t__w__ 05.02.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Od kilku miesiecy jestem posiadaczem takiej oto kombinacji Vitodens 300-W z Vitocell 100-W Typ CUG sterownik Vitotronic 200 RF Typ HO1CZestaw sluzy do obslugi ogrzewania podlogowego i wody uzytkowej,Temperature CWU mamy ustawiona na 49 stopni. Zbiornik na wode ma 150 litrow.Nie ma problemu z iloscia goracej wody w kranach i gdy bierzemy prysznic. Problem pojawia sie przy napelnianiu wanny: najzwyczajniej nie starcza goracej wody.Sama wielkosc zbiornika nie powinna byc problemem moze problem tkwi w ustawieniach histerezy (kocial dopuszcza do zbytniego schlodzenia wody w zbiorniku zanim wlaczy dogrzewanie - jesli w takim momencie trafi sie chetny na kapiel to klapa).Nie znalazlem nigdzie w menu Vitotronic ustawien histerezy (szukalem tez w menu serwisowym) - jak sie cos takiego ustawia?Czy ktos ma inne sugestia na temat potencjalnego zrodla problemu? I jeszcze jedno: zdziwilo mnie to ze zestaw ktory posiadam (w sumie dosc nowoczesny) nie posiada czujnika temperatury wody w zbiorniku (na wyswietlaczu jest tylko "Temp. wody w kotle". Jast jakis powod nieumieszczenia takiego czujnika? Pozdrawiam,Tomasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 05.02.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Jeżeli nie ma czujnika CWU to na jakiej podstawie kocioł wie żę ma grzać zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t__w__ 06.02.2014 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Jeżeli nie ma czujnika CWU to na jakiej podstawie kocioł wie żę ma grzać zbiornik. Zle sie wyrazilem, Chodzilo mi i o brak informacj o temperaturze w zbiorniku dostepnej dla uzytkownika. Czujnik oczywiscie musi byc T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.02.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 A jak klikniesz "i" na sterowniku a potem przyciskiem "+" kilka razy to nie pojawia ci się temperatura?Też jestem ciekaw czy można zmniejszyć histerezę grzania wodu. 5*C w niektórych przypadkach to trochę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.02.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 nie masz pompy podmieszania na zbiorniku i w górnej części jest gorąca woda i pewnie tam masz czujnik a na dole zbiera się chłodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t__w__ 08.02.2014 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 nie masz pompy podmieszania na zbiorniku i w górnej części jest gorąca woda i pewnie tam masz czujnik a na dole zbiera się chłodna To by chyba znaczylo ze Viessmann popelnil powazny blad konstrukcyjny Przedtem mialem 24letni piec Buderusa ze zbiornikiem 160l - w ciagu 5 lat moze ze 2 razy nie starczylo nam wody do wanny a tu nowiutki sprzet i taki klops Ciagle wydaje mi sie ze problem nie jest w zbiorniku czy kotle tylko w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t__w__ 08.02.2014 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 A jak klikniesz "i" na sterowniku a potem przyciskiem "+" kilka razy to nie pojawia ci się temperatura? Mam sterownik Vitotronic 200 - nie ma tu ani "i" ani "+". Też jestem ciekaw czy można zmniejszyć histerezę grzania wodu. 5*C w niektórych przypadkach to trochę za dużo. 5*C to standard w tym piecu? Jesli tak to to wcale nie jest tak zle. Spodziewalem sie wiekszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.02.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 To by chyba znaczylo ze Viessmann popelnil powazny blad konstrukcyjny Przedtem mialem 24letni piec Buderusa ze zbiornikiem 160l - w ciagu 5 lat moze ze 2 razy nie starczylo nam wody do wanny a tu nowiutki sprzet i taki klops Ciagle wydaje mi sie ze problem nie jest w zbiorniku czy kotle tylko w ustawieniach. nie błąd tylko czujnik można dać w jednym miejscu a między górą zbiornika a dołem jest różnica temperatury a to wina fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 08.02.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 nie błąd tylko czujnik można dać w jednym miejscu a między górą zbiornika a dołem jest różnica temperatury a to wina fizyki i to jest dobry trop. na jakiej wysokości zasobnika masz umiejscowiony czujnik temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.02.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 o ile pamiętam w V100 jest tylko jedna gilza na czt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiner 09.02.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 U mnie w Vitocell 100 czujnik temperatury można umieścić głębiej albo płycej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts