Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kondensacyjny połąćzony z podłogówką i grzejnikami

Wujek_Samo_Dobro

Recommended Posts

WItam.

Znajomy podpowiedział mi że na tym forum znajdę większość odpowiedzi na moje pytania i obawy dotyczące budowy mojego nowego domu.

Projekt domu kupiłem i jest to projekt domu przy słonecznej 6 o pow . 119,7m2 + 5,5 kotł+ 19,2 garaż

Ekipę budowlaną która zrobi stan surowy otwarty też już mam. Ze względu tego że pracuję za granicą prawie cały rok zamierzam zlecać konkretne etapy budowy konkretnym fachowcom i tych robót sam nię będę mógł kontrolować niestety.

Materiały z któych będzie wybudowany dom to

Ściany zewnętrzne pustak solbet 500 24cm + 15 cm styropian o współczynniku Lambda - 0,032 W/mK+ tynk oczywiście

Fundamenty ocieplone pionowo 10 cm styropianu

Podłoga na gruncie ocieplona 20 cm styropianu

Strop również ocieple

Jakie ogrzewanie proponujecie do takiego domu ? Na działce mam gaz i ja osobiście jestem za zainstalowaniem pieca kondensacyjnego dwufunkcyjnego z ogrzewaniem podłogowym całego domu , prócz garażu i kotłowni. Problem jest w tym że moja żona nie chce słyszeć o płytkach prócz łazienek. W salonie i pokojach mają być panele drewniane i koniec kropka . Czy jest sens instalować takie ogrzewanie pod panele? Czy nie bawić się i zrobić ogrzewanie podłogowe w łazienkach a resztę normalne grzejniki na ścianach? No i jaki piec wybrać ?

Jakie rozwiązanie jest korzystniejsze ? Tak wogle to szukam firmy zamującej się instalowaniem takich rzeczy z okolic krosna, jasła , sanoka

Z chęcią kupię u kogoś wszystko na raz wraz z montażem

Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł jak ogrzać dom i wodę uzytkową ?

Nie ukrywam że cena również gra rolę i tak pompy ciepła za 40tys. mnie nie interesują.

Pomóżcie coś dobrać odpowiedniego .

WItam.

Znajomy podpowiedział mi że na tym forum znajdę większość odpowiedzi na moje pytania i obawy dotyczące budowy mojego nowego domu.

Projekt domu kupiłem i jest to projekt domu przy słonecznej 6 o pow . 119,7m2 + 5,5 kotł+ 19,2 garaż

Ekipę budowlaną która zrobi stan surowy otwarty też już mam. Ze względu tego że pracuję za granicą prawie cały rok zamierzam zlecać konkretne etapy budowy konkretnym fachowcom i tych robót sam nię będę mógł kontrolować niestety.

Materiały z któych będzie wybudowany dom to

Ściany zewnętrzne pustak solbet 500 24cm + 15 cm styropian o współczynniku Lambda - 0,032 W/mK+ tynk oczywiście

Fundamenty ocieplone pionowo 10 cm styropianu

Podłoga na gruncie ocieplona 20 cm styropianu

Strop również ocieple

Jakie ogrzewanie proponujecie do takiego domu ? Na działce mam gaz i ja osobiście jestem za zainstalowaniem pieca kondensacyjnego dwufunkcyjnego z ogrzewaniem podłogowym całego domu , prócz garażu i kotłowni. Problem jest w tym że moja żona nie chce słyszeć o płytkach prócz łazienek. W salonie i pokojach mają być panele drewniane i koniec kropka . Czy jest sens instalować takie ogrzewanie pod panele? Czy nie bawić się i zrobić ogrzewanie podłogowe w łazienkach a resztę normalne grzejniki na ścianach? No i jaki piec wybrać ?

Jakie rozwiązanie jest korzystniejsze ? Tak wogle to szukam firmy zamującej się instalowaniem takich rzeczy z okolic krosna, jasła , sanoka

Z chęcią kupię u kogoś wszystko na raz wraz z montażem

Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł jak ogrzać dom i wodę uzytkową ?

Nie ukrywam że cena również gra rolę i tak pompy ciepła za 40tys. mnie nie interesują.

Pomóżcie coś dobrać odpowiedniego .

Wujku Samo Dobro ja mam podlogowke w calym domu i plytki mam tylko w lazience i kuchni. Cala reszta domu jest w panelach. Kupujac panele musisz zwrocic uwage aby mialy symbol na opakowaniu ze nadaja sie do ogrzewania podlogowego wodnego. Symbol z wezownica. Tak panel smialo mozesz polozyc na podlogowke. Zdjecia w linku do mojej budowy.

Do tego polecam piec kondensacyjny jesli robisz podlogowke poniewaz bedziesz w obiegu grzac wode na max 40C a piece kondensacyjne osiagaja najwieksza sprawnosc przy temperaturze powrotu okolo 30C, wtedy masz te 107% sprawnosci. Na grzejnikach piec kondensacyjny ma nieiwele wieksza sprawnosc od tradycyjnego z otwarta komora spalania wiec srednio sie go kalkuluje uzyc bo kosztuje bardzo duzo.

I co do rodzaju kotla to polecam piec 1-funkcyjny z zasobnikiem na 120-140L. Wtedy zawsze masz ciepla wode zaraz po odkreceniu kranu. Przy 2 funkcyjnym bedziesz czekac az woda sie nagrzeje jak w ''starym junkersie'' i zanim zacznie leciec ciepla to bedziesz spuszczac po lilka litrow za kazdynm razem zimnej.

Dla tych ktorzy jeszcze nie wiedza, piece 1 funkcyjne nie maja tylko jednej funkcji. Maja 2 funkcje, ogrzewanie domu i ciepla wode uzytkowa. Piec ma w instalacji umieszczony ZAWOR TROJDOROGOWY (trojdrozny) ktory przelacza kierunek wody albo na C.O albo na CWU.

Co do samego pieca to masz szeroki wybor ale pamietaj ze te z najwyzszej polki nie zwroca sie tak szybko. Jak kupilem nasz polski wyrob Termet EcoCondens 20.Razem z zasobnikiem na 120L dalem za niego 5tys zl ma 107% sprawnosci przy powrocie wody o temp 30C. Idealny na podlogowke. Cena zajebista bo duzo tanszy i serwis i wszystkie czesci sa bardzo dobrze rozwiniete w calym kraju. Zreszta kazdy polak jesli moze powinien wspierac swoich producentow.

Edytowane przez yendrek3

Panie Andrzeju. Bardzo dziekuję za rozjaśnienie mojego umysłu :)

Do tej pory bylem przekonany że jedynym słusznym wyborem jest kondensat dwufunkcyjny.

Dziekuję za rozwianie moich obaw dotyczących podłogówki. Mam nadzieję tylko że znajdę jakąś ogarniętą firme w mojej okolicy która będzie ogarnięta w temacie ogrzewania podłogowego.

Na ile można oszacować taką instalację w moim domu? Bez grzania w garażu i kotłowni.

Rozpatruje także możliwość zamontowania kominka z PW tylko nie wiem czy to ma sens wogle i czy nie zamontować kominka tak tylko dla dogrzania salonu. Nie wiem tylko czy pod ogrzewanie podłogowe zrobią mi dobrą izolacje podłogi i czy te 10-20cm będzie wystarczyć i nie będę grzał kretom chałup.

u mnie na 105m2 podlogi poszlo 600 metrow rury alu pex Wavin, styro dalem 12cm ale jak mozesz to daj nawet i 15cm bo jak sam mowisz co bedziesz kretom chalupy grzac. Przy ogrzewaniu podlogowym sa troche wieksze starty ciepla w grunt (porownujac do grzejnikow) wiec warto dolozyc styro jesli mozna. Wikeksze starty wynikaja z wiekszej roznicy delta T temperatur pomiedzy gruntem a posadzka.Dla porownania gdybym robil na ggzejnikach to poszlo by tej rury 200metrow. Dlatego polecam podlogowke bo sam towar nie jest drogi a grzejniki sa bardzo drogie.

Podlogowke robilem sam bo jestem samorobem wiec naprawde nie wiem ile za to zezma fachowcy ale poszukaj i podzwon bo powinny byc orientacjne ceny za ulozeznie podlgowki za kazdy m2.

moze nawet spytaj tu na forum

Policze koszta i jeśli wielka różnica nie wyjdzie to dołożę tak żeby było 20 cm styro.

Mam pytanie odnośnie takiego pieca jednofunkcyjnego.

Jest możliwość zainstalowania jakiegoś termostatu z programatorem takiego że można by było wyłączyć podgrzewanie wody użytkowej na dłuższy czas a ogrzewanie domu zaprogramować do każdego pokoju osobno? Jeśli tak to droga taka zabawka jest i czy nie wzrasta bardzo koszt instalacji ?

A z tym kominkiem z PW to chyba dam sobie spokój i zamontuję jakiś nawiew tylko do zwykłego wkładu.

Policze koszta i jeśli wielka różnica nie wyjdzie to dołożę tak żeby było 20 cm styro.

Mam pytanie odnośnie takiego pieca jednofunkcyjnego.

Jest możliwość zainstalowania jakiegoś termostatu z programatorem takiego że można by było wyłączyć podgrzewanie wody użytkowej na dłuższy czas a ogrzewanie domu zaprogramować do każdego pokoju osobno? Jeśli tak to droga taka zabawka jest i czy nie wzrasta bardzo koszt instalacji ?

A z tym kominkiem z PW to chyba dam sobie spokój i zamontuję jakiś nawiew tylko do zwykłego wkładu.

Sterowanie CWU zależy od modelu kotła jaki wybierzesz - zawsze jest jakaś automatyka ,musisz poczytać na stronach firmowych. Co do sterowania temperaturą w każdym pomieszczeniu osobno, to przy podłogówce lepszym rozwiązaniem jest automatyka (z czujnikiem pokojowym i/lub pogodowym) do rozdzielacza (nie do kotła) - tam jest podział na obwody/poszczególne pomieszczenia. Na rozdzielaczu ustawisz sobie też ręcznie przepływy poszcz. obwodów, co też zróżnicuje ci temperatury w pomieszczeniach. Natomiast dobrze się zastanów, czy potrzebujesz takie sterowanie elektroniczne z podziałem na strefy- trzeba trochę zapłacić, a przy otwartych drzwiach w pomieszczeniach i tak temperatury się będą wyrównywać. Najważniejsze, żeby ktoś ci dobrze wyliczył/zaprojektował obwody do zapotrzebowania budynku, potem dobrze ustawił przepływy i będzie grało.

Wujku Samo Dobro ja mam podlogowke w calym domu i plytki mam tylko w lazience i kuchni. Cala reszta domu jest w panelach. Kupujac panele musisz zwrocic uwage aby mialy symbol na opakowaniu ze nadaja sie do ogrzewania podlogowego wodnego. Symbol z wezownica. Tak panel smialo mozesz polozyc na podlogowke. Zdjecia w linku do mojej budowy.

Do tego polecam piec kondensacyjny jesli robisz podlogowke poniewaz bedziesz w obiegu grzac wode na max 40C a piece kondensacyjne osiagaja najwieksza sprawnosc przy temperaturze powrotu okolo 30C, wtedy masz te 107% sprawnosci. Na grzejnikach piec kondensacyjny ma nieiwele wieksza sprawnosc od tradycyjnego z otwarta komora spalania wiec srednio sie go kalkuluje uzyc bo kosztuje bardzo duzo.

I co do rodzaju kotla to polecam piec 1-funkcyjny z zasobnikiem na 120-140L. Wtedy zawsze masz ciepla wode zaraz po odkreceniu kranu. Przy 2 funkcyjnym bedziesz czekac az woda sie nagrzeje jak w ''starym junkersie'' i zanim zacznie leciec ciepla to bedziesz spuszczac po lilka litrow za kazdynm razem zimnej.

Dla tych ktorzy jeszcze nie wiedza, piece 1 funkcyjne nie maja tylko jednej funkcji. Maja 2 funkcje, ogrzewanie domu i ciepla wode uzytkowa. Piec ma w instalacji umieszczony ZAWOR TROJDOROGOWY (trojdrozny) ktory przelacza kierunek wody albo na C.O albo na CWU.

Co do samego pieca to masz szeroki wybor ale pamietaj ze te z najwyzszej polki nie zwroca sie tak szybko. Jak kupilem nasz polski wyrob Termet EcoCondens 20.Razem z zasobnikiem na 120L dalem za niego 5tys zl ma 107% sprawnosci przy powrocie wody o temp 30C. Idealny na podlogowke. Cena zajebista bo duzo tanszy i serwis i wszystkie czesci sa bardzo dobrze rozwiniete w calym kraju. Zreszta kazdy polak jesli moze powinien wspierac swoich producentow.

Andrzeju, mądrze piszesz z jednym zastrzeżeniem - kotły 1-funkcyjne są 1 funkcyjne -grzeją tylko wodę CO, z tym, że mogą mieć 2 obiegi - ogrzewanie budynku i zbiornika z CWU (wężownica, płaszcz itp - zawsze jest to woda CO). CWU to woda, która wypływa z baterii (czyli ta, którą używamy) a ta nie jest bezpośrednio ogrzewana przez kocioł.

W 2-funkcynym woda CWU jest ogrzewana przepływowo w kotle i z niego płynie do baterii.

Pozdrawiam

Edytowane przez przemo1

Teraz to mam kocioł ale w głowie. W zasadzie w moim projekcie obie łazienki sąsiadują z kotłownią a do kuchni jest jakieś 6-7 metrów więc czy jest sens montować jednofunkcyjny z zasobnikiem? W kuchni i tak ciepłej wody się rzadko używa , są przecież zmywarki a do gotowania używa się przeważnie zimnej wody. Jakbym zainstalował dwufunkcyjny bez zasobnika to przynajmniej by nie grzało tej wody w zasobniku co jakiś czas a to pewnie jakieś oszczędności jakby nie było.No ale czy koszta miesięczne CWU są tak duże żeby rezygnować z wygody? Ile tak mniej więcej kosztowałoby przygotowanieCWU .W domu będą dwie osoby więc prysznic będzie działał dwa razy dziennie i to wszystko na co mi potrzeba będzie ciepłej wody.

Co o tym myślicie? Na podłogówkę się już raczej zdecydowałem bo widzę że jest już duży wybór paneli na podłogówkę. Jeszcze ten piec jaki i czy z zasobnikiem bo rozumie że dwufunkcyjny również można zaopatrzyć w jakiś 100l zasobnik? Mam w holandii dostęp do pieców ATAG . Coś wiecie o nich? Bo w holandii je strasznie zachwalają ale wiadomo tutaj pewnie serwis jest bardziej dostępny.

No powiem szczerze że temat na forum był dość obszerny no ale go przeczytałem. Ja bym zaryzykował tego producenta ale serwis jest za słaby lub go wlaściwie wogle nie ma w Polsce więc sobie daruję :)

Będę musiał wybrać coś znanego

A jak myślicie jaki kocioł byłby dobry . Dobrze myślę by szukać kotła którego początkowa moc cieplna jest jak najmniejsza ? Do podłogówki jest to ważne? Chodzi o to że wskoczy na wyższe obroty jak odkręce wode w kranie?

Jeszcze troche popytam bo nigdy nie interesowałem się takii rzeczami.

Jeśli zamontowałbym piec dwufunkcyjny + wymiennik np 150 l to kiedy piec włączy się by zagrzać wodę którą właśnie użytkuję bo np. poszedłem wziąść prysznic? Od razu po otwarciu wody w lazience? No i drugie pytanie . Jeśli byłby to piec jednofunkcyjny to podczas użytkowania wody ogrzewanie w domu wyłącza się na czas użytkowania wody np. w łazience czy poprostu miałbym te 150l dostępne i jeśli by brakło tej wody z zasobnika to musiałbym poczekać aż piec nagrzeje nową partię wody ?

Szukaj kotłów ze średniej pólki cenowej z tzw modulacją mocy od jak najmniejszej.

Jeśli wybierzesz model II-funkcyjny, to potrzebna będzie większa moc maksymalna (jest tak, jak piszesz, przy ogrzewaniu CWU kocioł potrzebuje większej mocy) - ciepła woda dostępna jest zawsze po odkręceniu kranu, wydajność zależna od ilości pobieranej (przy jednoczesnym poborze z kilku ujęć spada temperatura/przepływ ciepłej wody), przy dużej odległości ujęcia od kotła będą straty ( zastanów się np nad ogrzewaczem elektrycznym do kuchni). Takie kotły mają tzw priorytet CWU - po odkręceniu kranu kocioł przestaje grzać CO do czasu zakończenia poboru wody.

Jeśli wybierzesz model I-funkcyjny z zasobnikiem to ciepłej wody masz tyle, ile w zasobniku (oczywiście zależy jeszcze, jaką utrzymujesz w nim temperaturę), możesz zastosować tzw cyrkulację CWU (trzecia rurka do ujęcia, w której ciepła woda krąży, co powoduje natychmiastową dostępność ciepłej wody po odkręceniu kranu). Sposób podgrzewania zależny jest od automatyki kotła (sterowanie temperaturą, casem podgrzewania itp).

Poczytaj też o kotłach z tzw zasobnikiem warstwowym - zajmują mniej miejsca ( mniejszy zasobnik) dzięki wydajniejszemu sposobowi podgrzewania.

Przy I- funkcyjnym faktycznie ograniczony jesteś do pojemności zasobnika - trzeba sobie dobrze przemyśleć zapotrzebowanie na CWU.

Hmmm wiec w moim przypadku lepiej spełni rolę piec II-funkcyjny bez żadnych zasobników. Znaczy byłby tańszy w eksploatacji.

Piec I-funkcyjny z zasobnikiem byłby także dobry lecz troszkę droższy w eksploatacji ponieważ podgrzewałby CWU na bieżąco. Byłby jednak wygodniejszy z punktu widzenia użytkowania jeśli odpowiednio dobrano by wielkość zasobnika.

Zaznaczam że w domu będą 2 osoby .

Dobrze myślę ?

Przemo i Wujek, tu to wszystko zalezy od upodoban. Ja mam kociol 1 funkcyjny i mam zasobnik na 120L. (w domu 3 osoby) Nie do konca jest tez tak jak Przemo piszesz ze jest sie uzaleznioym od pojemnosci kotla. U mnie jesli ktos bierze prysznic i wody ubedzie juz jakas ilosc to kociol od razy sie zalacza i ja grzeje na nowo. W zaszadzie to jeszcze nie mialem sytuacji aby zabraklo mi cieplej wody z zasobnika. Mam cyrkulacje CWU ktora chodzi na programatorze od 7-9 rano i pozniej od 18 - 22 tak aby nie wychladzac nadmiernie wody z zasobnika. Oczywiscie przedowy na cerykulacji sa izolowane w otulinie ale starty ciepla sa zawsze jakies. Plusem tego jest to ze jak tylko odkrece wode to od razu leci ciepla. Nie czekam ani sekundy na ciepla wode. Przy 2 funkcyjnym zawsze bedzie sie czekac i spusci sie iles tej wody.

To jaki kociol to juz naprawde kazdy musi zdecydowac jak mu pasuje

Andrzeju, mądrze piszesz z jednym zastrzeżeniem - kotły 1-funkcyjne są 1 funkcyjne -grzeją tylko wodę CO, z tym, że mogą mieć 2 obiegi - ogrzewanie budynku i zbiornika z CWU (wężownica, płaszcz itp - zawsze jest to woda CO). CWU to woda, która wypływa z baterii (czyli ta, którą używamy) a ta nie jest bezpośrednio ogrzewana przez kocioł.

W 2-funkcynym woda CWU jest ogrzewana przepływowo w kotle i z niego płynie do baterii.

Pozdrawiam

no przemo oczywiscie jest tak jak mowisz. Ja to napisalem w skrocie aby tylko uswiadmic czytelnikow ze kotly 1 funkcyjne nie sluza tylko do CO. Tak niestety wiekszosc ludzi mysli (ja tez tak myslalem). A na jedno funkcyjnym mozna miec CO i CWU. jest to tylko troszke inaczej rozwiazane

No właśnie jak u Ciebie ubędzie trochę wody to już się piec załącza + dogrzewa również gdy woda nie jest używana a ochładza się naturalnie i spada jej temp. więc do domu z rzadkim i małym zapotrzebowaniem na wode lepszy będzie II funkcyjny . Znaczy oszczędniejszy prawdopodonie. Tylko czy na tyle żeby rezygnować z wygody? Jakie koszty tak apropo takiego systemu cyrkulacji ? No i z tym programatorem to też Andrzeju bardzo dobry pomysł widze

Hmmm wiec w moim przypadku lepiej spełni rolę piec II-funkcyjny bez żadnych zasobników. Znaczy byłby tańszy w eksploatacji.

Piec I-funkcyjny z zasobnikiem byłby także dobry lecz troszkę droższy w eksploatacji ponieważ podgrzewałby CWU na bieżąco. Byłby jednak wygodniejszy z punktu widzenia użytkowania jeśli odpowiednio dobrano by wielkość zasobnika.

Zaznaczam że w domu będą 2 osoby .

Dobrze myślę ?

Dobrze myślisz, ale to nie wszystko - II- funkcyjny traci wydajność (w zależności od modelu) przy większej ilości ujęć jednocześnie pobierających CWU niż 2 .

I-funkcyjny dla zachowania komfortu szybkiego nagrzewania zbiornika ( oczym napisał yendrek3) potrzebuje większej mocy maksymalnej -natomiast jej zwiększanie powoduje najczęścej większe zuzycie gazu.

Możesz też zastosować I-funkcyjny słabszej mocy max ze zbiornikiem przystosowanym do dodatkowego źródła ciepła ( np solary lub prąd w II taryfie) -będzie taniej w eksploatacji ale drożej w wykonaniu :) No i jest jeszcze opcja I-f ze zbiornikiem warstwowym (zajmuje mniej miejsca niż z tradycyjnym, przy tej samej pojemności zbornik taki nagrzewa się dużo szybciej niż tradycyny, więc można zastosować mniejszy)

Wybór nie jest łatwy. Decyzję musisz podjąć sam (ew z domownikami) na podstawie pytań:

- ile chcesz/możesz wydać na instalację

- ile masz miejsca w kotłowni

- jakie masz oczekiwania (ile punktów poboru jednocześnie, ile wody na jedną kąpiel - prysznic czy wanna, czy jesteś w stanie zaakceptować chwilowe oczekiwanie na wypływ ciepłej wody czy też "ma być już")

- ważne jest też przemyślenie, co się może zmienić w domu w najbliższym czasie (przybędzie domownik, zrobisz kolejną łazienkę itp).

@yendrek - widzę, że też stawiasz "Zetkę", z tym że inną niż moja. Witaj w "klubie".

Edytowane przez przemo1

jak dasz grzejniki to albo będziesz grzał z wyższą temperatura (mniejszą sprawnością) i drugi obwód z podmieszaniem żeby dać niższą temp na podłogówkę albo dasz dużą powierzchnie grzejników i niższa temp. więc lepiej zrobić wszedzie podłogówkę i wykorzystać sprawnośc kotła i nie komplikować instalacji bo to kosztuje.

ja bym wybral kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z małym zasobnikiem i pompa do wymieszania wody w zasobniku.

wyłączenie cwu trzeba poszukać w funkcjach kotła.

żeby sterować temp w każdym pokoju to w każdym trzeba zamontować sterownik (do 150zł), sterownik zamyka/otwiera elektrozawór (60-80zl) na rozdzielaczu i do tego przekaźnik

PS

kocioł jednofunkcyjny dziala tak, że ma jeden wymiennik ciepła a zawór trójdrogowy ustawia czy pogdrzana woda ma iść na wężownicę zasobnika cwu czy na co. cwu jest priorytetem, czasami może iść równolegle. zasobnik zaczyna grzać gdy temp. spadnie o kilka stopni.

kocioł dwufunkcyjny ma podwójny wymiennik, na cwu jest coś w rodzaju wężownicy

Edytowane przez BrodowskiG

Nie wiem jak sie to ma cena 1 funkcyjnego do kotla 2-funkcyjnego, czy sa drozsze czy nie ale ja sobie narazie rozwiazanie 1 funkcyjnego chwale. Moze byc tak Wujek ze jak cie na chacie nie ma bardzo czesto to lepiej miec 2 funkcyjny. Natomiast jesli mialbyc piec 1 funkcyjny gdzie mozesz calkiem wylaczyc grzanie CWU to wtedy lepiej i miec ten zasobnik. Jak wrocisz do domu, wlaczasz CWU i w 10 minut masz juz kociol cieplej wody