Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba dachowa - kilka pytań o przechowywaniu drewna ?

Recommended Posts

Witam zakupiłem drewno na więźbę dachową. Nurtuje mnie kilka pytań na temat przechowywania drewna na więźbę:

Czy teraz puki drewno jest jeszcze surowe i mokre zabezpieczać je impregnatem czy jak podeschnie?

Jaki impregnat do drewna konstrukcyjnego polecacie? Myślę o Altax czy może wystarczy Tytan (dwa razy tańszy)?

Czy to prawda aby "końce" drewna zabezpieczyć wapnem ?

Czy może zamiast "standardowego" impregnatu do drewna konstrukcyjnego użyć impregnat ogniochronny ?

Witam zakupiłem drewno na więźbę dachową. Nurtuje mnie kilka pytań na temat przechowywania drewna na więźbę:

Czy teraz puki drewno jest jeszcze surowe i mokre zabezpieczać je impregnatem czy jak podeschnie?

Jaki impregnat do drewna konstrukcyjnego polecacie? Myślę o Altax czy może wystarczy Tytan (dwa razy tańszy)?

Czy to prawda aby "końce" drewna zabezpieczyć wapnem ?

Czy może zamiast "standardowego" impregnatu do drewna konstrukcyjnego użyć impregnat ogniochronny ?

Ale póki co Twoje pytania nie dotyczą przechowywania drewna na więźbę ?

ogólnie chodzi w przechowywaniu o coś w tym stylu:

sztapell.jpg

Edytowane przez beton44

Ułożyć w warstwach kaszcik przekładając każdą warstwę przekładkami np z kontrłat by sobie schło a nie pleśniało, kaszcik raczej wyższy niż szerszy, kolejne warstwy obciążając poprzednie mogą trochę zminimalizować wykręcanie drzewa, zachować odstępy pomiędzy sztukami drewna, by je owiewało z każdej strony, z góry przykryć by nie padał po nim deszcz (np poukładać jakieś palety i na to np folia, najlepiej jasna by się nie nagrzewała w słońcu. Od strony gdzie najczęściej zacina deszcz też jakoś to można osłonić ale tak, by był przewiew.

Drzewo ułożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu żeby gwałtownie nie wysychało w słońcu bo może je bardzo pokrzywić i spękać ale też żeby nie zarosło mchem i nie zapleśniało więc nie jakieś tam chaszcze.

Zaimpregnować moim zdaniem najlepiej jak podeschnie, jest szansa, że wchłonie głębiej impregnat. Ja swoje impregnowałem impregnatem dragona z marketu - solno borowy zabezpieczający przeciwpożarowo i przeciw rozkładowi biologicznemu oraz szkodnikom, coś jak fobos tylko dodatkowo z borem, a drugi raz boramonem niewymywalnym. Ale podobno najlepsze są miedziowe lub wieloskładnikowe zawierające związki miedzi. Impregnacja pędzlem marnie zabezpiecza przeciwpożarowo - resztkami drewna palę w piecu :) Właściwie to chyba ciśnieniowa jest tu dopiero naprawdę skuteczna.