Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tasma kalenicowa - problem

marcin2372

Recommended Posts

Czy ktoś się spotkał z odklejeniem lub przerwaniem taśmy kalenicowej(Micro-roll) po 2 latach na dachu. Po jesiennych wichurach dało się słyszeć że coś szeleści pod gąsiorami.Dzisiaj po wizycie na strychu wyraznie slychać szelest i furkotanie w dwóch punktach kalenicy kiedy wiatr wieje - tak jakby ktoś zgniatał folie. Co robić ? Na dachu leży dachówka - demontować gąsiory ?

Czy ktoś się spotkał z odklejeniem lub przerwaniem taśmy kalenicowej(Micro-roll) po 2 latach na dachu. Po jesiennych wichurach dało się słyszeć że coś szeleści pod gąsiorami.Dzisiaj po wizycie na strychu wyraznie slychać szelest i furkotanie w dwóch punktach kalenicy kiedy wiatr wieje - tak jakby ktoś zgniatał folie. Co robić ? Na dachu leży dachówka - demontować gąsiory ?

Miałem tą taśmę w rekach , sama taśma alu niestety masywna to raczej nie jest, pasek kleju butylowego cienki i nie za gruby czyli klei raczej słabo. Od razu zacząłem szukać czegoś masywniejszego , znajomy dekarz doradził mi taśmę Mage , sam ją kleiłem na dachu, masywna , dobry pasek butylu , perforacja podłużnymi rowkami zapobiegająca nawiewaniu śniegu , dobrej jakości produkt polecam.

Musisz zdemontować gąsiory i dać nową taśmę. powodzenia.

To się czasami zdarza. Wystarczy wprowadzić trochę kleju butylowego i docisnąć. Taką naprawę najlepiej zrobić po zimie gdy temperatura powyżej 5*C. Poza furkotaniem nic złego się nie dzieje. Należy sprawdzić czy to aby nie furkocze resztka paska przeźroczystej folii izolującej klej butylowy. Czasami taki przez nieuwagę pozostawiony pasek gdzieś się przyczepi i później głośno szeleści. Pozdrawiam.

znajomy dekarz doradził mi taśmę Mage , sam ją kleiłem na dachu, masywna , dobry pasek butylu , perforacja podłużnymi rowkami zapobiegająca nawiewaniu śniegu , dobrej jakości produkt polecam.

Kupowałeś może tą taśmę z neta czy w sklepie ? Jeżeli z neta to czy możesz dać namiary gdzie ? Czy ta taśma ma perforację w formie tarki czy zwykłe otworki.

Kupowałeś może tą taśmę z neta czy w sklepie ? Jeżeli z neta to czy możesz dać namiary gdzie ? Czy ta taśma ma perforację w formie tarki czy zwykłe otworki.

Niestety kupiłem przez dekarza który mi o Mage powiedział ,pokazał i dał kawałek, on miał rabat bo kupuje sporo i za przysługe i parę konsultacji i pożyczenie narzędzi dostał Vat z tego zakupy. Tak więc to było korzystne dla nas obu ,gdzie kupuje diabeł raczy wiedzieć. Jest jakaś hurtownia ( chyba w poznaniu) co ściąga to z niemiec, tanie to niestety nie jest ( chyba za 20 mb zapłaciłem 500zł) ale warto bo ma dobrą jakość. Perforacja to prostokątne podłużne wytłoczone otwory/rowki , takie 3-4 mm długie i 0,5mm szerokie.

druga pozycja z katalogu http://www.mage-roof.com/_pl/fileadmin/Downloads/Produkte/Polnische_Downloads/01_FirstGrat_Polnisch.pdf

Edytowane przez tomraider

• 2 weeks później...