Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja ocieplonego blaszaka przy ogrzewaniu kozą

Recommended Posts

Witam. Mam blaszak 15m2 (3x5), który planuję ocieplić od wewnątrz styropianem w ramie drewnianej i obić osb na szczelnie. Garaż stanowi schronienie na działce, nigdy nie będzie tam samochodu.

Rozumiem, że muszę zrobić otwory wentylacyjne. Do tego planuję wstawić tam kozę 1kw (chyba wystarczy). Wentylacja musi być dość duża by działała, ale nie tak duża, by było przez nią zimno. Boję się też tlenku węgla, więc na pewno zamontuję czujniki, ale tu chodzi o stworzenie sprawnej wentylacji.

Gdzie i jak duże powinny być otwory. Czy wystarczy 20x20cm u dołu w drzwiach i u góry na przeciwko? Czym zabezpieczyć dolny, by myszy nie wlazły?

Witam. Mam blaszak 15m2 (3x5), który planuję ocieplić od wewnątrz styropianem w ramie drewnianej i obić osb na szczelnie. Garaż stanowi schronienie na działce, nigdy nie będzie tam samochodu.

Rozumiem, że muszę zrobić otwory wentylacyjne. Do tego planuję wstawić tam kozę 1kw (chyba wystarczy). Wentylacja musi być dość duża by działała, ale nie tak duża, by było przez nią zimno. Boję się też tlenku węgla, więc na pewno zamontuję czujniki, ale tu chodzi o stworzenie sprawnej wentylacji.

Gdzie i jak duże powinny być otwory. Czy wystarczy 20x20cm u dołu w drzwiach i u góry na przeciwko? Czym zabezpieczyć dolny, by myszy nie wlazły?

Nie wiem czy jest taka koza co potrafi palić 100-200g drewna na h. Może to być bardzo dla palacza męczące.

Zaś co do silnej wentylacji... Człowiek potrzebuje 20-30m3/h zaś spalenie kg drewna to 8-10m3 powietrza.

Nie da się wentylacji naturalnej starować a nawet zapewnić wielkością otworów. Tylko wentylacja mechaniczna daje określoną ilość powietrza.

Dziękuję. U mnie w mieszkaniu jest wentylacja grawitacyjna we wszystkich pomieszczeniach. Wszędzie jest OK, a w łazience jest potwornie zimno, bo po prostu wieje z tej kratki strasznie. Może to wina wyciągu w drugim kominie do spalin z piecyka. Rozumiem więc, że nie da się sterować. Faktem jest jednak, że ludzie mają kozy w pomieszczeniach i jakoś to działa. Chodzi więc, by i tu stworzyć dogodne warunki.

Gość Konto usunięte_12*

Zdecyduj najpierw - do czego ma być to pomieszczenie i na jaką porę roku. Potem dopiero mogą być propozycje rozwiązań.

Pomieszczenie to domek działkowy, który będzie wykorzystywany do przechowywania narzędzi, roślin niezimujących w gruncie i mnie jak trzeba zostać na działce, a jak już kiedyś zbuduję dom, to wykorzystam go na warsztat twórczy i szopę ogrodniczą. Generalnie muszę tam móc przenocować (30km od domu i nie zawsze chce się jechać w te i we w te jak mam więcej prac). Z powodu mojego i czasem rodziny (np. weekend rodzinny latem na działce)) muszę mieć bezpieczne ogrzewanie i wenty;ację, która nas nie zawiedzie.foto 059.jpg