Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylatacja wylewki w dużym pomieszczeniu

Recommended Posts

widziałem projekt i jeżeli chcesz pokój dzienny zostawić z jadalnią bez dylatacji to nie da rady musi być dylatacja przy posadzce z mixokreta

jak była by to inna bryła ale tu nie da rady bał bym się

ale w czym ci dylatacja przeszkadza? możesz podłogi na niej kłasć dylatacje można z dyblować (dać dylbe) dodatkowo jeśli boisz się że bedzie pracować

O to głównie mi chodzi... okladziny w salonie. Derektorka i główny księgowy w jednej osobie chce na podlogę ceramike w salonie. Jakies płytki, czy cos takiego. A to chyba oznacza, ze plytki w tym miejscu tez bede musial ciąć. A zalezy mi na tym, aby tego unikać, bo to paskudnie wyglada.

Panele, czy nawet deska barlinecka lub lita decha zapewne przykryje takie szczelinki dylatacyjne. Ale płytki juz chyba nie :(

deska barlinecka i lita decha to przede wszystkim potrzebuje kruszywa w betonie pod swoja prace.ze zwyklej wylewki z mixa na piasku 0-2mm ta deska bedzie Ci sie odrywala.:lol2:

jak na tym filmie:lol2:

• 3 weeks później...

Podepnę się pod temat:

Piasek dowieziony, żwir dowieziony, cement Górażdże też, ale go jeszcze sobie zabiorą, bo zamiast Multi, przyjachał Eko+

Teraz pytanie odnośnie dylatacji. W progach drzwi instalatorzy zostawili taśmę dylatacyjną 8mm, a rury podłogówki włożyli do izolacji szarej 9mm.

Wykonawca podłogi mówi, że może być.

Pozostaje kwestia zdylatowania pomieszczeń:

1.Rozumiem, że salon+kuchnia, których długość przekracza 8m zdylatowane być muszą. Opcja pierwsza to ta zaznaczona linią ciągłą, opcja druga zaznaczona linią przerywaną.

Nie ukrywam, że wolałbym pierwszą, bo wtedy ukryłbym dylatację pod panelami/deską warstwową. tam, gdzie przebiegałąby dylatacja zaznaczona linią przerywaną będą jeszcze płytki.

2. Przedpokój. Wiem, że powinno dążyć się do uzyskania kształtów regularnych )kwadrat, prostokąt, ale czy taki podział, przy tych wymiarach niesie jakieś niebezpieczeństwa ? Tam, gdzie zaznaczyłem grubą, czerwoną linię, znajduje się rozdzielacz podłogówki i nie chciałbym, by dylatacja przechzodziła tuż obok niego.

Wylewka 7,5cm, Cem II 32,5R Górażdże, piasek65%, żwir 35%, mikrowłókna 0,8kg/m3 grubość styropianu 10cm.

dylatacje.jpg

salon od kuchni z dylatuj tam gdzie jest przerywana linia będzie lepiej, dobrze oddzielić salon od kuchni pianką dylatacyjną (pokazane na zdjęciu), jeżeli będzie 7,5 cm to ok inaczej pomyśl o siatce stalowej ja dał bym ją wszędzie gdzie płytki zwłaszcza w miejscu gdzie jest gruba linia rozdzielnia cała pow. w siatce tylko w miejscach dylatacji nie, w miejscu gdzie masz rozdzielacz wyjdzie duże pole przybliż dylatacje przed drzwi

w miejscu dylatacji rurki od ogrzewania podłogowego włóż w peszle tak jak na zdjęciu

nie wiem czy nie dobrze by było zmniejszyć powierzchni gdzie jest rozdzielacz ale korytarz wyjdzie długi wtedy trzeba go zdylatować raz jeszcze, nie powiem ci jak będzie dobrze musiał bym być na budowie i wtedy zdecydował bym, naniósł poziom. zobaczył jak styropian leży jaki jest twardy i wszystko wiem :)

Zdjęcie0057.jpg

4.jpg

Zdjęcie0202.jpg

• 1 year później...