Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doświadczenia z GWC

Recommended Posts

nie pisałem wcześniej bo chciałem bo zmierzyć

na zewnątrz 30

z wylotu

19 przy wydatku 150m3/h

22 przy wydatku 350m3/h

praca ciągła

to tyle same liczy

a teraz rzeczywistość

to nie jest klimatyzator i nigdy go nie zastapi, pamietajcie że w domu w którym się mieszka sa zyski ciepła (ludzie, gotowanie, pieczenie placka ze śliwką, pranie odkurzane i prasowanie) nie mówię o nasłonecznieniu to są ogromne zyski ciepła i GWC jakiekolwiek, nie jest w stanie tego zrównoważyć, owszem temp na dole w pomieszczeniach są

niższe niz na zewnatrz oscyluja 23-25, 25 to wartość dla kuchni

natomiast na poddaszu 25-26

a tam gdzie sa okna dachowe nie zasłoniete to temp dochodzi do 28

nie komentuje sami wyciągnijcie wnioski.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rafał

nie zrozum mnie żle że ja neguję sens GWC teraz nie wyobrażam sobie życia bez niego (wentylacji mechanicznej)

ale nie popadajmy w skrajności

na temp wewnątrz ma wpływ wiele czynników a sam GWC może być tylko w tym pomocny

owszem kiedy nie mieszkaliśmy w domu temp były nizsze

ale nie chcę myśleć jakie by były teraz kiedy mieszkamy a nie schładzalibyśmy powietrza w GWC

tak sobie myślę jak radzą sobie z tym problemem (nadmiarem ciepła) w domach pasywnych?

Januszek,

ja praktycznie nie włączając GWC mialem temperature na zakonczenie upałow ok. 23 C na parterze i 24 - 25 na poddaszu.

Temperature na poddaszu, gdybym z niego korzystal, tez obnizyłbym do 23 C uchylając nocą okna, ale tego nie robilem, gdyz nie potrzebowalem, Na razie nie korzystamy z poddasza, ktore czeka na powiekszenie rodziny.

Wiem wiec jak to jest bez GWC w domu jednorodzinnym. GWC moze sie przydac, gdy upały bedą trwały przez np. 2-3 miesiące tak jak w ostatnich latach. Ale wtedy przydałby sie nawiew z wielkoscią kilkuset m3 na godzine, co uwzgledniłem w moim systemie.

Temperatura w domu dobrze ocieplonym i odpowiednio zaprojektowanym jest moim zdaniem zawsze komfortowa. GWC było w moim przypadku bardziej przydatne zimą jako element ogrzewania kominkowego i wentylacji mechanicznej.

nie wiem o jakich firmach mówisz

ale zapewne jest tak, że jak wykonasz 250m fi 300 karbowanej do tego 50m3 żwiru i td...

to bedzie to działało jak klima tylko czy koszty takiego przedsięwzięcia nie są większe niż klasyczny klimatyzator.

Krzyśku ja tez tak miałem dopuki nie zaczelem eksploatować pomieszczeń taka jest prawda np. pieczenie to 3 kW przez 40min nic innego jak grzejnik i to w lecie.

Januszek,

własnie wtedy gdy robilismy przetwory - pasteryzacja słoikow, włączałem GWC i wyciąg kuchenny.

Ale tak prawde mowiąc, jak ktos tego GWC nie ma, a ma przestronny i dobrze izolowany dom o odpowiedniej kubaturze, to nie jest mu ani GWC ani klimatyzacja potrzebna.

Ja zrobilem GWC z myslą o instalacji ogrzewania kominkowgo i przede wszystkim lepszym samopoczuciu w ekstremalne upały. Zależało mi tez na chłodzeniu poddasza, gdyz przed wybudowaniem domu nie mogłem wiedziec jakie bedą tam warunki panowały.

Teraz widze, że GWC to fajna sprawa, ale bez przesady.

Na noc zawsze uchylamy okno i słuchamy spiewu swierszczy, to dopiero frajda!

W naszej okolicy nie ma komarow, ale są ćmy i inne nocne stworzenia.

Otwieram wiec okno tam, gdzie nie swieci sie swiatlo.

Gdybym mial komary zalozylbym siatke na okno.

Podsumowując, GWC warto zrobic, gdy ktos jeszcze bedzie mial ogrzewanie kominkowe i chce do domu dostarczac z zewnątrz wstepnie podgrzane, ale przede wszystkim czyste powietrze.

Latem tez sie przyda w ekstremalne upały. Wazne jest tez to, że zimą i w chłodne wieczory rura GWC działa u mnie w salonie jak dobry nawiewnik nawet bez wentylatora. Zawsze tez mozna pochwalic sie znajomym, co sie zamontowało ........

nie wiem o jakich firmach mówisz

ale zapewne jest tak, że jak wykonasz 250m fi 300 karbowanej do tego 50m3 żwiru i td...

to bedzie to działało jak klima tylko czy koszty takiego przedsięwzięcia nie są większe niż klasyczny klimatyzator.

dobrze to ująłeś, te koszty były by zapewne kilkukrotnie wyższe niż klimatyzator razem z dożywotnią eksploatacją.