Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupek metalowy - jakiej średnicy i grubości ścianki?

Jakie słupki użyłem do ogrodzenia działki?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie słupki użyłem do ogrodzenia działki?

• fi 35 - 37
      0
    • fi 38 - 41
    • fi 42 - 45
      0
    • fi ok. 48
    • fi 50 - 60

Recommended Posts

witam.

proszę o radę dotyczącej średnicy rury.

spotykam się z różnymi opiniami?

1. słupek fi 34mm gr. ścianki 1.8mm - słupek standardowy, zdecydowanie wystarczy.

inne opinie to przynajmniej fi48mm gr 2.8mm

znalazłem producenta słupków które ma w ofercie

1. fi 35 ścianka 2.2mm

2. fi 38 ścianka 2.2mm

3. fi 40 ścianka 2.2mm

4. fi 42 ścianka 2mm

5. fi 42 ścianka 2.8mm

6. fi 48 ścianka 2mm

7. fi 48 ścianka 2.8mm

teraz co wybrać? chce ogrodzie 250mb i każda zł biorę pod uwagę. mam na myśli, że nie sztuka wybrać najdroższa ale wybrać optymalna, która zdecydowanie wystarczy.

słupki co 2.5m pod siatkę 1.6m

U mnie jak robiłem ogrodzenie to zastosowałem słupki 48mm średnicy i 2,8 mm grubość ścianki, słupki stoją co 2,42-2,6m w zależności od stony ogrodzenia i na razie wszystko się trzymie. Słupki do bramy 120*120, ścianka 6mm, do słupków narożnikowych dospawane podpory w 2/3 wysokości, naciągane wszystko na 3 drutach 3,5mm w pcv. U nas w regionie dodatkowo zalewa się słupki betonem wewnątrz. Wszystko omalowane podkładem 2 x a potem na zielono Hameritem 2x. Siatka z tego co pamiętam ocynk 2,6 mm 1,25 m w otulinie z pcv. W tym roku czeka mnie malowanie (5 lat) bo już widać że farba "płowieje" aczkolwiek podkładu jeszcze nie widać. Ogólnie jestem zadowolony z wyjątkiem Hamerite ponieważ na kilku słupkach pęka co roku i trzeba pilnować.

Wg mnie grubość ścianki ma znaczenie co do stabilności i trwałości ogrodzenia, sprawdzałem marketowe słupki ale to tandeta, wygina się to w rękach.

Mam nadzieje że mnie przeżyje to co zrobiłem.

Edytowane przez nerwus

U mnie jak robiłem ogrodzenie to zastosowałem słupki 48mm średnicy i 2,8 mm grubość ścianki, słupki stoją co 2,42-2,6m w zależności od stony ogrodzenia i na razie wszystko się trzymie. Słupki do bramy 120*120, ścianka 6mm, do słupków narożnikowych dospawane podpory w 2/3 wysokości, naciągane wszystko na 3 drutach 3,5mm w pcv. U nas w regionie dodatkowo zalewa się słupki betonem wewnątrz. Wszystko omalowane podkładem 2 x a potem na zielono Hameritem 2x. Siatka z tego co pamiętam ocynk 2,6 mm 1,25 m w otulinie z pcv. W tym roku czeka mnie malowanie (5 lat) bo już widać że farba "płowieje" aczkolwiek podkładu jeszcze nie widać. Ogólnie jestem zadowolony z wyjątkiem Hamerite ponieważ na kilku słupkach pęka co roku i trzeba pilnować.

Wg mnie grubość ścianki ma znaczenie co do stabilności i trwałości ogrodzenia, sprawdzałem marketowe słupki ale to tandeta, wygina się to w rękach.

Mam nadzieje że mnie przeżyje to co zrobiłem.

dzięki, tez się przychylam do fi48, dzisiaj się spotkałem z wypowiedzią, że fi38 wystarczy!

fajnie by było gdyby ktoś wypowiedział się mając słupki fi 38 czy fi40