Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja CO, WOD-KAN Pomóżcie

Lusia191

Recommended Posts

Witam chciałbym się poradzić was którzy robili taką instalacje u siebie w domu, dostałem dziś wycenę instalacji gazu CO wody i kanalizy, oczywiście materiał + robota systemem Kantherm poniżej zamieszczam wycenę, dodam że dom to 120m2 powierzchni użytkowej czy to dobra cena ???

http://images65.fotosik.pl/623/2cc3e70c11fde304med.jpg

tak wygląda ten System KANtherm

Edytowane przez Lusia191

Witaj nela29 mówisz 8tys ??? z materiałem??? ktoś tu chyba nieczyta z uwagą przeczytaj jeszcze raz dokładnie:)

Czytam raz jeszcze i jest tak samo jak było wcześniej napisane. 8 tys materiał z robocizną, za mój dom 220 m2. Firma polecana jest na tym forum, popytałam i się nie zawiodłam na panu Zbigniewie Kapszukiewiczu. Wszystko czyściutko, zrobione perfekcyjnie, wytłumaczone i ustalone. Panowie są zupełnie bezobsługowi, pomagają w rozwiązaniu problemów gdzie co umieścić i tak naprawdę wolą zrobić tak, aby było lepiej dla właściciela, pomimo że trudniej dla instalatora. Złoty człowiek.

eeee nie

na domki od 0-100m2 -1 kuchnia i jedna łazienka. 100-200 1 kuchnia i 2 łazienki 200-300 2 kuchnie i 3 łazienki itd. :)

A wracając do tematu to taka średnia cena za instalacje i z mało szczegółowego opisu to raczej ludzie którzy wiedzą co i jak mają zrobić. Na instalację wodną wykorzystają cześć rur pozostałych z wykonania ogrzewania - metoda bezodpadowa. Instalację wod-kan wycenili dość dorogo ale z pewnością poprzerzucali ceny z innych elementów ( ogrzewania kotłowni) Rozpatrywać musisz cenę całościową. Ja np wyceniam dość wysoko ogrzewanie a taniej wod -kan, kotłownię ale w sumie to i tak na jedno wychodzi.

Edytowane przez Puławiak

hej wszystkim :)

Jeśli chodzi o łazienki to my mamy jedną na górze na 120m2 jedną kuchnię, a na dole zamiast łazienki mamy geberit+umywalka. Kurcze pierwsza firma co nam wyceniła wydaje nam się trochę dużo dlatego poprosiliśmy o Wasze opinie jak to u Was było kto ma podobny metraż i też podłogówkę wszędzie prócz garażu i kotłowni.... dziś na budowę ma przyjechać kolejny pan którego poprosimy o wycenę, jedną ofertę wysłałam na maila także będziemy mieć 3 do porównania mam nadzieję, że jakoś się to będzie kształtować w rozsądniejszych kosztach bo pierwsza spowodowała wytrzeszcz naszych oczu :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

musisz uważać bo bedziesz dostawać też pewnie niekompletne oferty. A później sie też okazuje że to to to tamto trzeba dołożyć itd. Albo instalacja robiona na skróty z materiałów najtańszych bo przecież okres gwarancji i tak jakoś wytrzyma. A jak wiadomo cena czyni cuda. Często z ofert np na kotłownie usuwa się odpowietrzniki zawory spustowe i różne inne potrzebne rzeczy żeby zbić cenę a później w użytkowaniu robią się problemy. Gościa na którego sie zdecydujesz poproś o pokazanie wykonaniej przez niego instalacji na użytkowanym budynku - napewno ma taką możliwość. Zwykle z wiekszością klientów żyje się w zgodzie i nie robią problemów jeśli chcesz się pochwalić tym co zrobiłeś. Edytowane przez Puławiak

no wiem wiem, dlatego też nam przygotował taką a nie inną ofertę mówił że on robi tylko na dobrych markach i ma to sprawdzone materiały ale troszkę myśleliśmy że jednak to wyjdzie taniej. Wszystkim instalatorom mówimy że nam nie zależy jak najtaniej co za tym idzie tandetnie po 2-3 latach ale by to było tak jak dla jego domu. Zaraz jadę na budowę więc zobaczymy co drugi ma nam do zaoferowania:cool: