Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont starego domu czy budowa nowego?

Cuzamen

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar remontować 130-letni dom z bala. Dom nie stoi na fundamentach, tlyko bezposrednio na ziemi, jedna część domu jest w dosyć dobrym stanie a druga nie. Po oględzinach drewno nie jest przegniłe, tylko te bale które leżą na ziemi są w bardzo złym stanie. Dom ma wymiary 12x8 metrów.

Czy opłaca się remontować dom, czy wyburzyć i wybudować nowy? Czy ktoś miał doświadczenie w zakresie takiego remontu? Przede wszystkim chodzi mi o koszty, czy się opłaca, czy nie lepiej wybudować nowy dom.

Prosze szczegółową odpowiedź, najlepiej krok po kroku. Szczególnie chodzi mi o to czy będzie mi się to opłacać.

PS: Jest to moj pierwszy post na forum, wiec jak bedzie to zly dzial, to prosze przeniesc do odpowiedniego .

Dobry dział.

Na jednym wozie jedziemy, ja będę rozbierał tylko dla tego że chcę mieć ultra pasywny i pod piwniczony itp ...

Ale jeśli powierzchnia Ci starczy itp ... remontuj, jeśli możliwe zsuń dom na bok, da się.

Potem wykonaj płytę fu ... i nasuń. Drewno zepsute wyfrezuj, wklej nowe.

Ściany pierwsze wełna min 2x15cm na przekładkę metoda lekka sucha, na to wiatroizolację, pustka powietrzna 1,5cm min około 3 cm jest ok ...

Deskowanie.

Od wewnątrz obowiązkowo paroizolacja refleksyjna z dodatkiem alu. dystans 1,5cm i GK lub OSB.

Możesz bez przesuwania domu tylko etapami wylewanie płyty. Płytę na obwodzie zabezpieczasz opaską przeciw wysadzinową.

Dach 2x20cm izolacji , reku + pompa ciepła do o taka https://www.google.pl/search?q=pompy+ciep%C5%82a+powietrzne&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=a-LwUtm6EqXhywO8sIDYCw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1364&bih=683#facrc=_&imgdii=_&imgrc=tHL8bzK1fJsHMM%253A%3BpgkQQObvyEKZ5M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.hewalex.pl%252Fpublic%252Fimages%252Fproduct%252Fpompa-ciepla-pcwu.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.hewalex.pl%252Foferta%252Fpompy-ciepla%252Fpowietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html%3B1024%3B682

i masz już sprawę załatwioną w stare okna wkłądasz nowe szyby, uszczelniasz silikonem, jedna stronę smarujesz mydłem czy innym powiedłem aby nie przywarł silikon i masz ... okno czyścisz do drewna z farby jak się ta ... jeśli nie to do stolarza i nowe większe np .

Rób i tak papiery na przebudowę rozbudowę i nadbudowę ... plus ewentulanie odbudowę ...

Szyby wstawiasz 4/16/LowE/4 masz łącznie 4 szyby i okna cieplejszego trudno szukać ...

Drzwi też samodiełki z 5cm izolacji.

Piszę iż ja rozbieram tylko ze względu na impreialne zapędy, do budowania portfolio ,.. i surowe wymagania samo grzejności i powiększenia pomieszczeń.

Jak bym w pasywny celował już bym robił 40cm wełny na ściany plus 20-30cm pod fundament ... dach 60cm to były pierwotne założenia ...ale pomyślałem stać mnie na większą ekspresję techniczną i dałem sobie spokój.

Zalety drewna ? bardzo dobra pojemność cieplna.

Na początku proponuję oględziny z udziałem cieśli i inspektora nadzoru. Trzeba ocenić jakość drewna, grunt. Wtedy podejmiesz decyzję czy remontować czy od nowa budowa. Jeżeli zależy ci na oryginalnej architekturze i elewacji to rozbierz , wymień zepsute elementy drewniane, zrób nowe fundamenty, i od środka nowy dom według zasad ciesielki, norm izolacji i do przodu. Pzdr

od środka nowy dom według zasad ciesielki, norm izolacji i do przodu. Pzdr
Chyba nie było by nic piękniejszego niż ukrycie domu wysoce energooszczędnego w tradycyjnej architekturze.

Nigdy nie negowałem wyglądu takiego domku, dla mnie są piękne, tylko za samo piękno ich kochał do zgonnie nie będę.

fundament może być jeden płyta fu. pod taki dom wystarczy 12-15cm zbrojonego betonu plus 15-20cm izolacji.

Jeśli by rozebrał można by było może rozciąć bale na pół i tam dać izolację ? aby zachować wygląd bali .. z obu stron ?

Uważam iż izolacja musi być konkretna.

cuzamen mi remont domu o powierzchni 220m2 wyszedł około 100000 tyś bez robocizny dom był w stanie takim jak twój , bez fundamentów , parę belek do wymiany , cały dach itp.

myślę że 200 000 tyś powinno wystarczyć .

Dom jest ocieplony wełną 10cm od wewnątrz n to decha 3,2mm i jest ciepło jak w uchu .

Przez łącza to ciężko coś radzić i sugerować i tak jak daniel napisał powinien to pooglądać ktoś co się zna na tym .

A propo inspektora nadzoru czy rzeczoznawcy i ich kompetencji , stałem się posiadaczem pięknego domy bo rzeczoznawca stwierdził że nie nadaje się do remontu . u mnie stoi i ma się dobrze :) .

jest ciepło jak w uchu .
no tak ... to jak jest tak ciepło to maszyny stop.

Jeśli dom jest naprawdę ciepły to w tych dniach nie potrzeba mu żadnego ogrzewania.

A propo inspektora nadzoru czy rzeczoznawcy i ich kompetencji , stałem się posiadaczem pięknego domy bo rzeczoznawca stwierdził że nie nadaje się do remontu . u mnie stoi i ma się dobrze
Drewno to jest specyficzny materiał ...

i ściana na długości 6 m nie musi być niczym poparta.

Rzecczoznawcy często bujaja w obłokach , fakt. Inspektor też inspektorowi nie równy, ale przepisów nie ominiemy.
Składa wiosek o przebudowę, nadbudowę i rozbudowę oraz ewntulanie na odbudowę w tym czasie zastanawia się co dalej, ma furtkę otwartą.;

WZ chwilę potrwa niczym substancja urzędnicza się zbierze do roboty.

Później projekt ... albo na gruntowy remont ... zaznaczam iż zgodnie z prawem każda zmiana konstrukcji trzeba mieć projekt i PnB ...

Chyba że ma dobrych sąsiadów, a nie życzliwych sąsiadów ...

Projekt ... przeciętność widzę ... ponieważ lepiej dążyć do statandardu paswynego ...

Który jest nastawiony na prostą dokładność w szczegółach i nie obnosi się z wodotryskami