elpapiotr 07.02.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 No to Cię dobiję - ZE nie życzy sobie, by uziemienie robocze w złączu kablowym było traktowane jako uziemienie głównej szyny uziemiającej instalacji odbiorcy.Po drugie - ZE odchodzi od bzdurnych zaleceń zasilania od złącza kablowego w układzie TN-S, tym bardziej, że są inne układy sieci, no i odpowiednie przekroje dla przewodów N czy PEN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 07.02.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Po drugie - ZE odchodzi od bzdurnych zaleceń zasilania od złącza kablowego w układzie TN-S. Nie wiem skąd Masz tą informację - jesteś praktykiem to pewnie wiesz lepiej. Miałem wrażenie, że jeszcze do niedawna istniała tendencja do forsowania tego układu zasilania a wszystkie inne były przejawem "zacofania". Pod "bzdurnych zaleceń zasilania od złącza kablowego w układzie TN-S" podpisuje się obydwoma rękoma. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.02.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam. Proszę bardzo - http://www.tauron-dystrybucja.pl/r/res/standardy_techniczne/standardy_krakow/1_DS_2009.pdf Str. 15, na dole pod Uwaga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 07.02.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Mam w takim razie jeszcze pytanie z "innej beczki". Mam złącze w ogrodzeniu, od niego biegnie kabel ziemny 4x25 do rozdzielnicy domu (około 75 metrów). W złaczu nie ma ogranicznika przepięć ale obok na słupie do którego złącze jest podłączone jest ogranicznik typu A. Teraz pytanie: czy w domu dać ogranicznik B+C i jaki, tj. 3 czy 4 polowy. Spotkałem się z opinią, że wystarczy 3 polowy gdyż czwarta żyłą i tak jest uziemiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Czyli nie muszę odpowiadać na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 07.02.2014 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Czyli zastosować B+C 3-polowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts