Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do Jarekkur - kleję warstwówkę zimą kiedy włączyc podłogówkę

f.5

Recommended Posts

Witam.

Dzis parkieciarz skonczył kleić deskę 3 warstwową.

w sobotę wyłączyłem podłogówkę aby do poniedziałku jastrych ostygł.

w trakcie klejenia posadzka miała

19 stopni ,

wiglotnosc zmierzona ponizej 2%

wilgotnosc powietrza niska bo tylko 42 %

temeratura w pomieszczeniu 20- 21 stopni.

temperatura zewnetrzna 5-10 stopni

Pytanie- kiedy mogę właczyc podłogówkę pod deską i jak najlepiej to zrobic aby odbylo bez problemów.

Dziekuje i pozdrawiam

Witam.

Dzis parkieciarz skonczył kleić deskę 3 warstwową.

w sobotę wyłączyłem podłogówkę aby do poniedziałku jastrych ostygł.

w trakcie klejenia posadzka miała

19 stopni ,

wiglotnosc zmierzona ponizej 2%

wilgotnosc powietrza niska bo tylko 42 %

temeratura w pomieszczeniu 20- 21 stopni.

temperatura zewnetrzna 5-10 stopni

Pytanie- kiedy mogę właczyc podłogówkę pod deską i jak najlepiej to zrobic aby odbylo bez problemów.

Dziekuje i pozdrawiam

Wilgotność około 2%. Około to znaczy ile i czym mierzona? To b.ważne. Jak duża jest powierzchnia i ile punktów zmierzono?

Kiedy wykonano pełne wygrzewanie podłoza? Jak była przerwa po wyłączeniu wygrzewani, do rozpoczecia montażu?

Jaki użyto klej? Jeżeli klej rozpuszczalnikowy to zależy jaką ilość dano na m2. Może to trwać nawet 3 tygodnie!

Zasadniczo rozpocząć grzanie można po dwóch trzech dniach, przy klejach poliuretanowych i silanowych. Zacząć należy spokojnie i nie przekraczać temp. 23C podłogi.

Temperatura pow. 23C jest nie zdrowa dla krążęnia w nogach. Stopy są popołudniem i wieczorami najczęściej cały czas na podłodze.

Wilgotność około 2%. Około to znaczy ile i czym mierzona? To b.ważne. Jak duża jest powierzchnia i ile punktów zmierzono?

Kiedy wykonano pełne wygrzewanie podłoza? Jak była przerwa po wyłączeniu wygrzewani, do rozpoczecia montażu?

Jaki użyto klej? Jeżeli klej rozpuszczalnikowy to zależy jaką ilość dano na m2. Może to trwać nawet 3 tygodnie!

Zasadniczo rozpocząć grzanie można po dwóch trzech dniach, przy klejach poliuretanowych i silanowych. Zacząć należy spokojnie i nie przekraczać temp. 23C podłogi.

Temperatura pow. 23C jest nie zdrowa dla krążęnia w nogach. Stopy są popołudniem i wieczorami najczęściej cały czas na podłodze.

Panie Jarku

wylewka była robiona w lipcu 2010 roku czyli ma 3 sezony grzewcze za sobą

bardzo mocna i twarda , przeszlifowana była w grudniu raz jeszcze

w tą zimę utrzymywałem 21/22 stopnie w domu w związku z tym zasilałem ją 25- 33 stopnie C

klej to Ultrabond P 902 2K mapeja w jakich stosunkach go uzywali nie powiem

Sadze ze poszło jakies 8-9 wiaderek na 60 m2 bo miałem na 110 m2 16 wiaderek.

Parkieciarze mierzyli jakims elektronicznym przyrządem / na pewno nie robili dziur i nie mierzyli tą dokładniejszą metodą.

Powiedzieli ze po 3 dniach mozna obiegi pod deską włączac lecz zacząc od niskiej temp na piecu.

Panie Jarku

wylewka była robiona w lipcu 2010 roku czyli ma 3 sezony grzewcze za sobą

bardzo mocna i twarda , przeszlifowana była w grudniu raz jeszcze

w tą zimę utrzymywałem 21/22 stopnie w domu w związku z tym zasilałem ją 25- 33 stopnie C

klej to Ultrabond P 902 2K mapeja w jakich stosunkach go uzywali nie powiem

Sadze ze poszło jakies 8-9 wiaderek na 60 m2 bo miałem na 110 m2 16 wiaderek.

Parkieciarze mierzyli jakims elektronicznym przyrządem / na pewno nie robili dziur i nie mierzyli tą dokładniejszą metodą.

Powiedzieli ze po 3 dniach mozna obiegi pod deską włączac lecz zacząc od niskiej temp na piecu.

Jedynie ta wilgotność poniżej 2%. Ile poniżej? 1,95% też jest poniżej! Powinno być po tak długim czasie i trzech sezonach grzewczych koło 1,0-1,3%.

Tak, trzy cztery dni wystarczą. To jest klej 2K. 24-36 godzin jest twardy.

Reszta jest w porządku. Wzorcowo!

Powodzenia.

Panie Jareczku juz mówię.

Patrzę na protokół wykonawczy i widzę wartośc nie mniej ni więcej jak 1,2 CM

Zatem dam jej jeszcze ze 2 dni i tak utrzymuje 20 stopni innymi obiegami podłogówki.

Martwi mnie natomiast wilgotnosc ktora w tej chwili wynosi 38 % na wysokosci około 1,6 metra

ale z tym sobie poradzę.

Dziękuje i pozdrawiam.