Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

5,5 kW na instalacji jednofazowej

Recommended Posts

Witam,

Niestety w nowo kupionym mieskszkaniu mam zasilanie jednofazowe. Do podgrzania ciepłej wody w kuchni zamierzam użyć elektrycznego podgrzewacza przepływowego (w łazience jest piec dwufunkcyjny). Jedyny podgrzewacz, który spełni swoją funkcję ma moc 5,5 kW (przystosowany do zasilania 230V) i nominalny pobór prądu 24A.

Pytanie czy instalacja jednofazowa go utrzyma ?

Serdecznie dziekuję za pomoc

Serdecznie dziekuję za pomoc

Jednofazowa "utrzyma" bo do tego jest stworzony taki przepływowy podgrzewacz wody - jednak wszystko zależy od użytych przewodów zasilających i zabezpieczenia nadmiarowo prądowego na tym przewodzie czyli ile ma bezpiecznik na zasilaniu w skrzynce rozdzielczej gniazdka do którego chcesz podłączyć ten ppw ?

• 3 years później...
Jednofazowa "utrzyma" bo do tego jest stworzony taki przepływowy podgrzewacz wody - jednak wszystko zależy od użytych przewodów zasilających i zabezpieczenia nadmiarowo prądowego na tym przewodzie czyli ile ma bezpiecznik na zasilaniu w skrzynce rozdzielczej gniazdka do którego chcesz podłączyć ten ppw ?

Mnie też interesuje ten sam typ podgrzewacz,.Bezpieczniki w skrzynce rozdzielczej mają po 10

A masz jeszcze jakieś inne urządzenia elektryczne podpięte do tej instalacji jednofazowej? Na przykład żyrandol?

Taki żart to był. Oddaj podgrzewacz do sklepu i ciągnij rurę cwu z pieca dwufunkcyjnego. Podgrzewacz elektryczny w Twojej sytuacji to nieporozumienie.

Mnie też interesuje ten sam typ podgrzewacz,.Bezpieczniki w skrzynce rozdzielczej mają po 10

Zauważyłem ostatnio trend na odcinanie się od gazu i przechodzenie na urządzenia elektryczne. Z modą się nie dyskutuje, więc napiszę tylko: wybijcie sobie z głowy mieszkanie bez gazu "powieszone" na instalacji jednofazowej.

Edytowane przez krzcel

Oddaj podgrzewacz do sklepu

Dokładnie. Te jednofazowe przepływowe ogrzewacze to jeden wielki żart. Nie dość, że mają mordercze wymagania dla instalacji (zabezpieczenie p-liczn. conajmniej 32A, bo rezerwa 1A na pozostałe odbiorniki to nieporozumienie i wydzielony obwód conajmniej czwórką), to po ich spełnieniu i szczęśliwym uruchomieniu następuje przepiękne rozczarowanie.

Aby uzyskać w miarę komfortową temperaturę trzeba strumień wody ograniczyć do wielkości niczym sik po góra dwóch browarach. Zwiększenie strumienia skutkuje, że woda jest ledwo letnia lub wręcz nieodczuwalna jest różnica względem wody zimnej. A licznik kWh nalicza.

Osobiście przerabiałem ten temat i finalnie pod zlewozmywakiem wylądował 15 litrowy ogrzewacz pojemnościowy 1,5kW (bojler), zasilający również znajdującą się z drugiej strony ściany umywalkę łazienkową. Dla dwóch osób jest wystarczający. Dla wiekszej rodziny można zainstalować ogrzewacz o większej pojemności. Współczesne ogrzewacze mają na tyle skuteczną izolację, że ich gabaryty są niewiele większe niż pojemnośc robocza i spokojnie mieszczą się pod zmywakiem.