KrisuKW 03.02.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Witam. Mam zamiar wylać w garażu wolnostojącym płytę z betonu C12/15 z dodatkiem włókien polipropylenowych albo stalowych na podsypce z piachu zagęszczonego około 15 cm grubości. Wymiar wewnętrzny garażu to 6m x 8m. I mam takie pytanie czy to wytrzyma obciążenie samochodu o masie 2t czy trzeba będzie wybierać głębiej ziemie i zrobić podsypkę z tłucznia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 04.02.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Wytrzyma ale albo trzeba zrobić dylatacje, najlepiej podzielić na 4 pola albo dać zbrojenie nawet siatka fi 6 oczko 15 cm.Konstrukcja wydaje się wystarczająca ale czy masz pewność, że równo zagęścisz podłoże.Jeżeli nierówno (nawet jeżeli jedną połowę zagęścisz dobrze a drugą bardzo mocno) je zagęścisz to będzie różnica osiadań może pękać. Tłuczeń do wyrzucanie pieniędzy w błoto. Dla przykładu podam, że płyty drogowe są układane na piasku i są grubości 15 cm ale z mocnego i podwójnie zbrojonego betonu (nawet C35/45) ale wytrzymują znacznie więcej. Ja bym na twoim miejscu oszczędził na grubości betonu ( nie 15 a 10 cm) a zaoszczędzone pieniądze włożył w siatkę zbrojeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrisuKW 04.02.2014 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym który ma około 12m3 piach zasypowego na zbyciu i myślałem go użyć do zrobienia podbudowy. Jak by zrobił tak:1. 10 cm betonu C12/15 z betoniarni w to włożyć siatkę fi 6mm oczko 15cm x 15cm.2. 20 cm piasku zasypowego zagęszczonego zagęszczarką (będę miał do dyspozycji 300 kg zagęszczarkę). Oczywiście dylatacja do około będzie zrobiona. Zamiast tych 4 pól myślałem zrobić 2 o wymiarach 3m x 8m. Teraz mam takie pytania:1. Dodawać tego betonu włókna polipropylenowe?2. Mogę wylać od razu całą płytę, a patem poprzecinać ja na pola?3. Trzeba uszczelniać tą spoinę jeśli tak to czym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 06.02.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 jak już to 6x4 dylatacje jak na dwie odp.1. dla świętego spokoju i lepszej jakości to można koszt do 100 zł2. tak możesz, ale jak będziesz przecinał to na pewno wtedy sobie pomyślisz "a mogłem włożyć nawet kawałek papy przed betonem to bym teraz nie musiał ciąć"3. w garażu nie jest to konieczne,(względy estetyczne zbieranie się brudu oraz ekologiczne wyciek oleju do gruntu) ale można. Wypełnia się to kitem trwale plastycznym po budowlanemu "sikaflexem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remontujsam 15.02.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ja jeszcze dodam, że sikaflex fc 11 firmy Sika to jeden z wielu produktów nadających się do uzupełnienia dylatacji. Jest on dosyć drogi więc przed rozpoczęciem uzupełniania szczelin warto zaopatrzyć się w sznur dylatacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts