Mikolaj5 06.02.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Otrzymałem info od wykonawcy specjalizującego się się w mocno energooszczędnych domach, jakoby odpowietrzenie kanalizacji stanowiło poważny potencjalny mostek termiczny w domu pasywnym. Czy tak jest? Jeśli tak, jak sobie z tym mostkiem poradzić? Wykonawca twierdzi , iż ma jakiś super dopracowany system, szczegółów nie chce zdradzić ...W necie nie doszukałem się jakiś sprawdzonych patentów na ograniczenie tego „potencjalnego mostka”. Jedynie co, to wyprowadzenie jednej wspólnej wywiewki na dach, a w pozostałych miejscach zawory napowietrzające. Ocieplenie rury wychodzącej na dach.W domu planuje brak kominów, poddasze nieużytkowe, ocieplenie bezpośrednio na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Oczywiście iż stanowi. Nasze bzdurne WT nieuwzględniają takich budynków z jednej strony jest NF 15 a z drugiej nakaz wyprowadzania na dach takich pierdolników. Trzeba zobaczyć jak w rzeszy to robią.... A sam się znastanawiałem co z tym... niech sobie w projekcie będzie a le nie musisz wykonać ... bo to głupota i trzeba to obejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 06.02.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Odpowietrzenie kanalizacji jest głupotą? To kolejne głupstwo palnąłem w domu A konkretnie, jakie widzisz wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Odpowietrzenie kanalizacji jest głupotą? o bosie .. nie odpowietrzenie tylko narzucanie rodzaju odpowietrzenia że przez dach. Oczywiście że musi być inaczej będzie masa smrodu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 06.02.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Czyli jak rozumiem dla "szczelności termicznej" ma znaczenie którędy wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.02.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 A tutaj takie obrazek:http://bi.gazeta.pl/im/fb/b9/bb/z12302843Q,Zawor-napowietrzajacy-zamontowany-na-pionie-kanalizacyjnym.jpghttp://bi.gazeta.pl/im/fb/b9/bb/z12302843Q,Zawor-napowietrzajacy-zamontowany-na-pionie-kanalizacyjnym.jpgCzyżby nie wyszli poza dach ? Czy taki napowietrzacz załatwia sprawę nie wychodzenia na zewn. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 I termicznej i powietrznej, dodatkowy element do obrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 06.02.2014 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Jak czytam opisy poprawnie wykonanych kanalizacji, to na samych napowietrzaczach się nie da.Musi być jeden pion z wywiewką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 No akurat mnie to też trapi, ponieważ wiem iż ... to co jest teraz dobre nie jest z jakimś koreczkiem czy coś.Pierwsze czy tego bo nie wyciągać na zewnątrz przez WM ... problemy przedostanie się zapachu do świeżego powietrza itp to jest taki rzut ..nic co miało by być natychmiast zrobione. Na dniach pomyślę jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.02.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 No akurat mnie to też trapi, ponieważ wiem iż ... to co jest teraz dobre nie jest z jakimś koreczkiem czy coś. Pierwsze czy tego bo nie wyciągać na zewnątrz przez WM ... problemy przedostanie się zapachu do świeżego powietrza itp to jest taki rzut .. nic co miało by być natychmiast zrobione. Na dniach pomyślę jak to zrobić. No właśnie, pasowałoby mi zakończyć takim napowietrzaczem nad poddaszem nieużytkowym. Dach będę miał izolowany nakrokwiowo, więc ta przestrzeń będzie cieplutka. Mam zamiar zaciągać te powietrze do requ i do wrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.02.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) napowietrzacze lubią się zatykać po kilkunastu latach, skórka nie warta wyprawki, więcej wydasz na serwis napowietrzacza niż ucieknie ciepła odpowietrzeniem kanalizacji Wyprowadzenie kanalizacji nad dach to znacznie większe koszty: ocieplenie rury, uszczelnienie przepustów dachowych, obróbka dachowa itp. Tu nie chodzi o zatrzymanie ciepła (też) ale przede wszystkim koszty wykonania przepustu ponad dach. Jak czytam opisy poprawnie wykonanych kanalizacji, to na samych napowietrzaczach się nie da. Musi być jeden pion z wywiewką EDIT: Niestety ... to prawda. Edytowane 7 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.02.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Wyprowadzenie kanalizacji nad dach to znacznie większe koszty: ocieplenie rury, uszczelnienie przepustów dachowych, obróbka dachowa itp. Tu nie chodzi o zatrzymanie ciepła (też) ale przede wszystkim koszty wykonania przepustu ponad dach. E tam, sam zrobiłem i tanio i dobrze. Jak ktoś chce to znajdzie sposób. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.02.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Ja to właduję w PC myślę iż gazy są ciepłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.02.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) ja u siebie miałem zaprojektowane po prostu jedną dziurę w kominie więcej, i kanalizacja jest wetknięta w komin, koszta niepoliczalne, bo murarzowi było obojętne czy muruje komin 1,52m długi czy 1,74m długi JA nie mam żadnych kominów, stąd te obawy o dodatkowe koszty. a policzyłeś już ile tych gazów będzie ?? starczy chociaż na pokrycie 0,1% OZC ?? liczyłeś może dodatkowe koszta na prąd do mechanicznego wentylowania kanalizacji ?? bo jak schłodzisz gazy to automatem zamordujesz termiczną wentylację Czołgiście chodziło o to, żeby na końcu tej rury kanalizacyjnej wstawić powietrzną pompę ciepła do CWU np. taki ariston nuos evo 110L. Edytowane 8 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.02.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Nie ... jak WM zbiera syfy ... z pomieszczeń to może i dodatkową rurkę od kanalizy zabrać... nie musi ciągnąć ... wystarczy że mikro podciśnienie będzie w niej wytwarzać.Boje się tylko o szczelność wymiennika ciepłą w centrali, na to trzeba uwagę zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 08.02.2014 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Czy te gazy to aby nie także metan ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.02.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 i ile ci wyszło tych dodatkowych kosztów ?? W zależności jaki chcesz dać komin wentylacyjny to pod 1tys. całość może wyjść.Nie jest to jakaś duża kwota, ale po co robić jeśli nie trzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 10.02.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Przecież to jest kawał rury kanalizacyjnej wychodzącej dachówką "wentylacyjną" ponad dach. Do tego są te dachówki. Komin robić do tego? Mostek owszem- jest, ładnie to widać. Ale smród z kanalizy jest gorszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.02.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Przecież to jest kawał rury kanalizacyjnej wychodzącej dachówką "wentylacyjną" ponad dach. Do tego są te dachówki. Komin robić do tego? Mostek owszem- jest, ładnie to widać. Ale smród z kanalizy jest gorszy... Przecież nie wystawisz ponad dach samą rurę pcv Jakiś komin warto zakupić. Chcę u siebie przerobić przestrzeń nad poddaszem użytkowym na tzw. baaaardzo dużą skrzynkę rozprężną. Tam będzie zaciągane brudne powietrze z domu, więc i zakończenie kanalizacji nie stanowi problemu. Później te powietrze będę przepuszczał przez reku i wyrzucał na zewn. Jedyny przepust jaki chciałbym mieć w domu, to wyrzut z wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.02.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 ale kombinujecie, co za problem?! http://cdn4.pb.smcloud.net/t/files/90/32/6d/5fa793884b/kominek-odpowietrzajacy-35-fcb-do-dachowki-creaton.jpg http://www.seeger.pl/wp-content/uploads/2011/03/1_venduct_kominek_wentylacyjny_z_plyta.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts