Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki przekrój rur dla centralnego ogrzewania

Piotr_80

Recommended Posts

Witam,

Noszę się z zamiarem instalacji centralnego ogrzewania w mieszkaniu. Chciałbym prosić o pomoc w doborze przekroju rur centralnego ogrzewania. Mieszkanie ma powierzchnię 70 metrów, zainstalowanych będzie 7 grzejników (około 1000 wat każdy). Dodam, że nie będę instalował ogrzewania samodzielnie - będzie to robił fachowiec.

Specjalista po szybkich oględzinach powiedział, że do zasilenia instalacji wystarczy przekrój rur 16 mm. Zastanawiam się jednak czy 16 mm wystarczy do zasilenia 7 grzejników (około 7000W łącznie), długość instalacji to ponad 30 metrów od początku pieca do końca grzejnika.

Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że przekrój rur powinien być większy a ewentualne nitki do grzejników 16mm. Proszę o fachową poradę doświadczonych forumowiczów.

Reasumując:

Powierzchnia 70m

7 grzejników (~7000W)

Piec 7,8-20kW, Vaillant

Odległość od pieca do ostatniego grzejnika 30m

Załączam poglądowy schemat rozmieszczenia grzejników i instalacji.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady!

http://pokazywarka.pl/gdbnw7/

ogrzewanie.jpg

Edytowane przez Piotr_80

• 2 weeks później...

W/g zaleceń Hepworth, rurka 15mm do kaloryfera moc max 2500W. W takiej magistrali nie robi się obecnie nowoczesnych instalacji, a stosuje sie systemy z rozdzielaczem

Jeśli już magistrala to na pewno nie rurka 16mm. Hydraulika pogoń, poczytaj poradnik:

http://www.instalacjebudowlane.pl/pdf/poradnikinstalatora.pdf

• 4 years później...
Odkopuje temat co by nie zakładać nowego. Potrzebuje dobrać przekrój rur do instalacji CO składającej się z 13 grzejników łącznej mocy 20,017 KW, instalacja wykonana będzie z miedzi zawieszonej pod sufitem. Co do przekrojów to mam pytanie czy założenia zasilanie 65 °C powrót 50°C są dobre czy liczyć podług mniejszej różnicy np. 10 °C i czy przyjęta prędkość wody 0,3 m/s do przekroju fi <28 i 0,5m/s do przekroju fi>28 jest prawidłowa?

Wiesz liczyłem do tych 20 KW tak żeby prędkość przepływu mieściła się w 0,5m/s powyżej 28 mm i 0,3 poniżej 28 mm. Niby szło by zacząć od fi 28 ale opory liniowe są już za duże, największym problemem jest to że większość rzeczy sobie policzę ale nie wiem jakie przyjmować założenia. Edytowane przez endriu007

A jakie są maksymalne dopuszczalne prędkości czynnika grzewczego dla poszczególnych średnic rur PP i PEX?Pytanie do użytkownika KAN-therm)

i może jeszcze jaki przyjmuje się maksymalny opór jednostkowy [Pa/m?]

Bo powyższe dane decydują o doborze średnicy rur

Edytowane przez Kondensat

Dla instalacji grzewczej przyjmuje się opory rzędu 150-200 Pa/m.

Dodatkowym kryterium mogą być zalecane prędkości w poszczególnych przewodach instalacji:

na poziomach do 1,0 m/s

na pionach 0,2 – 0,4 m/s

w gałązkach grzejnikowych 0,4 m/s lub więcej w przyłączach prowadzonych bez spadków (dla zapewnienia odpowietrzenia przewodów).