Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy VAT na budownictwo

Dziatek

Recommended Posts

Co myślicie o wprowadzeniu nowej stawki VAT. Nie rozumiem działań obecnego rządu. Podobno mają działać w imię ogółu ale jakoś nie wydaje mi się, żeby wszyscy byli za wprowadzeniem takiej stawki (a przynajmniej większość). Podobno są to wymogi Unii Europejskiej, dobra! zgodzę się z tym, ale dajcie ludziom zarobić tyle samo co w Unii a później od nich wymagajcie obciążeń podatkowych na poziomie zachodnio-europejskim.

Pozdrawiam. Część!

Działanie w imieniu ogółu (czytaj 30 tysięcy urządasów z klucza partyjnego, którzy mają apetyt na posadkę w Brukseli) charakteryzuje się tym, że nieważne jest jak odbiera to opinia społeczna i że 22% VAT na budownictwo nie ma w żadnym kraju Unii Europejskiej.

Ważne, żeby zamknąć rozdział negocjacji i przybliżyć te 30 tysięcy kolesiów do nowego koryta.

święte słowa - oprócz stwierdzenia - "nigdzie w UE" - wyższy VAT jest w Danii i Szwecji (25%) a taki sam w Finlandii (22%) i te kraje oczywiście stosuja obecnie stawkę obniżoną - bo VAT jest wyższy - jako stawka podstawowa, ale nawet Szwecji zwanej potocznie "Kanadą Europy" nie stać na 22% w budownictwie i dlatego stosują stawkę obnizoną.

No comments.

• 3 weeks później...
Z tego co wiem po wejściu do Unii. Na szczęście mniejszym złem jest zakup materiału bez Vat-u, a przy stawce 22 proceder ten nabierze wiekszych rozmiarów, nie przynosząc oczekiwanych przez "grube ryby" rezultatów. Oczywiście zaraz padną deklaracje o stworzeniu bezwzględnie, szybko i skutecznie działajacej policji Vatowej jeżdzącej po budowach w poszukiwaniu Vatu. Zauważyliście zapewne, że ostatnio takie lotne, rządowe brygady od przeładowanych ciężarówek, niesprawnych autobusów itp. stają się receptą na wszystko. Niestety nieudolność rządzących jest porażająca, natomiast propaganda w stylu gaspodarczych wizyt rodem z PRL, na najwyższym światowym poziomie-podobnie jak nasze stawki Vat.

• 3 weeks później...

Witajcie. Nie jestem tu nowicjuszem. Czytam wszystko z zaciekawieniem, ale nie mogę sie powstrzymać od przekazania Wam drodzy forumowicze treści jednego krótkiego dowcipu krązącego ostatnio w społeczeństwie. dowcip ten pasuje do każdej dziedziny zycia w Polsce po małej bezpłatnej(co wazne) adaptacji.

Oto treść:

Dwóch starców siedzi przed Pałacem Stalina w Warszawie. Pan "A" zauważa na niebie lecącego lotniarza i mówi do Pana "B" - "popatrz lotniarz".

Pan "B" na to - "o rety on zaraz przywali w Pałac! Z kolei Pan "A" rzecze - "jakie państwo taki terroryzm".

Pozdrawiam

" Polska, zamykając pod koniec marca negocjacje z Unią w obszarze "podatki", zgodziła się na wprowadzenie 22-procentowej VAT-u w budownictwie od dnia wejścia do Wspólnoty." Jest to informacja z 10.06.02.Źródło PAP. Zatem do dzieła może uda nam się przed tym uciec.

pozdrawiam Ewa

Artykuł o którym mówię był z lipca i mówił, że Polska zamierza otworzyć uprzednio zamknięty rozdział o podatku VAT na budownictwo i renegocjować okres przejściowy... Jak czytałem to byłem po prostu pewny, że ktoś z Forumowiczów też go przeczytał (to musiało być w RZeczpospolitej albo w Wyborczej) i będzie o tym pisał...

Forumowicze !!! Dobra wiadomość - może budownictwo odżyje, bo rząd obniża akcyzę na alkohol o 30% !!! 95% osób odebrało to jako ironię z budowlańca (bardziej wlańca niż budo). Nie chodzi tu oczywieście o Forumowego Budowlańca. A ja po prostu mam nadzieję, że może ktoś zauważył nadmierną pazerność fiskusa, która nie popłaca i że może jednak wstrzymają się z VAT'em. Może i nie otworzą rozdziału, ale po wejściu Unia nie będzie robiła problemów, by szybko to odkręcić. Jak nie to ... ruszą TIR'y do "Europy" w poszukiwaniu niskiego VAT-u.