Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mata drenażowa zamiast styropianu ryflowanego

escone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbrojenie nie łączone z ławą

Podwalina przykręcana na kotwy rozporowe 25cm

Dobry pomysł, inaczej to nie wiadomo jak pręt co wychodził z ławy, gdzie tak naprawdę by wystawał po zakończeniu robót.

Jeśli murłatę mocuje się co 1m, a tu widzę śruby co 50cm? to prędzej bym się obawiał nośności drewna pod podkładką.

to co widać to nie są śruby. to jest zbrojenie pionowe bloczków (te bloczki mają ścianki 5cm i są puste w środku, po włożeniu zbrojenia zalane betonem)

Konstrukcja byla przykręcana do fundamentu na samym końcu, za pomocą kotew rozporowych, nie pamiętam w jakim rozstawie ale na pewno ponad 1m

W betonie czysta przyjemność montować kotwy, dobra młoto-wiertarka.

http://www.forch.pl/product.aspx?p=9ae7d78e-551a-4980-94d5-bdcab02ee9e9&g=67c11fd6-8f21-469f-ac79-a46555a23d80 to jest problem u mnie w sklepach, nie mają :mad: i bieda.

Pewne sukcesy się osiąga wiercąc zamiast fi 12 fi 11 .. ciężko wiertło dostać, byle gdzie na sds'a.

w bloczkach tylko pionowo, chyba bo przyznam, że ten fakt mi umknął przy budowie, zanim zdążyłem przyjechać wszystko już było zalane

Ława ma szerokość 30cm, a zbrojenie standardowo wiązane 4 pręty 12mm

te bloczki to dokładnie coś takiego

foto_add-16881.jpg

Edytowane przez escone

mata użyta w moim domu to dokładnie MACDRAIN W1060

http://www.texion.be/exen/assets_db/ITEMSKEYWORDS1/items/file/documents/MacDrain_W_ENG.pdf

Mało informacji można o tym znaleźć w internecie, a mój wykonawca ściągał to skądś tam, ponoć z Kanady w co wierzyć mi sie za bardzo nie chce :)

Edytowane przez escone

• 4 weeks później...

Ponoć jest to powszechnie stosowane w USA i Kanadzie.

W moim domu zastosowana jest mata serii W 1060 z geowłókniną po zewętrznej stronie, wiórki z tworzywa sztucznego przylegają bezpośrednio do membrany wiatroizolacyjnej...

Wygląda to tak:

płyta osb

wiatroizolacja

wiórki maty drenażowej robiące kilka mm dystansu

geowłóknina

styropian

siatka

klej

Foto:

1. Dom w wiatroizolacji

wi.jpg

2. Mata drenażowa