DestructorPL 04.02.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witam Posiadam kocioł c.o do ogrzewania domu o powierzchni 120m2 który był składany z części(nie orginalnie zakupiony) oraz sterownik proton z funkcja pid, dmuchawa RV-14 oraz panel pokojowy(pilot R). Po zakupieniu dotychczasowych urządzeń sterujących i ustawieniu ich według własnych upodobań wydaje mi się, że nie zrobiłem tego do końca dobrze chodzi mi o przedmuchy moc dmuchawy itp. Nie znam się zbytnio na tym więc proszę o pomoc w ustawieniu tych parametrów, tak aby piec jak najdłużej wytrzymał załadowany węglem, dodam, że występują u mnie od początku palenia tej zimy czyli po zmianie sterownika wybuchy gazów z pieca co może być spowodowane złym ustawieniem sterownika. Proszę o pomoc, nakierowanie mnie na poprawne ustawienie parametrów dostępnych w tych urządzeniach. Po przepompowaniu wody do kaloryferów następuje spadek i gdy nagrzewa piec temperatura potrafi iść nawet 20C więcej od nastawy. Piec działa na ustawieniach pilota R czyli do temperatury 22C działa według ustawień sterownika na piecu(60 C), a po osiagnieciu tej temperatury przechodzi w sterowanie pookojem czyli utrzymywanie tej temperatury(55 C). P.S. Nie posiadam podajnika. W razie gdybym o czymś zapomniał proszę pytać. Dotychczasowe ustawienia: maksymalna prędkość dmuchawy-50 bieg (1-50) czas przedmuchu-30sekund przerwa miedzy przedmuchami-15 minut zalaczenie pompy-40C temperatura nastawy-60C wylaczenie pompy-5 stopni mniej od zalaczenia moc biegu najwyzszego( w moim przypadku 50)- 75% moc biegu najnizszego(1)- 30% moc dmuchawy podczas przedmuchu- 40% Pilot R w pokoju: histeraza temperatury pokojowej fabrycznie-0.2C czas odlaczenia pompy -15 minut, załączenie na 30 sekund(nie ma mozliwosci zmiany) obniżenie temperatury kotła-5C(czyli w moim przypadku po osiagnieciu temperatury 22C temeratura zadana zmienia się z 60C na 55C) temperatura krytyczna po ktorej wlacza sie alarm- 75C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.02.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Chcesz pogodzić ogień z wodą... a tak się nie da... Musiałbyś w pilocie przejść na tryb podglądu i ustawiania temp. wody na kotle.... - to, aby sterownik na kotle szedł stabilnie. Jak chcesz korzystac z trybu temp. powietrza- to stabilnie na kotle zasypowym nie będzie, będą przeregulowania, będa odbicia, za długo stoi....Nie wiem jakbys to mógł próbowac robić przy pilocie, może przestawić na ciągłą pracę pompy c.o. a jedynie o 2 a góra 3st.c obniżyć nastawę na kotle na czas utrzymania t.powietrza. Czy dla opału, który posiadasz potrzebny jest max. bieg dmuchawy? Nie wystarczy np. zakres ok. 35 do 40?Przedmuch ustaw raczej krótki (6-8sek) i co ok.6minut, jak pompa c.o. będzie w trybie ciągłym.Wówczas z ciągłym nadmuchem i zejściem z jego siła w dół idzie w okolicy nastawy, jak nie może sie utrzymać, to za stałą pracy bierze czas przedmuchu, czyli to np. 8sekund a dobiera od 1sekundy do ustawionej pauzy przedmuchu przerwy. Dopiero jak przebije o 5st.C nastawę przestaje samodzielnie modyfikowac przedmuch i tylko pyka w stale zadanych przedziałach. W trybie serwisowym sterownika proton masz też biegi dmuchawy, pod RV-14 bieg 49 - 70%, dół jest ustawiany na 1bieg dla wartości ok.38% - to możesz jeszcze deczko zoptymalizować, schodzisz delikatnie w dół do zakresu, gdzie się lekko wentyl kręci a nie stoi na zwarciu (aby nie spalić silnika lub stera) widzę,że tutaj już zszedłeś na 30. Tutaj trzeba z wyczuciem, bo ustawiasz na pracującej dmuchawie a trzeba pamiętać, że ona przy modyfikowanym przedmuchu musi wystartować czasami od zera a to jest większy opór.... Wazne info - bieg 50 nie jest regulowany, to jest odpowiednik tego, jakbyś dmuchawe podłączył bezpośrednio do prądu.Z góry regulujesz bieg 49 (przedostatni) Edytowane 4 Lutego 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukmat87 23.11.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Witam, chciałbym odświeżyć temat.Od tego roku używam pieca z Pleszewa UKSGM 16KW ( http://www.kotly-co.pl/offer/kotly-co-uniwersalne-sterowane-uksgm.html) wraz ze sterownikiem PROTON ( bez PID) i dmuchawą WBS6. W związku z tym mam do Was pytanie o ustawienia sterownika, tak by spalał jak najmniej. Sytuacja u mnie wygląda tak, że do ogrzania mam dwa budynki( ocieplone steropianem 5 cm, stare budownictwo) o łącznej powierzchni 140 m2 + CWU 100l. Niestety komin jest dość niski ok. 5m i z jednego budynku prowadzone jest ogrzewanie do drugiego. W związku z tym, muszę używać sterownika i dmuchawy. Wczoraj pierwszy raz paliłem samym węglem i przy pełnym załadunku ( ok. 20 kg węgla ) wytrzymał ok. 10 godzin ( rozpalane od góry). Poniżej moje ustawienia sterownika: Ogólne: Temp. zadana: 50 stopni wydajność dmuchawy : 45 bieg czas przedmuchu: 8 sekund czas przerwy: 12 minut temp. załącz. pompy: 35 stopni Serwisowe: moc biegu 49 : 40% moc biegu 1 : 10% moc dmuchawy podczas przedmuchu: 15% minimalna temp. nastawiana: 40 stopni temp. wyłącz. regulatora: 35 stopni Najbardziej interesuje mnie czy moc dmuchawy podczas przedmuchu jest odpowiednia a także czas i przerwa przedmuchu.Jakie macie doświadczenia z tym sterownikiem i ile u was kocioł wytrzymuje na jednym ładowaniu? Bardzo proszę o odpowiedzi i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts