YaGi 18.05.2004 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Witam, Mam dwa kominy systemowe Leier w ścianach konstrukcyjnych domku.Jeden jest do kominka z płaszczem wodnym, w którym mam ogrzewać chatę zimą, drugi do pieca olejowego/gazowego (jeszcze nie zdecydowałem). Zastanawia mnie taka rzecz: czy komin systemowy aż tak pracuje na zewnątrz, że wymagane jest dylatowanie komina. W środku jest przecież wkład ceramiczny oddzielony od ścian komina wełną, więc wydaje się że to wkład pracuje. Chyba że temperatura wkładu przez warstwę wełny nagrzewa w znacznym stopniu ściany komina. Jako to jest? Jaką temperaturę może osiągnąć na zewnątrz komin systemowy? Jeżeli jednak powinna być dylatacja to czy poza stropem dotyczy to również ścian? Jeżeli zostanie wykonana dylatacja jak potem takie coś się tynkuje? Przecież komin i tak pracuje więc pęknięcia na styku ściana/sufit są nieuniknione? Co należy zrobić przy kominie systemowym aby jak najbardziej uniknąć jakichkolwiek pęknięć?? Bardzo proszę o pomoc. Jutro fachowcy mają zacząć murować kominy. Pozdrawiam YaGi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YaGi 19.05.2004 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Czyżby nikt nie miał komina w swoim domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 19.05.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Witam. Swego czasu konsultant techniczny Schiedla odpowiedział mi na piśmie, że do ścian nie trzeba dylatować ale od stropu owszem. Ponoć chodzi o to, aby strop w żaden sposób nie obciążał komina. System podobny, więc pewnie tak samo. To nawet logiczne. Dylatować do ścian nie trzeba, bo ściana nie przenosi obciążeń na komin. Strop teoretycznie niezdylatowany mógłby nieco związać z pustakami komina i gdzies je obciążać. W praktyce zależy od konstrukcji stropu. Nikt nie odpowie na pewno, bez poznania szczegółów konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 19.05.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Komin powinien byc murowany samodzielnie - tzn bez kontaktu ze sciana, stropem. Po pierwsze zeby nie pekaly tynki, po drugie, zeby byla izolacja akustyczna pomiedzy kondygnacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YaGi 19.05.2004 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Komin powinien byc murowany samodzielnie - tzn bez kontaktu ze sciana, stropem. Po pierwsze zeby nie pekaly tynki, po drugie, zeby byla izolacja akustyczna pomiedzy kondygnacjami. A jest wykańczane takie łaczenie ściany z kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 19.05.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YaGi 19.05.2004 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Tynkiem. To co z tego, że bedzie dylatacja jak zasmarujesz to tynkiem, który i tak popęka bo komin nadal pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 19.05.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 hmm...Ja tylko powtarzam slowa mojego kierownika budowy, ktory raczej laikiem nie jest, bo budowal juz nie tylko domki, ale i cale osiedla mieszkanioweZ tego co ja kojarze z jego tlumaczenia to to, ze tynk peka kiedy komina styyka sie ze stropem, bo wtedy sa naprezenia wewnetrze w murze. Natomiast tu naprezen nie bedzie. Podobnie sprawa ma sie do scianek dzialowych, ktorych nie powinno laczyc sie bezposrednio ze stropem, tylko oddzielic tasma dylatacyjna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 19.05.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Bardzo proszę o pomoc. Jutro fachowcy mają zacząć murować kominy. A u mnie fachowcy dopiero w przyszłym tygodniu zaczynają murować kominy Leiera Mam podobnie: 20 pod kominek i 14 turbo pod kotłownię. Myślę, że nie ma co się bać dylatacji w tym systemie- szamot "pływa" w wełnie wewnątrz pustaka i dodatkowo trzymany jest obejmami blaszanymi ze sprzężystymi wypustami ! A kominy mam przylegające do ściany nośnej wewnętrznej, mocowane do niej na zaczepy druciane i zaprawę (druty już wystają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 22.07.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Witam. Swego czasu konsultant techniczny Schiedla odpowiedział mi na piśmie, że do ścian nie trzeba dylatować ale od stropu owszem. Ponoć chodzi o to, aby strop w żaden sposób nie obciążał komina. System podobny, więc pewnie tak samo. To nawet logiczne. Dylatować do ścian nie trzeba, bo ściana nie przenosi obciążeń na komin. Strop teoretycznie niezdylatowany mógłby nieco związać z pustakami komina i gdzies je obciążać. W praktyce zależy od konstrukcji stropu. Nikt nie odpowie na pewno, bez poznania szczegółów konstrukcji. Hej , a czy poszczególne kanały /tzn. pustak z wkładem i idące obok w osobnym pustaku kanały wentylacyjne/ powinny być od sibie oddylatowane? Byłoby to logiczne? Można tak zrobić? Jest to zalecane czy wręcz niekorzystne? A może macie jakieś zdjęcia prawidłowo wykonanych kanałów kominowych /systemowych/ przed wykończeniem? Chciałbym porównać i się załamać... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 22.07.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 czy poszczególne kanały /tzn. pustak z wkładem i idące obok w osobnym pustaku kanały wentylacyjne/ powinny być od sibie oddylatowane? Witam, Takze mam komin systemowy zlozony z dwoch pustakow, z tym ze sa to pustaki kominowo-wentylacyjne, ale sadze ze nie robi roznicy. Komin byl murowany sposob by pustaki tworzyly calosc, tzn co druga warstwe, w zaprawe byly wkladane po dwa prety fi6 na szerokosc dwu pustakow Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts