Lusia191 04.02.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Witam chciałbym się poradzić was którzy robili taką instalacje u siebie w domu, dostałem dziś wycenę instalacji gazu CO wody i kanalizy, oczywiście materiał + robota systemem Kantherm poniżej zamieszczam wycenę, dodam że dom to 120m2 powierzchni użytkowej czy to dobra cena ??? http://images65.fotosik.pl/623/2cc3e70c11fde304med.jpg tak wygląda ten System KANtherm Edytowane 4 Lutego 2014 przez Lusia191 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 04.02.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 IMO drogo. Ja za instalację woda+kanalizacja w całości na Wavin bezzłączkowo z cyrkulacją ciepłej wody, dom 220 m2 zapłaciłam 8 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 04.02.2014 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 IMO drogo. Ja za instalację woda+kanalizacja w całości na Wavin bezzłączkowo z cyrkulacją ciepłej wody, dom 220 m2 zapłaciłam 8 tys. Witaj nela29 mówisz 8tys ??? z materiałem??? ktoś tu chyba nieczyta z uwagą przeczytaj jeszcze raz dokładnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 04.02.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witaj nela29 mówisz 8tys ??? z materiałem??? ktoś tu chyba nieczyta z uwagą przeczytaj jeszcze raz dokładnie:) Czytam raz jeszcze i jest tak samo jak było wcześniej napisane. 8 tys materiał z robocizną, za mój dom 220 m2. Firma polecana jest na tym forum, popytałam i się nie zawiodłam na panu Zbigniewie Kapszukiewiczu. Wszystko czyściutko, zrobione perfekcyjnie, wytłumaczone i ustalone. Panowie są zupełnie bezobsługowi, pomagają w rozwiązaniu problemów gdzie co umieścić i tak naprawdę wolą zrobić tak, aby było lepiej dla właściciela, pomimo że trudniej dla instalatora. Złoty człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.02.2014 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Stówa różnicy między jednym a drugim to żadna różnica. Poproś o wyszczególnienie ceny materiałów od robocizny. Edytowane 5 Lutego 2014 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 05.02.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Stówa różnicy między jednym a drugim to żadna różnica. Poproś o wyszczególnienie ceny materiałów od robocizny. Przy porównywalnym metrażu żadna różnica, ale ona ma 120m, a ja 220. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 05.02.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 zależy ile kto ma łazienek i punktów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.02.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Czy to 220 czy 120 to w praktyce to samo - a czesto na mniejszym domku jest trudniej np wieksze kłopoty z wyprowadzaniem pionów kan i wykonaniem odpowiednich podejść kan instalacja wodna to pestka, najdroższa i najbardziej kłopotliwa jest instalacja kanalizacyjna - najbardziej czasochłonna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.02.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ale łazienek i kuchni masz pewnie tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.02.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) eeee nie na domki od 0-100m2 -1 kuchnia i jedna łazienka. 100-200 1 kuchnia i 2 łazienki 200-300 2 kuchnie i 3 łazienki itd. A wracając do tematu to taka średnia cena za instalacje i z mało szczegółowego opisu to raczej ludzie którzy wiedzą co i jak mają zrobić. Na instalację wodną wykorzystają cześć rur pozostałych z wykonania ogrzewania - metoda bezodpadowa. Instalację wod-kan wycenili dość dorogo ale z pewnością poprzerzucali ceny z innych elementów ( ogrzewania kotłowni) Rozpatrywać musisz cenę całościową. Ja np wyceniam dość wysoko ogrzewanie a taniej wod -kan, kotłownię ale w sumie to i tak na jedno wychodzi. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 05.02.2014 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 hej wszystkim Jeśli chodzi o łazienki to my mamy jedną na górze na 120m2 jedną kuchnię, a na dole zamiast łazienki mamy geberit+umywalka. Kurcze pierwsza firma co nam wyceniła wydaje nam się trochę dużo dlatego poprosiliśmy o Wasze opinie jak to u Was było kto ma podobny metraż i też podłogówkę wszędzie prócz garażu i kotłowni.... dziś na budowę ma przyjechać kolejny pan którego poprosimy o wycenę, jedną ofertę wysłałam na maila także będziemy mieć 3 do porównania mam nadzieję, że jakoś się to będzie kształtować w rozsądniejszych kosztach bo pierwsza spowodowała wytrzeszcz naszych oczu :jawdrop::jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.02.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) musisz uważać bo bedziesz dostawać też pewnie niekompletne oferty. A później sie też okazuje że to to to tamto trzeba dołożyć itd. Albo instalacja robiona na skróty z materiałów najtańszych bo przecież okres gwarancji i tak jakoś wytrzyma. A jak wiadomo cena czyni cuda. Często z ofert np na kotłownie usuwa się odpowietrzniki zawory spustowe i różne inne potrzebne rzeczy żeby zbić cenę a później w użytkowaniu robią się problemy. Gościa na którego sie zdecydujesz poproś o pokazanie wykonaniej przez niego instalacji na użytkowanym budynku - napewno ma taką możliwość. Zwykle z wiekszością klientów żyje się w zgodzie i nie robią problemów jeśli chcesz się pochwalić tym co zrobiłeś. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 05.02.2014 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 no wiem wiem, dlatego też nam przygotował taką a nie inną ofertę mówił że on robi tylko na dobrych markach i ma to sprawdzone materiały ale troszkę myśleliśmy że jednak to wyjdzie taniej. Wszystkim instalatorom mówimy że nam nie zależy jak najtaniej co za tym idzie tandetnie po 2-3 latach ale by to było tak jak dla jego domu. Zaraz jadę na budowę więc zobaczymy co drugi ma nam do zaoferowania:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.02.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ale wiekszości instalatorów zależy na tym zeby zrobić jak najtaniej i zarobić na tym. W tej pierwszej ofercie to akurat troche widać że dobiera materialy i rozwiązania tak żeby zrobić szybko wygodnie i nie marnować materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts