Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy odpowietrzenie kanalizacji stanowi poważny mostek w domu pasywnym?

Recommended Posts

Otrzymałem info od wykonawcy specjalizującego się się w mocno energooszczędnych domach, jakoby odpowietrzenie kanalizacji stanowiło poważny potencjalny mostek termiczny w domu pasywnym.

Czy tak jest?

Jeśli tak, jak sobie z tym mostkiem poradzić? Wykonawca twierdzi , iż ma jakiś super dopracowany system, szczegółów nie chce zdradzić ...

W necie nie doszukałem się jakiś sprawdzonych patentów na ograniczenie tego „potencjalnego mostka”. Jedynie co, to wyprowadzenie jednej wspólnej wywiewki na dach, a w pozostałych miejscach zawory napowietrzające. Ocieplenie rury wychodzącej na dach.

W domu planuje brak kominów, poddasze nieużytkowe, ocieplenie bezpośrednio na stropie.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście iż stanowi.

Nasze bzdurne WT nieuwzględniają takich budynków z jednej strony jest NF 15 a z drugiej nakaz wyprowadzania na dach takich pierdolników.

Trzeba zobaczyć jak w rzeszy to robią....

A sam się znastanawiałem co z tym... niech sobie w projekcie będzie a le nie musisz wykonać ... :p

bo to głupota i trzeba to obejść

No akurat mnie to też trapi, ponieważ wiem iż ... to co jest teraz dobre nie jest z jakimś koreczkiem czy coś.

Pierwsze czy tego bo nie wyciągać na zewnątrz przez WM ... problemy przedostanie się zapachu do świeżego powietrza itp to jest taki rzut ..

nic co miało by być natychmiast zrobione. Na dniach pomyślę jak to zrobić.

No akurat mnie to też trapi, ponieważ wiem iż ... to co jest teraz dobre nie jest z jakimś koreczkiem czy coś.

Pierwsze czy tego bo nie wyciągać na zewnątrz przez WM ... problemy przedostanie się zapachu do świeżego powietrza itp to jest taki rzut ..

nic co miało by być natychmiast zrobione. Na dniach pomyślę jak to zrobić.

No właśnie, pasowałoby mi zakończyć takim napowietrzaczem nad poddaszem nieużytkowym. Dach będę miał izolowany nakrokwiowo, więc ta przestrzeń będzie cieplutka. Mam zamiar zaciągać te powietrze do requ i do wrzutni.

napowietrzacze lubią się zatykać po kilkunastu latach, skórka nie warta wyprawki, więcej wydasz na serwis napowietrzacza niż ucieknie ciepła odpowietrzeniem kanalizacji

Wyprowadzenie kanalizacji nad dach to znacznie większe koszty: ocieplenie rury, uszczelnienie przepustów dachowych, obróbka dachowa itp. Tu nie chodzi o zatrzymanie ciepła (też) ale przede wszystkim koszty wykonania przepustu ponad dach.

Jak czytam opisy poprawnie wykonanych kanalizacji, to na samych napowietrzaczach się nie da.

Musi być jeden pion z wywiewką

EDIT: Niestety ... to prawda.

Edytowane przez Barth3z

Wyprowadzenie kanalizacji nad dach to znacznie większe koszty: ocieplenie rury, uszczelnienie przepustów dachowych, obróbka dachowa itp. Tu nie chodzi o zatrzymanie ciepła (też) ale przede wszystkim koszty wykonania przepustu ponad dach.

E tam, sam zrobiłem i tanio i dobrze.

Jak ktoś chce to znajdzie sposób.

Pzdr

ja u siebie miałem zaprojektowane po prostu jedną dziurę w kominie więcej, i kanalizacja jest wetknięta w komin, koszta niepoliczalne, bo murarzowi było obojętne czy muruje komin 1,52m długi czy 1,74m długi

JA nie mam żadnych kominów, stąd te obawy o dodatkowe koszty.

a policzyłeś już ile tych gazów będzie ?? starczy chociaż na pokrycie 0,1% OZC ?? liczyłeś może dodatkowe koszta na prąd do mechanicznego wentylowania kanalizacji ?? bo jak schłodzisz gazy to automatem zamordujesz termiczną wentylację

Czołgiście chodziło o to, żeby na końcu tej rury kanalizacyjnej wstawić powietrzną pompę ciepła do CWU np. taki ariston nuos evo 110L.

Edytowane przez Barth3z

Przecież to jest kawał rury kanalizacyjnej wychodzącej dachówką "wentylacyjną" ponad dach. Do tego są te dachówki. Komin robić do tego? Mostek owszem- jest, ładnie to widać. Ale smród z kanalizy jest gorszy...

Przecież nie wystawisz ponad dach samą rurę pcv :) Jakiś komin warto zakupić.

Chcę u siebie przerobić przestrzeń nad poddaszem użytkowym na tzw. baaaardzo dużą skrzynkę rozprężną. Tam będzie zaciągane brudne powietrze z domu, więc i zakończenie kanalizacji nie stanowi problemu. Później te powietrze będę przepuszczał przez reku i wyrzucał na zewn. Jedyny przepust jaki chciałbym mieć w domu, to wyrzut z wentylacji.