Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowy domu. Wstępnie wybraliśmy już projekt:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-7/m44c1e5880b7c7

Jednak mam pewne wątpliwości co do rozpoczęcia budowy głównie finansowe... (kurcze, jeszcze nic nie zrobiłem a już śnią mi się kosztorysy:D). Mam 300 tyś. na stan deweloperski. Nie planuję żadnych pomp ciepła, kolektorów, itp bajerów. No może chciałbym wentylacje mechaniczną. Wykonawcy lokalni, materiał sam mogę kupować. Nie widzę większego problemu w zakupach. I teraz moje pytanie: czy za tą kwotę postawię ten dom w stanie deweloperskim?

Pozdrawiam

No widziałem. Ale tak naprawdę niewiele mi to mówi, poza tym, że fajnie wygląda. Równie dobrze możesz mnie zapytać czy umię zrobić mikroprocesor w piwnicy:D i jaka będzie jego cena. Jeśli znałbym odpowiedź nie pytałbym praktyków.

a tak... przepraszam. Myślałem o domu w rododendronach a w tytule napisałem w klemantisach. Mam nadzieję, że moje pytanie nie jakieś głupkowate. Nie jestem obecnie jakimś zanwcą w tym temacie:( ale od czegoś trzeba zacząć:) Mam działkę, trochę w/w gotówki. Nie pytam o stan pod klucz bo wiem, że to indywidualna sprawa. Wydaje mi się, że stan deweloperski jest łatwiej oszacować. Zależy mi na: dużym salonie z otwartą kuchnią, poddaszem użytkowym i garażem w bryle. Dom max do 110 - 115 m2.

Czyli zakładasz inny projekt ? Wybór jest bardzo duży, jak zrezygnujesz z balkonów i lukarn to masz szanse się zmieścić w 300 tys.

Oczywiście, że zakładam wybór innego projektu. Jeśli nie da się go wybudować w założonym budżecie muszę znaleźć taki gdzie budowa domu będzie się mieściła w moim budżecie. Nie chciałbym poryać się na budowę domu a potem go kończyć przez następnych 10 lat.