Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system ogrzewania do zbudowanego domu

Karenz

Recommended Posts

Witam

Mam dom 290 m2 w którym mieszka samotna kobieta .

Mam 2 rodzaje ogrzewania gazowy z butli od gaspolu , piec gazowy podgrzewa też wodę instalacja rur miedzianych prowadzi ciepła wodę do kaloryferów , wszystko sterowane jest programatorem która włącza i wyłącza piec poniżej jakiejś temperatury niestety te rozwiązanie jest cholernie drogie (ostatnie tankowanie cenne 3,2 zł/l :bash: ) Ten system ma już 15 lat i wszystko świetnie działa i nie dokładam do niego .

Dodatkowo mam piec na drewno do którego cały czas trzeba dokładać pieniądze i ciągle jacyś partacze go "naprawiają " teraz znowu szykuje się kolejna inwestycja za kilka tyś :yes: Do tego roznosi bród po całym domu i trzeba targać drewno które zajmuje miejsce w zimę jest problem itp itd Powiedziałem stop! .

Szukam jak najmniej obsługowego systemu ogrzewania oraz najtańszego w utrzymaniu mój budżet to 40 tyś zł .Liczę na wasze propozycje interesowałem się pompami ciepła oraz kolektorami słonecznymi ale to ostatnie to straszna kicha

Edytowane przez Karenz

Witam

Mam dom 290 m2 w którym mieszka samotna kobieta .

Mam 2 rodzaje ogrzewania gazowy z butli od gaspolu , piec gazowy podgrzewa też wodę instalacja rur miedzianych prowadzi ciepła wodę do kaloryferów , wszystko sterowane jest programatorem która włącza i wyłącza piec poniżej jakiejś temperatury niestety te rozwiązanie jest cholernie drogie (ostatnie tankowanie cenne 3,2 zł/l :bash: ) Ten system ma już 15 lat i wszystko świetnie działa i nie dokładam do niego .

Wypowiedz umowę Gaspolowi, wymień zbiornik na własny /6 -7 000 zł/ i propan będziesz miała za 1,7 - 1,8 zł/litr, czyli koszty spadną o 40 - 45%. W instalacji nic nie będziesz musiała zmieniać.

A może ktoś podać konkretnego dostawce który dostarczy propan za taką cenne ?

Byli u mnie ludzie a AmeriGas i przy wkładzie 10 tyś dostał był gaz 10-20 gr tańszy i to tylko na początek a to chyba jakaś pomyłka

Co do tych 290 m2 to tak się życie ułożyło i w sumie użytkowany jest tylko parter czyli 150 m2 i tylko on jest grzany .

Rozważałem takie rozwiązanie z własnym zbiornikiem ale nigdzie nie znalazłem konkretnej oferty że ktoś sprzedaje po tyle wszędzie tylko teoria na forum .

Dom znajduje się pod Pułtuskiem 50 km od Warszawy .Gdybym się zdecydował to na pewno na duży zbiornik bo musi starczyć na cały sezon

Edytowane przez Karenz