Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WItam.

Znajomy podpowiedział mi że na tym forum znajdę większość odpowiedzi na moje pytania i obawy dotyczące budowy mojego nowego domu.

Projekt domu kupiłem i jest to projekt domu przy słonecznej 6 o pow . 119,7m2 + 5,5 kotł+ 19,2 garaż

Ekipę budowlaną która zrobi stan surowy otwarty też już mam. Ze względu tego że pracuję za granicą prawie cały rok zamierzam zlecać konkretne etapy budowy konkretnym fachowcom i tych robót sam nię będę mógł kontrolować niestety.

Materiały z któych będzie wybudowany dom to

Ściany zewnętrzne pustak solbet 500 24cm + 15 cm styropian o współczynniku Lambda - 0,032 W/mK+ tynk oczywiście

Fundamenty ocieplone pionowo 10 cm styropianu

Podłoga na gruncie ocieplona 20 cm styropianu

Strop również ocieple

Jakie ogrzewanie proponujecie do takiego domu ? Na działce mam gaz i ja osobiście jestem za zainstalowaniem pieca kondensacyjnego dwufunkcyjnego z ogrzewaniem podłogowym całego domu , prócz garażu i kotłowni. Problem jest w tym że moja żona nie chce słyszeć o płytkach prócz łazienek. W salonie i pokojach mają być panele drewniane i koniec kropka . Czy jest sens instalować takie ogrzewanie pod panele? Czy nie bawić się i zrobić ogrzewanie podłogowe w łazienkach a resztę normalne grzejniki na ścianach? No i jaki piec wybrać ?

Jakie rozwiązanie jest korzystniejsze ? Tak wogle to szukam firmy zamującej się instalowaniem takich rzeczy z okolic krosna, jasła , sanoka

Z chęcią kupię u kogoś wszystko na raz wraz z montażem

Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł jak ogrzać dom i wodę uzytkową ?

Nie ukrywam że cena również gra rolę i tak pompy ciepła za 40tys. mnie nie interesują.

Pomóżcie coś dobrać odpowiedniego .

WItam.

Znajomy podpowiedział mi że na tym forum znajdę większość odpowiedzi na moje pytania i obawy dotyczące budowy mojego nowego domu.

Projekt domu kupiłem i jest to projekt domu przy słonecznej 6 o pow . 119,7m2 + 5,5 kotł+ 19,2 garaż

Ekipę budowlaną która zrobi stan surowy otwarty też już mam. Ze względu tego że pracuję za granicą prawie cały rok zamierzam zlecać konkretne etapy budowy konkretnym fachowcom i tych robót sam nię będę mógł kontrolować niestety.

Materiały z któych będzie wybudowany dom to

Ściany zewnętrzne pustak solbet 500 24cm + 15 cm styropian o współczynniku Lambda - 0,032 W/mK+ tynk oczywiście

Fundamenty ocieplone pionowo 10 cm styropianu

Podłoga na gruncie ocieplona 20 cm styropianu

Strop również ocieple

Jakie ogrzewanie proponujecie do takiego domu ? Na działce mam gaz i ja osobiście jestem za zainstalowaniem pieca kondensacyjnego dwufunkcyjnego z ogrzewaniem podłogowym całego domu , prócz garażu i kotłowni. Problem jest w tym że moja żona nie chce słyszeć o płytkach prócz łazienek. W salonie i pokojach mają być panele drewniane i koniec kropka . Czy jest sens instalować takie ogrzewanie pod panele? Czy nie bawić się i zrobić ogrzewanie podłogowe w łazienkach a resztę normalne grzejniki na ścianach? No i jaki piec wybrać ?

Jakie rozwiązanie jest korzystniejsze ? Tak wogle to szukam firmy zamującej się instalowaniem takich rzeczy z okolic krosna, jasła , sanoka

Z chęcią kupię u kogoś wszystko na raz wraz z montażem

Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł jak ogrzać dom i wodę uzytkową ?

Nie ukrywam że cena również gra rolę i tak pompy ciepła za 40tys. mnie nie interesują.

Pomóżcie coś dobrać odpowiedniego .

Wujku Samo Dobro ja mam podlogowke w calym domu i plytki mam tylko w lazience i kuchni. Cala reszta domu jest w panelach. Kupujac panele musisz zwrocic uwage aby mialy symbol na opakowaniu ze nadaja sie do ogrzewania podlogowego wodnego. Symbol z wezownica. Tak panel smialo mozesz polozyc na podlogowke. Zdjecia w linku do mojej budowy.

Do tego polecam piec kondensacyjny jesli robisz podlogowke poniewaz bedziesz w obiegu grzac wode na max 40C a piece kondensacyjne osiagaja najwieksza sprawnosc przy temperaturze powrotu okolo 30C, wtedy masz te 107% sprawnosci. Na grzejnikach piec kondensacyjny ma nieiwele wieksza sprawnosc od tradycyjnego z otwarta komora spalania wiec srednio sie go kalkuluje uzyc bo kosztuje bardzo duzo.

I co do rodzaju kotla to polecam piec 1-funkcyjny z zasobnikiem na 120-140L. Wtedy zawsze masz ciepla wode zaraz po odkreceniu kranu. Przy 2 funkcyjnym bedziesz czekac az woda sie nagrzeje jak w ''starym junkersie'' i zanim zacznie leciec ciepla to bedziesz spuszczac po lilka litrow za kazdynm razem zimnej.

Dla tych ktorzy jeszcze nie wiedza, piece 1 funkcyjne nie maja tylko jednej funkcji. Maja 2 funkcje, ogrzewanie domu i ciepla wode uzytkowa. Piec ma w instalacji umieszczony ZAWOR TROJDOROGOWY (trojdrozny) ktory przelacza kierunek wody albo na C.O albo na CWU.

Co do samego pieca to masz szeroki wybor ale pamietaj ze te z najwyzszej polki nie zwroca sie tak szybko. Jak kupilem nasz polski wyrob Termet EcoCondens 20.Razem z zasobnikiem na 120L dalem za niego 5tys zl ma 107% sprawnosci przy powrocie wody o temp 30C. Idealny na podlogowke. Cena zajebista bo duzo tanszy i serwis i wszystkie czesci sa bardzo dobrze rozwiniete w calym kraju. Zreszta kazdy polak jesli moze powinien wspierac swoich producentow.

Edytowane przez yendrek3

Panie Andrzeju. Bardzo dziekuję za rozjaśnienie mojego umysłu :)

Do tej pory bylem przekonany że jedynym słusznym wyborem jest kondensat dwufunkcyjny.

Dziekuję za rozwianie moich obaw dotyczących podłogówki. Mam nadzieję tylko że znajdę jakąś ogarniętą firme w mojej okolicy która będzie ogarnięta w temacie ogrzewania podłogowego.

Na ile można oszacować taką instalację w moim domu? Bez grzania w garażu i kotłowni.

Rozpatruje także możliwość zamontowania kominka z PW tylko nie wiem czy to ma sens wogle i czy nie zamontować kominka tak tylko dla dogrzania salonu. Nie wiem tylko czy pod ogrzewanie podłogowe zrobią mi dobrą izolacje podłogi i czy te 10-20cm będzie wystarczyć i nie będę grzał kretom chałup.

u mnie na 105m2 podlogi poszlo 600 metrow rury alu pex Wavin, styro dalem 12cm ale jak mozesz to daj nawet i 15cm bo jak sam mowisz co bedziesz kretom chalupy grzac. Przy ogrzewaniu podlogowym sa troche wieksze starty ciepla w grunt (porownujac do grzejnikow) wiec warto dolozyc styro jesli mozna. Wikeksze starty wynikaja z wiekszej roznicy delta T temperatur pomiedzy gruntem a posadzka.Dla porownania gdybym robil na ggzejnikach to poszlo by tej rury 200metrow. Dlatego polecam podlogowke bo sam towar nie jest drogi a grzejniki sa bardzo drogie.

Podlogowke robilem sam bo jestem samorobem wiec naprawde nie wiem ile za to zezma fachowcy ale poszukaj i podzwon bo powinny byc orientacjne ceny za ulozeznie podlgowki za kazdy m2.

moze nawet spytaj tu na forum

Policze koszta i jeśli wielka różnica nie wyjdzie to dołożę tak żeby było 20 cm styro.

Mam pytanie odnośnie takiego pieca jednofunkcyjnego.

Jest możliwość zainstalowania jakiegoś termostatu z programatorem takiego że można by było wyłączyć podgrzewanie wody użytkowej na dłuższy czas a ogrzewanie domu zaprogramować do każdego pokoju osobno? Jeśli tak to droga taka zabawka jest i czy nie wzrasta bardzo koszt instalacji ?

A z tym kominkiem z PW to chyba dam sobie spokój i zamontuję jakiś nawiew tylko do zwykłego wkładu.

Policze koszta i jeśli wielka różnica nie wyjdzie to dołożę tak żeby było 20 cm styro.

Mam pytanie odnośnie takiego pieca jednofunkcyjnego.

Jest możliwość zainstalowania jakiegoś termostatu z programatorem takiego że można by było wyłączyć podgrzewanie wody użytkowej na dłuższy czas a ogrzewanie domu zaprogramować do każdego pokoju osobno? Jeśli tak to droga taka zabawka jest i czy nie wzrasta bardzo koszt instalacji ?

A z tym kominkiem z PW to chyba dam sobie spokój i zamontuję jakiś nawiew tylko do zwykłego wkładu.

Sterowanie CWU zależy od modelu kotła jaki wybierzesz - zawsze jest jakaś automatyka ,musisz poczytać na stronach firmowych. Co do sterowania temperaturą w każdym pomieszczeniu osobno, to przy podłogówce lepszym rozwiązaniem jest automatyka (z czujnikiem pokojowym i/lub pogodowym) do rozdzielacza (nie do kotła) - tam jest podział na obwody/poszczególne pomieszczenia. Na rozdzielaczu ustawisz sobie też ręcznie przepływy poszcz. obwodów, co też zróżnicuje ci temperatury w pomieszczeniach. Natomiast dobrze się zastanów, czy potrzebujesz takie sterowanie elektroniczne z podziałem na strefy- trzeba trochę zapłacić, a przy otwartych drzwiach w pomieszczeniach i tak temperatury się będą wyrównywać. Najważniejsze, żeby ktoś ci dobrze wyliczył/zaprojektował obwody do zapotrzebowania budynku, potem dobrze ustawił przepływy i będzie grało.

Wujku Samo Dobro ja mam podlogowke w calym domu i plytki mam tylko w lazience i kuchni. Cala reszta domu jest w panelach. Kupujac panele musisz zwrocic uwage aby mialy symbol na opakowaniu ze nadaja sie do ogrzewania podlogowego wodnego. Symbol z wezownica. Tak panel smialo mozesz polozyc na podlogowke. Zdjecia w linku do mojej budowy.

Do tego polecam piec kondensacyjny jesli robisz podlogowke poniewaz bedziesz w obiegu grzac wode na max 40C a piece kondensacyjne osiagaja najwieksza sprawnosc przy temperaturze powrotu okolo 30C, wtedy masz te 107% sprawnosci. Na grzejnikach piec kondensacyjny ma nieiwele wieksza sprawnosc od tradycyjnego z otwarta komora spalania wiec srednio sie go kalkuluje uzyc bo kosztuje bardzo duzo.

I co do rodzaju kotla to polecam piec 1-funkcyjny z zasobnikiem na 120-140L. Wtedy zawsze masz ciepla wode zaraz po odkreceniu kranu. Przy 2 funkcyjnym bedziesz czekac az woda sie nagrzeje jak w ''starym junkersie'' i zanim zacznie leciec ciepla to bedziesz spuszczac po lilka litrow za kazdynm razem zimnej.

Dla tych ktorzy jeszcze nie wiedza, piece 1 funkcyjne nie maja tylko jednej funkcji. Maja 2 funkcje, ogrzewanie domu i ciepla wode uzytkowa. Piec ma w instalacji umieszczony ZAWOR TROJDOROGOWY (trojdrozny) ktory przelacza kierunek wody albo na C.O albo na CWU.

Co do samego pieca to masz szeroki wybor ale pamietaj ze te z najwyzszej polki nie zwroca sie tak szybko. Jak kupilem nasz polski wyrob Termet EcoCondens 20.Razem z zasobnikiem na 120L dalem za niego 5tys zl ma 107% sprawnosci przy powrocie wody o temp 30C. Idealny na podlogowke. Cena zajebista bo duzo tanszy i serwis i wszystkie czesci sa bardzo dobrze rozwiniete w calym kraju. Zreszta kazdy polak jesli moze powinien wspierac swoich producentow.

Andrzeju, mądrze piszesz z jednym zastrzeżeniem - kotły 1-funkcyjne są 1 funkcyjne -grzeją tylko wodę CO, z tym, że mogą mieć 2 obiegi - ogrzewanie budynku i zbiornika z CWU (wężownica, płaszcz itp - zawsze jest to woda CO). CWU to woda, która wypływa z baterii (czyli ta, którą używamy) a ta nie jest bezpośrednio ogrzewana przez kocioł.

W 2-funkcynym woda CWU jest ogrzewana przepływowo w kotle i z niego płynie do baterii.

Pozdrawiam

Edytowane przez przemo1

Teraz to mam kocioł ale w głowie. W zasadzie w moim projekcie obie łazienki sąsiadują z kotłownią a do kuchni jest jakieś 6-7 metrów więc czy jest sens montować jednofunkcyjny z zasobnikiem? W kuchni i tak ciepłej wody się rzadko używa , są przecież zmywarki a do gotowania używa się przeważnie zimnej wody. Jakbym zainstalował dwufunkcyjny bez zasobnika to przynajmniej by nie grzało tej wody w zasobniku co jakiś czas a to pewnie jakieś oszczędności jakby nie było.No ale czy koszta miesięczne CWU są tak duże żeby rezygnować z wygody? Ile tak mniej więcej kosztowałoby przygotowanieCWU .W domu będą dwie osoby więc prysznic będzie działał dwa razy dziennie i to wszystko na co mi potrzeba będzie ciepłej wody.

Co o tym myślicie? Na podłogówkę się już raczej zdecydowałem bo widzę że jest już duży wybór paneli na podłogówkę. Jeszcze ten piec jaki i czy z zasobnikiem bo rozumie że dwufunkcyjny również można zaopatrzyć w jakiś 100l zasobnik? Mam w holandii dostęp do pieców ATAG . Coś wiecie o nich? Bo w holandii je strasznie zachwalają ale wiadomo tutaj pewnie serwis jest bardziej dostępny.

Mam w holandii dostęp do pieców ATAG . Coś wiecie o nich? Bo w holandii je strasznie zachwalają ale wiadomo tutaj pewnie serwis jest bardziej dostępny.

Wrzuć w wyszukiwarkę FM słowo atag wyskoczą Ci tematy gdzie ten temat był poruszany.

Miłej lektury ;).

No powiem szczerze że temat na forum był dość obszerny no ale go przeczytałem. Ja bym zaryzykował tego producenta ale serwis jest za słaby lub go wlaściwie wogle nie ma w Polsce więc sobie daruję :)

Będę musiał wybrać coś znanego

A jak myślicie jaki kocioł byłby dobry . Dobrze myślę by szukać kotła którego początkowa moc cieplna jest jak najmniejsza ? Do podłogówki jest to ważne? Chodzi o to że wskoczy na wyższe obroty jak odkręce wode w kranie?

Jeszcze troche popytam bo nigdy nie interesowałem się takii rzeczami.

Jeśli zamontowałbym piec dwufunkcyjny + wymiennik np 150 l to kiedy piec włączy się by zagrzać wodę którą właśnie użytkuję bo np. poszedłem wziąść prysznic? Od razu po otwarciu wody w lazience? No i drugie pytanie . Jeśli byłby to piec jednofunkcyjny to podczas użytkowania wody ogrzewanie w domu wyłącza się na czas użytkowania wody np. w łazience czy poprostu miałbym te 150l dostępne i jeśli by brakło tej wody z zasobnika to musiałbym poczekać aż piec nagrzeje nową partię wody ?

Szukaj kotłów ze średniej pólki cenowej z tzw modulacją mocy od jak najmniejszej.

Jeśli wybierzesz model II-funkcyjny, to potrzebna będzie większa moc maksymalna (jest tak, jak piszesz, przy ogrzewaniu CWU kocioł potrzebuje większej mocy) - ciepła woda dostępna jest zawsze po odkręceniu kranu, wydajność zależna od ilości pobieranej (przy jednoczesnym poborze z kilku ujęć spada temperatura/przepływ ciepłej wody), przy dużej odległości ujęcia od kotła będą straty ( zastanów się np nad ogrzewaczem elektrycznym do kuchni). Takie kotły mają tzw priorytet CWU - po odkręceniu kranu kocioł przestaje grzać CO do czasu zakończenia poboru wody.

Jeśli wybierzesz model I-funkcyjny z zasobnikiem to ciepłej wody masz tyle, ile w zasobniku (oczywiście zależy jeszcze, jaką utrzymujesz w nim temperaturę), możesz zastosować tzw cyrkulację CWU (trzecia rurka do ujęcia, w której ciepła woda krąży, co powoduje natychmiastową dostępność ciepłej wody po odkręceniu kranu). Sposób podgrzewania zależny jest od automatyki kotła (sterowanie temperaturą, casem podgrzewania itp).

Poczytaj też o kotłach z tzw zasobnikiem warstwowym - zajmują mniej miejsca ( mniejszy zasobnik) dzięki wydajniejszemu sposobowi podgrzewania.

Przy I- funkcyjnym faktycznie ograniczony jesteś do pojemności zasobnika - trzeba sobie dobrze przemyśleć zapotrzebowanie na CWU.

Hmmm wiec w moim przypadku lepiej spełni rolę piec II-funkcyjny bez żadnych zasobników. Znaczy byłby tańszy w eksploatacji.

Piec I-funkcyjny z zasobnikiem byłby także dobry lecz troszkę droższy w eksploatacji ponieważ podgrzewałby CWU na bieżąco. Byłby jednak wygodniejszy z punktu widzenia użytkowania jeśli odpowiednio dobrano by wielkość zasobnika.

Zaznaczam że w domu będą 2 osoby .

Dobrze myślę ?

Przemo i Wujek, tu to wszystko zalezy od upodoban. Ja mam kociol 1 funkcyjny i mam zasobnik na 120L. (w domu 3 osoby) Nie do konca jest tez tak jak Przemo piszesz ze jest sie uzaleznioym od pojemnosci kotla. U mnie jesli ktos bierze prysznic i wody ubedzie juz jakas ilosc to kociol od razy sie zalacza i ja grzeje na nowo. W zaszadzie to jeszcze nie mialem sytuacji aby zabraklo mi cieplej wody z zasobnika. Mam cyrkulacje CWU ktora chodzi na programatorze od 7-9 rano i pozniej od 18 - 22 tak aby nie wychladzac nadmiernie wody z zasobnika. Oczywiscie przedowy na cerykulacji sa izolowane w otulinie ale starty ciepla sa zawsze jakies. Plusem tego jest to ze jak tylko odkrece wode to od razu leci ciepla. Nie czekam ani sekundy na ciepla wode. Przy 2 funkcyjnym zawsze bedzie sie czekac i spusci sie iles tej wody.

To jaki kociol to juz naprawde kazdy musi zdecydowac jak mu pasuje

Andrzeju, mądrze piszesz z jednym zastrzeżeniem - kotły 1-funkcyjne są 1 funkcyjne -grzeją tylko wodę CO, z tym, że mogą mieć 2 obiegi - ogrzewanie budynku i zbiornika z CWU (wężownica, płaszcz itp - zawsze jest to woda CO). CWU to woda, która wypływa z baterii (czyli ta, którą używamy) a ta nie jest bezpośrednio ogrzewana przez kocioł.

W 2-funkcynym woda CWU jest ogrzewana przepływowo w kotle i z niego płynie do baterii.

Pozdrawiam

no przemo oczywiscie jest tak jak mowisz. Ja to napisalem w skrocie aby tylko uswiadmic czytelnikow ze kotly 1 funkcyjne nie sluza tylko do CO. Tak niestety wiekszosc ludzi mysli (ja tez tak myslalem). A na jedno funkcyjnym mozna miec CO i CWU. jest to tylko troszke inaczej rozwiazane

Wujek i tak jak Przemek pisze, generalnie na kotle wazne jest miec niski prog startowy kotla tak aby jego praca byla elastyczna i od jak najnizszej mocy. W moim termecie minimum mam 6kw, no nie jest zle ale mogloby byc troche nizej.
No właśnie jak u Ciebie ubędzie trochę wody to już się piec załącza + dogrzewa również gdy woda nie jest używana a ochładza się naturalnie i spada jej temp. więc do domu z rzadkim i małym zapotrzebowaniem na wode lepszy będzie II funkcyjny . Znaczy oszczędniejszy prawdopodonie. Tylko czy na tyle żeby rezygnować z wygody? Jakie koszty tak apropo takiego systemu cyrkulacji ? No i z tym programatorem to też Andrzeju bardzo dobry pomysł widze
Hmmm wiec w moim przypadku lepiej spełni rolę piec II-funkcyjny bez żadnych zasobników. Znaczy byłby tańszy w eksploatacji.

Piec I-funkcyjny z zasobnikiem byłby także dobry lecz troszkę droższy w eksploatacji ponieważ podgrzewałby CWU na bieżąco. Byłby jednak wygodniejszy z punktu widzenia użytkowania jeśli odpowiednio dobrano by wielkość zasobnika.

Zaznaczam że w domu będą 2 osoby .

Dobrze myślę ?

Dobrze myślisz, ale to nie wszystko - II- funkcyjny traci wydajność (w zależności od modelu) przy większej ilości ujęć jednocześnie pobierających CWU niż 2 .

I-funkcyjny dla zachowania komfortu szybkiego nagrzewania zbiornika ( oczym napisał yendrek3) potrzebuje większej mocy maksymalnej -natomiast jej zwiększanie powoduje najczęścej większe zuzycie gazu.

Możesz też zastosować I-funkcyjny słabszej mocy max ze zbiornikiem przystosowanym do dodatkowego źródła ciepła ( np solary lub prąd w II taryfie) -będzie taniej w eksploatacji ale drożej w wykonaniu :) No i jest jeszcze opcja I-f ze zbiornikiem warstwowym (zajmuje mniej miejsca niż z tradycyjnym, przy tej samej pojemności zbornik taki nagrzewa się dużo szybciej niż tradycyny, więc można zastosować mniejszy)

Wybór nie jest łatwy. Decyzję musisz podjąć sam (ew z domownikami) na podstawie pytań:

- ile chcesz/możesz wydać na instalację

- ile masz miejsca w kotłowni

- jakie masz oczekiwania (ile punktów poboru jednocześnie, ile wody na jedną kąpiel - prysznic czy wanna, czy jesteś w stanie zaakceptować chwilowe oczekiwanie na wypływ ciepłej wody czy też "ma być już")

- ważne jest też przemyślenie, co się może zmienić w domu w najbliższym czasie (przybędzie domownik, zrobisz kolejną łazienkę itp).

@yendrek - widzę, że też stawiasz "Zetkę", z tym że inną niż moja. Witaj w "klubie".

Edytowane przez przemo1

jak dasz grzejniki to albo będziesz grzał z wyższą temperatura (mniejszą sprawnością) i drugi obwód z podmieszaniem żeby dać niższą temp na podłogówkę albo dasz dużą powierzchnie grzejników i niższa temp. więc lepiej zrobić wszedzie podłogówkę i wykorzystać sprawnośc kotła i nie komplikować instalacji bo to kosztuje.

ja bym wybral kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z małym zasobnikiem i pompa do wymieszania wody w zasobniku.

wyłączenie cwu trzeba poszukać w funkcjach kotła.

żeby sterować temp w każdym pokoju to w każdym trzeba zamontować sterownik (do 150zł), sterownik zamyka/otwiera elektrozawór (60-80zl) na rozdzielaczu i do tego przekaźnik

PS

kocioł jednofunkcyjny dziala tak, że ma jeden wymiennik ciepła a zawór trójdrogowy ustawia czy pogdrzana woda ma iść na wężownicę zasobnika cwu czy na co. cwu jest priorytetem, czasami może iść równolegle. zasobnik zaczyna grzać gdy temp. spadnie o kilka stopni.

kocioł dwufunkcyjny ma podwójny wymiennik, na cwu jest coś w rodzaju wężownicy

Edytowane przez BrodowskiG
Nie wiem jak sie to ma cena 1 funkcyjnego do kotla 2-funkcyjnego, czy sa drozsze czy nie ale ja sobie narazie rozwiazanie 1 funkcyjnego chwale. Moze byc tak Wujek ze jak cie na chacie nie ma bardzo czesto to lepiej miec 2 funkcyjny. Natomiast jesli mialbyc piec 1 funkcyjny gdzie mozesz calkiem wylaczyc grzanie CWU to wtedy lepiej i miec ten zasobnik. Jak wrocisz do domu, wlaczasz CWU i w 10 minut masz juz kociol cieplej wody