Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak dokładnie to co piszesz.. Tak po prostu to: wentylacja grawitacyjna to kwestia dziur do wyciągania i dmuchania , a wentylacja mechaniczna w której trzeba by to było ciche i dmuchało i wyciągało non stop. Wiemy że grawitacyjna nawet dobrze zrobiona działa tylko w określonych warunkach( w każdym razie nie zawsze)

Też potrzebuję rady i pomocy przy zaprojektowaniu WM. Przekroje ,przepływy ,opory, wydajności.

Odnalazłem wiele firm z Dolnego Śląska i wysyłam zapytania. Otrzymuje jedynie kilka propozycji z modelem reku, sterownikiem i oczywiście ceną za komplet z usługą. Niestety nie otrzymuje wstępnego projektu, gdzie na jego podstawie można by podyskutować o zasadności lokalizacji reku, itd.

Z uwagi na niski poziom wód gruntowych na działce (1,4-1,5m) do chwili obecnej nie otrzymałem od firm odp. czy mogę zainstalować GWC.

Wiosną startuję z budową, więc zależy mi na wyłonieniu oferty by zaplanować podczas budowy kilka elementów oraz oszczędzić sobie zbędnych przekuć.

Rozważam zatem samodzielny montaż i zakup systemu.

Instalacja w okolicach Zgorzelca.

Też potrzebuję rady i pomocy przy zaprojektowaniu WM. Przekroje ,przepływy ,opory, wydajności.

Odnalazłem wiele firm z Dolnego Śląska i wysyłam zapytania. Otrzymuje jedynie kilka propozycji z modelem reku, sterownikiem i oczywiście ceną za komplet z usługą. Niestety nie otrzymuje wstępnego projektu, gdzie na jego podstawie można by podyskutować o zasadności lokalizacji reku, itd.

Z uwagi na niski poziom wód gruntowych na działce (1,4-1,5m) do chwili obecnej nie otrzymałem od firm odp. czy mogę zainstalować GWC.

Wiosną startuję z budową, więc zależy mi na wyłonieniu oferty by zaplanować podczas budowy kilka elementów oraz oszczędzić sobie zbędnych przekuć.

Rozważam zatem samodzielny montaż i zakup systemu.

Instalacja w okolicach Zgorzelca.

Może dlatego, że trzeba zadzwonić, dogadać pewne sprawy. Poza tym tak naprawdę to kanały dobiera się do konkretnej centrali i domu. Ponieważ kanały są elastyczne i jest skrzynka rozdzielcza - trudno o projekt ( w sensie projekt wykonawczy)

Poza tym Pan Sobie wyobrazi - rano 200-300 maili typu - rzut i proszę o wycenę... Wszystkiego nawet otworzyć się nie zdąży .To jakby do komisu napisał Pan - chciałem kupić samochód.

Zawsze lepiej porozmawiać - o co nam chodzi - skonfrontować wyobrażenia z doświadczeniem - najważniejsze jest by wybrać OPTYMALNĄ dla Pana wersję a nie dla sprzedawcy czy montażysty.