Dziatek 18.06.2002 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 Co myślicie o wprowadzeniu nowej stawki VAT. Nie rozumiem działań obecnego rządu. Podobno mają działać w imię ogółu ale jakoś nie wydaje mi się, żeby wszyscy byli za wprowadzeniem takiej stawki (a przynajmniej większość). Podobno są to wymogi Unii Europejskiej, dobra! zgodzę się z tym, ale dajcie ludziom zarobić tyle samo co w Unii a później od nich wymagajcie obciążeń podatkowych na poziomie zachodnio-europejskim.Pozdrawiam. Część! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 19.06.2002 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Dziatek to jest temat rzeka. O czym tu gadać. Kibel totalny.Pozdrawiam Rada - szybko się budować, aby ten podatek nas nie dotknął. Ale nasze dzieci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomra 21.06.2002 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 Dziatek jestem tego samego zdania co Kodi.Buduj się szybko i chrzań EUROPĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 23.06.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2002 Działanie w imieniu ogółu (czytaj 30 tysięcy urządasów z klucza partyjnego, którzy mają apetyt na posadkę w Brukseli) charakteryzuje się tym, że nieważne jest jak odbiera to opinia społeczna i że 22% VAT na budownictwo nie ma w żadnym kraju Unii Europejskiej.Ważne, żeby zamknąć rozdział negocjacji i przybliżyć te 30 tysięcy kolesiów do nowego koryta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 24.06.2002 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 Święte słowa .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 24.06.2002 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 święte słowa - oprócz stwierdzenia - "nigdzie w UE" - wyższy VAT jest w Danii i Szwecji (25%) a taki sam w Finlandii (22%) i te kraje oczywiście stosuja obecnie stawkę obniżoną - bo VAT jest wyższy - jako stawka podstawowa, ale nawet Szwecji zwanej potocznie "Kanadą Europy" nie stać na 22% w budownictwie i dlatego stosują stawkę obnizoną.No comments. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 25.06.2002 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Polecam lekturę: http://www.rp.pl/dodatki/nieruchomosci_020624/nieruchomosci_a_3.html#1 VAT na mat budowlane to po prostu pochodna całościowej idiotycznej polityki Ministerstwa Finansów. Głupszych urzedników w Polsce nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.06.2002 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 Politykę fiskalną i monetarną mamy taką, jakbyśmy nie mieli bezrobocia a wzrost PKB przynajmniej 10% i chcieli go za wszelką cenę przyhamować aby nie wzrosła inflacja. Skandal, ale cóż można poradzić. Spieszmy się, bo będzie gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2002 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 moze i nie ma głupszych, ale spoleczenstwu sie podobaja i to jest najwazniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nocki2 12.07.2002 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2002 Może wiecie kiedy planowana stawka 22 % Vat na budownictwo dla osób fizycznych ma wejść w życie. Informacje na ten temat były bardzo ogólnikowe i ja osobiście nie wiem czy ma to zostać wprowadzone w 2003 roku czy dopiero po przystąpieniu do UE.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 13.07.2002 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2002 Z tego co wiem po wejściu do Unii. Na szczęście mniejszym złem jest zakup materiału bez Vat-u, a przy stawce 22 proceder ten nabierze wiekszych rozmiarów, nie przynosząc oczekiwanych przez "grube ryby" rezultatów. Oczywiście zaraz padną deklaracje o stworzeniu bezwzględnie, szybko i skutecznie działajacej policji Vatowej jeżdzącej po budowach w poszukiwaniu Vatu. Zauważyliście zapewne, że ostatnio takie lotne, rządowe brygady od przeładowanych ciężarówek, niesprawnych autobusów itp. stają się receptą na wszystko. Niestety nieudolność rządzących jest porażająca, natomiast propaganda w stylu gaspodarczych wizyt rodem z PRL, na najwyższym światowym poziomie-podobnie jak nasze stawki Vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 30.07.2002 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Witajcie. Nie jestem tu nowicjuszem. Czytam wszystko z zaciekawieniem, ale nie mogę sie powstrzymać od przekazania Wam drodzy forumowicze treści jednego krótkiego dowcipu krązącego ostatnio w społeczeństwie. dowcip ten pasuje do każdej dziedziny zycia w Polsce po małej bezpłatnej(co wazne) adaptacji.Oto treść:Dwóch starców siedzi przed Pałacem Stalina w Warszawie. Pan "A" zauważa na niebie lecącego lotniarza i mówi do Pana "B" - "popatrz lotniarz".Pan "B" na to - "o rety on zaraz przywali w Pałac! Z kolei Pan "A" rzecze - "jakie państwo taki terroryzm".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2002 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Dobre !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.07.2002 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2002 Czytałem niedawno jakiś artykuł, że Polska zamierza przedłużyć okres przejściowy w którym obowiązywałyby obecne stawki VAT w budownictwie jednorodzinnym.Jeśli to prawda, to może nie będziemy musieli się tak mocno spieszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 31.07.2002 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 " Polska, zamykając pod koniec marca negocjacje z Unią w obszarze "podatki", zgodziła się na wprowadzenie 22-procentowej VAT-u w budownictwie od dnia wejścia do Wspólnoty." Jest to informacja z 10.06.02.Źródło PAP. Zatem do dzieła może uda nam się przed tym uciec.pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 31.07.2002 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Artykuł o którym mówię był z lipca i mówił, że Polska zamierza otworzyć uprzednio zamknięty rozdział o podatku VAT na budownictwo i renegocjować okres przejściowy... Jak czytałem to byłem po prostu pewny, że ktoś z Forumowiczów też go przeczytał (to musiało być w RZeczpospolitej albo w Wyborczej) i będzie o tym pisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 02.08.2002 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Obawiam się, że na zamiarach się skończyło. Pol (min. infrastruktury) kilka dni temu mówił już, że jednak nie da rady pówtórnie otworzyć tego rozdziału bo nigdzie w Unii nie ma obniżonych stawek VAT na budownictwo itd. itp. Jednym słowem robili tylko zasłonę dymną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.08.2002 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 Forumowicze !!! Dobra wiadomość - może budownictwo odżyje, bo rząd obniża akcyzę na alkohol o 30% !!! 95% osób odebrało to jako ironię z budowlańca (bardziej wlańca niż budo). Nie chodzi tu oczywieście o Forumowego Budowlańca. A ja po prostu mam nadzieję, że może ktoś zauważył nadmierną pazerność fiskusa, która nie popłaca i że może jednak wstrzymają się z VAT'em. Może i nie otworzą rozdziału, ale po wejściu Unia nie będzie robiła problemów, by szybko to odkręcić. Jak nie to ... ruszą TIR'y do "Europy" w poszukiwaniu niskiego VAT-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 03.08.2002 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 Ja już sobie wyobrażam jak ruszają może nie TIR-y ale "mrówki": cegły w walizkach, wapno w plastikowych butelkach (wódki już się nie będzie opłacało - patrz post Frankaia)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.08.2002 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2002 Jak nie otworzą to kaplica ! Nie zadziała...Chyba że czarnorynkowo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts