mieliście temperaturę na wyjściu z GWC?

I jakie mieliście temperatury w poszczególnych pomieszczeniach podczas upałów?

Jakbyscie mogli jeszcze podać sposób połaczenia pomieszczeń w domu. Znaczy jak rozchodził się chłod z GWC?

Dzięki

Ja miałem wczoraj na wyjsciu 22C, na zewnątrz 28C.

GWC nie uzywam stale, lecz rzadko, gdyz dom mam dobrze ocieplony i temperature w domu mialem wczoraj w granicach 23C.

Tak wiec nie bylo mi potrzebne dotychczas schładzanie pomieszczen. GWC włączam od czasu do czasu po południu, do wieczora.

Nocą zdecydowanie wole uchylone okno, choc szum z nawiewu jest minimalny, ale jest.

Dom jednorodzinny wolnostojący to nie mieszkanie w bloku lub biuro i wcale sie tak nie nagrzewa, aby konieczne było jego chłodzenie (w moim przypadku).

Za to zimą i wiosną wyjscie z GWC działało jak nawiewnik przy zamknietych oknach nawet bez wentylatora. Tak wiec opor przepływu byl stosunkowo niewielki, a nawiewane powietrze wstepnie i wystarczająco podgrzane.

Nikt się nie chce ujawnić z praktyką użytkowania? :o

Bo jak się nie ujawnicie to kroyena swój GWC zasypie ;-)

A na poważnie - doświadczenia innych mogą być niemiarodajne - ciągle otwarte drzwi na taras, drzewa ocieniające dom lub ich brak, przeszklona południowa ściana + rolety lub ich brak, różne typy wentylacji, różne GWC (żwirowe, rurowe, o różnej długości, średnicach rur), bryza wiejąca od morza, śnieg zsuwający się z lodowca na próg domu ;-). Dlatego mam prośbę - jak już się ujawnicie to powiedzcie nieco więcej oprócz stwierdzenia że u mnie to jest super i temperatura nie pozwala jeszcze na gotowanie jaj w salonie na podłodze ;-)

Pozdrawiam

Ps. KrzysiekS - swój mail wysłałem przed Twoim postem więc on Ciebie absolutnie nie dotyczy.

Moj GWCC jak juz kiedys w wątku o "GWC inaczej" pisałem to prawie 50mb rury fi 200 mm kanalizacyjnej zakopanej na głebokosci srednio ok. 1,5m. Wielkosc nawiewu to kilkaset m3 na godzine (moze 500m3) Wentylator to TD 1000 o wydajnosci do 1000 m3/godz.

Dom b.dobrze ocieplony - sciana 3W, U 0,16. Dom zlokalizowany na granicy Parku Krajobrazowego Gory Sleży. Duze przeszklenia od zachodu i poludnia. Drzwi tarasowe od poludnia zasłoniete zasłoną w dzien.

Kroyena w przeciwieństwie do małzowinki swej stworzeniem ciepłolubnym nie jest i też chciałby coś mieć z kopania, co do którego to klamka zapadła. Ale zawsze by się lżej kopało (oczywiście :roll: ). Oczywiście :roll: .

A i przepraszam za skrócony zestaw pytań bo znowu mi boguś dokopie. :lol:

kroyena - rozumiem Cię doskonale - sam nie lubię jak jest za ciepło a moja żona to bardzo ciepłolubne stworzenie ;-). I też planuję niedługo zacząć kopać.

KrzysisekS - dzięki za wyczerpujące info. Mam trochę podobnie (olbrzymie przeszklenia od południa i zachodu) a trochę też inaczej (poziom wód gruntowych dochodzi do 1 m więc nie mogę dać GWC tak głęboko jak Ty, ściany mam o U=0,29 ale planuję jeszcze docieplić do podobnego pozomu jak u Ciebie - choć mam odnośnie tego mieszane uczucia - przy obecnym ociepleniu i powierzchni okien - straty przez ściany są takie same jak przez okna).

Pozdrawiam