Stefan_007 05.02.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Witam zakupiłem drewno na więźbę dachową. Nurtuje mnie kilka pytań na temat przechowywania drewna na więźbę: Czy teraz puki drewno jest jeszcze surowe i mokre zabezpieczać je impregnatem czy jak podeschnie? Jaki impregnat do drewna konstrukcyjnego polecacie? Myślę o Altax czy może wystarczy Tytan (dwa razy tańszy)?Czy to prawda aby "końce" drewna zabezpieczyć wapnem ?Czy może zamiast "standardowego" impregnatu do drewna konstrukcyjnego użyć impregnat ogniochronny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.02.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) Witam zakupiłem drewno na więźbę dachową. Nurtuje mnie kilka pytań na temat przechowywania drewna na więźbę: Czy teraz puki drewno jest jeszcze surowe i mokre zabezpieczać je impregnatem czy jak podeschnie? Jaki impregnat do drewna konstrukcyjnego polecacie? Myślę o Altax czy może wystarczy Tytan (dwa razy tańszy)? Czy to prawda aby "końce" drewna zabezpieczyć wapnem ? Czy może zamiast "standardowego" impregnatu do drewna konstrukcyjnego użyć impregnat ogniochronny ? Ale póki co Twoje pytania nie dotyczą przechowywania drewna na więźbę ? ogólnie chodzi w przechowywaniu o coś w tym stylu: Edytowane 6 Lutego 2014 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 06.02.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Drewno musi jeszcze być pościągane pasami bo inaczej się poskręca w trakcie wysychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 06.02.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Ułożyć w warstwach kaszcik przekładając każdą warstwę przekładkami np z kontrłat by sobie schło a nie pleśniało, kaszcik raczej wyższy niż szerszy, kolejne warstwy obciążając poprzednie mogą trochę zminimalizować wykręcanie drzewa, zachować odstępy pomiędzy sztukami drewna, by je owiewało z każdej strony, z góry przykryć by nie padał po nim deszcz (np poukładać jakieś palety i na to np folia, najlepiej jasna by się nie nagrzewała w słońcu. Od strony gdzie najczęściej zacina deszcz też jakoś to można osłonić ale tak, by był przewiew. Drzewo ułożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu żeby gwałtownie nie wysychało w słońcu bo może je bardzo pokrzywić i spękać ale też żeby nie zarosło mchem i nie zapleśniało więc nie jakieś tam chaszcze. Zaimpregnować moim zdaniem najlepiej jak podeschnie, jest szansa, że wchłonie głębiej impregnat. Ja swoje impregnowałem impregnatem dragona z marketu - solno borowy zabezpieczający przeciwpożarowo i przeciw rozkładowi biologicznemu oraz szkodnikom, coś jak fobos tylko dodatkowo z borem, a drugi raz boramonem niewymywalnym. Ale podobno najlepsze są miedziowe lub wieloskładnikowe zawierające związki miedzi. Impregnacja pędzlem marnie zabezpiecza przeciwpożarowo - resztkami drewna palę w piecu Właściwie to chyba ciśnieniowa jest tu dopiero naprawdę skuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts