Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominki wentylacyjne przy pompie powietrze -woda

Recommended Posts

Witam serdecznie .

Posiadam pompę powietrze -woda Hewalexa 2.3 kw z jedną wężownicą . W okresie zimowym jako bojler jest ona podpięta pod kocioł na ekogroszek . a już w kwietniu musimy przerzucić się na pompę. Tylko do CWU.

Domek jednorodzinny z dachem dwuspadowym Sasza2 bez garażu . Dom kryty blachodachówką Ruuki Finera czarna. Z przodu domu 3 kominki wentylacyjne Vilpe

Z tyłu budynku gdzie jest kotłownia wypadałoby zrobić przejscie do czerpni i wyrzutu z pompy . Ale w tej 7m2 kotłowni jest za mało miejsca. Pompa stoi w narozniku

koło okna po lewej jest trochę miejsca na jedną rurę ale rura przebijała by mur o grubosci 40cm pod naprożem . Q160 co nie jest chyba dobre konstrukcyjnie mimo ze wieniec wylewany razem z nadprożami . Po prawej na czerpnie jest taka sama sytuacja w tym że tu jeszcze kabel od siły leci posrodku i kiszka.

szerokość kotłowni to 170cm.

Myslałem żeby zastosować dwa kominki wentylacyjne Q160/ IS/500 zaizolowane wełną mineralną . wewnętrzny przewód wykonany jest z blachy ocynkowanej zewn z polipropylenu.( czyt. z katalogu vilpe bądż z ze strony semifinland)

Przejscia dachowe dalbym uniwersalne takie jak z przodu budynku. z uszczelką do przejsc dachowych.

Odległośc od pompy do konca kominków to około 2m bo to przy okapie. cena tych kominków jest powalająca bo 1400 zł za dwa + montaz itd .

Co Wy o tym myslicie. Chętnie podesłał bym fotki ale jak.? Kominki zew srednica to Q225 dosc dużo . Te które mam to Q160 zewnnetrzny wymiar głowicy.

Dwa kominki obok siebie oddalone o około 1m o takiej srednicy głowicy i jeszcze przy okapie . Bedzie jak w biedronce . Co tym myslicie.

Teściu mówi że nieważnie że brzydko ważne by spełniało swoją rolę.

Druga tańsza opcja to

Mam strop drewniany . Mozna bez problemu otwornicą wyciąc w regipsie dwa otwory Q160

-Mam także nadbitkę na krokwiach

-bez scianki kolankowej .

- krokwie są wysokie na 18cm ,są wprawdzie zacięte na 6cm.

styropian 15cm .z zewnątrz dochodzi do nadbitki Moze tam zmiescic te rury nad murłatą pod okapem. Mam nadzieję że zrozumieliście o co chodzi.

Przedstawiciel z Vilpe stwierdził że robienie w murze otworów to paranoja .

prosze o pomoc. Pozdrawiam

A tak na marginesie . Kiedy kupowałem dach ruuki to Panowie z 20letnim doswiadczeniem oferowali mi kominki wentylacyjne do systemu ruuki mając tylko dwa rodzaje izolowane i nieizolowane . Skąd mogli wiedziec że firma vilpe robi dla ruuki tysiąc innych kominków. i teraz muszę jeden z nich wymieniać (Ten od kanalizy) wprawdzie mam izolowany Q125 ale muszę go wymienić na izolowany ale z trzonem z poliprynelu i dołozyc do tego flexa i oczywiscie zrobić syfon z tego flexa. flex jest wykonany z jakiejs gumy czy także go ocieplać. Rurę kan wychodzącą ze stropu i łączącą się z flexem takze ocieplać? Poddasze nieocieplone.

Pozdrawiam.