Amorgos 06.02.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Witam serdecznie . Posiadam pompę powietrze -woda Hewalexa 2.3 kw z jedną wężownicą . W okresie zimowym jako bojler jest ona podpięta pod kocioł na ekogroszek . a już w kwietniu musimy przerzucić się na pompę. Tylko do CWU. Domek jednorodzinny z dachem dwuspadowym Sasza2 bez garażu . Dom kryty blachodachówką Ruuki Finera czarna. Z przodu domu 3 kominki wentylacyjne Vilpe Z tyłu budynku gdzie jest kotłownia wypadałoby zrobić przejscie do czerpni i wyrzutu z pompy . Ale w tej 7m2 kotłowni jest za mało miejsca. Pompa stoi w narozniku koło okna po lewej jest trochę miejsca na jedną rurę ale rura przebijała by mur o grubosci 40cm pod naprożem . Q160 co nie jest chyba dobre konstrukcyjnie mimo ze wieniec wylewany razem z nadprożami . Po prawej na czerpnie jest taka sama sytuacja w tym że tu jeszcze kabel od siły leci posrodku i kiszka.szerokość kotłowni to 170cm.Myslałem żeby zastosować dwa kominki wentylacyjne Q160/ IS/500 zaizolowane wełną mineralną . wewnętrzny przewód wykonany jest z blachy ocynkowanej zewn z polipropylenu.( czyt. z katalogu vilpe bądż z ze strony semifinland) Przejscia dachowe dalbym uniwersalne takie jak z przodu budynku. z uszczelką do przejsc dachowych.Odległośc od pompy do konca kominków to około 2m bo to przy okapie. cena tych kominków jest powalająca bo 1400 zł za dwa + montaz itd . Co Wy o tym myslicie. Chętnie podesłał bym fotki ale jak.? Kominki zew srednica to Q225 dosc dużo . Te które mam to Q160 zewnnetrzny wymiar głowicy. Dwa kominki obok siebie oddalone o około 1m o takiej srednicy głowicy i jeszcze przy okapie . Bedzie jak w biedronce . Co tym myslicie. Teściu mówi że nieważnie że brzydko ważne by spełniało swoją rolę. Druga tańsza opcja to Mam strop drewniany . Mozna bez problemu otwornicą wyciąc w regipsie dwa otwory Q160 -Mam także nadbitkę na krokwiach-bez scianki kolankowej . - krokwie są wysokie na 18cm ,są wprawdzie zacięte na 6cm. styropian 15cm .z zewnątrz dochodzi do nadbitki Moze tam zmiescic te rury nad murłatą pod okapem. Mam nadzieję że zrozumieliście o co chodzi.Przedstawiciel z Vilpe stwierdził że robienie w murze otworów to paranoja . prosze o pomoc. Pozdrawiam A tak na marginesie . Kiedy kupowałem dach ruuki to Panowie z 20letnim doswiadczeniem oferowali mi kominki wentylacyjne do systemu ruuki mając tylko dwa rodzaje izolowane i nieizolowane . Skąd mogli wiedziec że firma vilpe robi dla ruuki tysiąc innych kominków. i teraz muszę jeden z nich wymieniać (Ten od kanalizy) wprawdzie mam izolowany Q125 ale muszę go wymienić na izolowany ale z trzonem z poliprynelu i dołozyc do tego flexa i oczywiscie zrobić syfon z tego flexa. flex jest wykonany z jakiejs gumy czy także go ocieplać. Rurę kan wychodzącą ze stropu i łączącą się z flexem takze ocieplać? Poddasze nieocieplone. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.02.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 ...a już w kwietniu musimy przerzucić się na pompę.... Nic nie musisz, tylko możesz - uwierz ... Teściu mówi że nieważnie że brzydko ważne by spełniało swoją rolę. ... skoro tak mówi to w czym problem? słuchaj teścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amorgos 08.02.2014 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Może jakaś sensowna pomoc. Wiem żę to nie 112 ale moze jednak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts