iggy 04.02.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witam. Spędziłem kilka dni na różnych forach wliczając kilka threadów na muratordom.pl i nie mogę się doszukać czegoś co pasowało by do mojej sytuacji. Mieszkam w UK i mam już serdecznie dosyć skisłego powietrza, pleśni na ścianach, sufitach, wiecznego czyszczenia fug i oglądania wody cieknącej po ścianach po wzięciu dłuższego prysznica. Jak zdecydowana większość domów na wyspie w moim również nie istnieje coś takiego jak wentylacja. Wilgotność powietrza sięga czasami 87%. Dzieciak wiecznie chory ja łeb jak bania rano bo nie otworzysz okna bo zimno. Wybieram się do polski za 2 tygodnie I chciał bym kupić rekuperator i zamontować go sobie samemu. Patrzyłem na rekuperatory w angli ale to jakiś żart nie wspominając już o cenach. Myślałem o Lunie ale wygląda na to że nie jest zbyt Energo oszczędna i sporo trzeba by przy niej pogrzebać. Mam straszną prośbę, czy mogli byście zasugerować coś co pasowało by do domku około 100m2. Parter 50m2 (kuchnia i salon), 1 piętro 50m2(łazienka, 2 pokoje i 1 mały pokoik), strych nie zagospodarowany ale zaizolowany. To musi być coś małego żeby się zmieściło na strychu i cichego bo jedyne co mnie od strychu odgradza to płyta gipsowo kartonowa i 30cm wełny mineralnej. Mam rurę wystającą na dachu(około 100mm) która mogła by działać jako wyrzut. Zasysanie świeżego powietrza można by zrobić pod spadzią dachu. zastanawiam się również czy dało by się wykorzystać okap który w chwili obecnej wywala dziurą w ścianie z boku domu. Mrozów w Angli za bardzo nie ma ( jak spadnie do -6 to szkoły zamykają i tragedia w ogóle ). Z góry bardzo dziękuję . Iggy PS. nie dysponuję budżetem pozwalającym na zakup reku z najwyższej półki. jestem gotów iść na kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.02.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Witam. Spędziłem kilka dni na różnych forach wliczając kilka threadów na muratordom.pl i nie mogę się doszukać czegoś co pasowało by do mojej sytuacji. Mieszkam w UK i mam już serdecznie dosyć skisłego powietrza, pleśni na ścianach, sufitach, wiecznego czyszczenia fug i oglądania wody cieknącej po ścianach po wzięciu dłuższego prysznica. Jak zdecydowana większość domów na wyspie w moim również nie istnieje coś takiego jak wentylacja. Wilgotność powietrza sięga czasami 87%. Dzieciak wiecznie chory ja łeb jak bania rano bo nie otworzysz okna bo zimno. Wybieram się do polski za 2 tygodnie I chciał bym kupić rekuperator i zamontować go sobie samemu. Patrzyłem na rekuperatory w angli ale to jakiś żart nie wspominając już o cenach. Myślałem o Lunie ale wygląda na to że nie jest zbyt Energo oszczędna i sporo trzeba by przy niej pogrzebać. Mam straszną prośbę, czy mogli byście zasugerować coś co pasowało by do domku około 100m2. Parter 50m2 (kuchnia i salon), 1 piętro 50m2(łazienka, 2 pokoje i 1 mały pokoik), strych nie zagospodarowany ale zaizolowany. To musi być coś małego żeby się zmieściło na strychu i cichego bo jedyne co mnie od strychu odgradza to płyta gipsowo kartonowa i 30cm wełny mineralnej. Mam rurę wystającą na dachu(około 100mm) która mogła by działać jako wyrzut. Zasysanie świeżego powietrza można by zrobić pod spadzią dachu. zastanawiam się również czy dało by się wykorzystać okap który w chwili obecnej wywala dziurą w ścianie z boku domu. Mrozów w Angli za bardzo nie ma ( jak spadnie do -6 to szkoły zamykają i tragedia w ogóle ). Z góry bardzo dziękuję . Iggy PS. nie dysponuję budżetem pozwalającym na zakup reku z najwyższej półki. jestem gotów iść na kompromis Najlepiej kupować reku z kraju gdzie są robione ( dopasowanie do warunków , serwis ) Bardzo ciche o dużej sprawności i pobierające bardzo mało prąd, a przy tym bardzo proste - proponował bym sprawdzoną http://www.vent-axia.com/range/kinetic-e.html - cena do 500 funtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iggy 05.02.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Dziękuję bardzo przyjrzę się temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iggy 05.02.2014 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Przyjrzałem się temu reku i ma kilka fajnych opcji jak Co2 detektor , czujnik wilgoci i bardzo mnie interesujący odzysk ciepła z okapu kuchennego. Niemniej jednak skoro już trochę poczytałem to widzę że ma on silniki AC. A teraz pytanie: skoro są reku z silnikami DC i mają tak mały pobór to czy ktoś próbował zasilać je z paneli słonecznych poprzez akumulatory? 500 funtów... zastanawiam się czy w Polsce czegoś lepszego za tą cenę bym nie wychaczył( tu wciąż pytanie/prośba otwarta do forumowiczów)...servisem się nie przejmuję , sam reku i ewentualne części mogę mieć dostarczone za darmo do UK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iggy 05.02.2014 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 hmmm dziwne właśnie spostrzegłem że ten reku na stronie producenta ma napisane że motory DC a w instrukcji instalacji ze ma AC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.02.2014 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 hmmm dziwne właśnie spostrzegłem że ten reku na stronie producenta ma napisane że motory DC a w instrukcji instalacji ze ma AC... Miernik CO2 się nie opłaca - kosztuje (działający ) minimum 500funtów. Ciepło z okapu... również nie warto. A nawet nie powinno się - nie ma najmniejszego pożytku a a są same kłopoty Co do wentylatorów - egzemplarze, które miałem pobierały na podstawowym biegu około 100m3/h 12-15W mając wentylatory DC - dlatego bez sensu jest ogniwo PV - to 130kWh /365 dni. Ostatnio w centralach z najwyższej półki pojawiły się wentylatory AC/EC - ale raczej wątpię czy vent axia je stosuje - cena byłaby inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iggy 06.02.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Z okapem to myślałem w 2 kategoriach: 1 sporo ciepła wywala na zewnątrz przez dziurę w ścianie (przydało by się to ciepło odzyskać w zimie ) 2 czy jeśli nie będzie wpięty w układ reku to nie będą walczyły ze sobą za bardzo? ogniwa PV tak mi wskoczyły do głowy bo pojawiają się Granty na takie rzeczy od czasu do czasu i montują je za grosze lub jeśli nie za darmo. na przykład skorzystałem z Grantu na izolację domu i w szczeliny w ścianach wdmuchnęli mi izolacje oraz zaizolowali strych wełną 30cm i zapłaciłem za to tylko 200. jak bym miał emeryta pod dachem to zapłacił bym tylko 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.02.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) 1 sporo ciepła wywala na zewnątrz przez dziurę w ścianie (przydało by się to ciepło odzyskać w zimie ) Nie sporo - a tylko nadwyżki z gotowania. To raz. Po drugie - zakłóciłoby to wentylacje i pogorszyło komfort. Po trzecie - koszt wymiany wentylatorów i wymiennika - przekreśli wątpliwe zyski z tego ciepła. - Gdy gorące powietrze pójdzie na wymiennik to i do pokoju wejdzie powietrze cieplejsze od wewnętrznego - a po co świeże i ciepłe powietrze pod sufitem. - temperatura nawiewu jest odczuwalna natychmiastowo - To po co mi takie "dmuchanie" cieplejszym niż w pokoju? Nie ma różnicy, dla nawiewu, czy jest wpięty okap czy nie. Nawiewem wejdzie tyle co wyszło wywiewami . PV --- jak za darmo TO SIĘ OPŁACA jak płacić - to trzeba policzyć - zużycie kWh przez http://www.vent-axia.com/range/kinetic-e.html wynosi do 170kWh / 365 dni. Co do wdmuchiwania... szczelina nie była projektowana jako izolacja tylko wentylacja ściany - by pozbyć się wilgoci - więc to wdmuchnięte z czasem będzie mokre - może ( nie musi) przynieść więcje kłopotów niż pożytku - takich co uszczelniają i wstrzykują bez założenia reku - bym po prostu wieszał za Ziobro . Edytowane 7 Lutego 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 07.02.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Skad ja to znam, plesn, stechlizna i wszedzie myszy. Niestety tak ajest prawda o brytyjskim budownictwie. Mnie najbardziej szokuje fakt tego ze oni nawet dzisiaj buduja tak asamo jak sto lat temu. Te domy rzeczywiscie sa zimnie i nie maja wentylacji. ja iggy wrocilem do Polski bo juz mialem dosyc tej plesni ale jesli tych wzioles mortgage to juz musisz z tym walczyc. tak jak inni maja racje, kup cos lokalnego z serwisem w UK ale montuj to sam bo ci lokalni fachowcy to zrobia ci ale skalp ze twojego portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.02.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Montaż tego jest banalnie prosty. Zanim Szanowny Pan kupi kanały i resztę - proszę o kontakt - napiszę czy dobre i jakie średnice - chodzi o to, by tego nie było słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iggy 07.02.2014 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 dziękuję bardzo , no mortgage jeszcze przez 5 lat mnie będzie dręczył . zamontować zawsze chciałem sam, jedno co wiem o "fachowcach" to to ze nie wolno im tutaj ufać co do tego wdmuchiwania to będzie to typowe angielskie zabieranie się do wszystkiego z dupy strony. chciałem zaizolować dom bo pomimo że pozbyłem się debilnych angielskich kaloryferów panelowych i wpakowałem konwektory aluminiowe z polski to wciąż traciłem wiele ciepła przez boczną ścianę (dom bliźniak). aż telepało przechodząc koło niej. mam nadzieję ze to dziadostwo co wdmuchiwali nie nasiąka za bardzo szybko. ale to by było po angielsku. rząd daje na wdmuchiwanie a potem daje na usuwanie skutków zawilgotnienia tego dziadostwa i biznes się kręci. albo nie dają i ludzie z własnej kieszeni dybią co jest jeszcze lepsze...dziękuję za ofertę pomocy w doborze kanałów. postaram się sklecić jakiś rysunek domu i moją koncepcję jak ja to widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazorr 09.02.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witam,Poszukuje rekuperatora do domu pietrowego 120m2. Mieszkam w Irlandii, warunki pogodowe sa zblizone do tych w UK. Czy ten rekuperatorLo-Carbon Kinetic E nie ma za malej wydajnosci? Dane podaja 160m3/h. Cena na stronie to 1250 funtow, gdzie moge go dostac za 500 funtow? Czy jest lepsza alternatywa na polskim rynku w cenie 6 tys PLN? Myslalem o zakupie BRINK, RENOVENT HR300, widze ze mozna go kupic w Irladii wiec nie powinno byc problemow z serwisem. Moj dom jest budowany w latach 70tych, bede go ocieplal zewnetrznie i chce zastosowac wentylacje mechaniczna. Ze wzgledu na latwosc montazu chcialbym zastosowac plastikowe elastyczne kanaly.Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.02.2014 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Kinetic E ma lepszy wymiennik od Brinka czy renoventa i jest zdecydowanie cichszy - pobiera też mniej prądu. Na 120m2 i 3-4 osoby będzie akurat. Jeżeli ma Pan wątpliwości - to Pan kupi wersje plusE. ( naprawdę w Anglii on kosztuje ponad 1200 funtów? Ja go kupuje po 500- i to jest adekwatna cena . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts