Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja starego poddasza ocieplenie i uszczelnienie

paxstor

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie adaptacji poddasza i mam parę pytań, pierwsza sprawa jest taka że, nie zmieniam pokrycia dachowego dlatego też muszę dać folię membranową od środka i teraz pytanie jak to zrobić?? poowijać po prostu wszystko zostawiając szczelinę do recyrkulacji powietrza? drugie pytanie czy dawać folię od góry do dołu czy w poziomie wzdłuż budynku? i na co mocować tą folię? będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi

yendrek3 może trochę źle napisałem, mam stare pokrycie dachowe nie ma pod spodem foli membranowej tylko belki i łaty, a nie przewiduje na razie zmiany bo jest w dobrym stanie i muszę dać tą folię od spodu żeby nie zamokła wełna

@ Paxstor: Tylko problem jest taki ze raczej nie dasz rady przelozyc juz nad krokwiami bo masz tam krate z lat i kontrlat. Moze w takim razie powinienes rozwazyc natrysk pianka pur zamiast welny. Ta chyba tak nie nasiaka woda. Ja bym zrobil tak.

Od spodu (od srodka) przybil bym plyte OSB pomiedzy krokwie i tam prysnal ta piane natryskowa. Normalnie nie jestem zwollenikiem takiego rozwiazania ale w twoim przypadku nie bardzo widze jak mozna dac welne jesli nie masz zadnej membrany od zewnatrz

Ja myślałem zrobić to tak jak na tym filmiku -> http://www.youtube.com/watch?v=hBaGn0dhL3A czyli dawać folię w poziomie po całej długości dachu owijając każdą belkę, i zacząć od góry żeby nic nie zaciekało, potem wełna i reszta

• 5 years później...

Witam.

Temat stary ale mam potrzebę odgrzania tego "kotleta".

Mam ten sam problem, stary (ok. 30-letni, nieremontowany domek), dach to: krokwie, łaty(deska przy desce względnie szczelnie) i blacha na rąbek stojący.

Od zakończenia budowy jeden z pokoi na poddaszu stoi niewykończony. Chcę go teraz zaadoptować pod łazienkę a cały dach ocieplić - wykończyć.

Proszę o pomoc, podpowiedzi.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

haluk89

• 2 weeks później...
Witam.

Temat stary ale mam potrzebę odgrzania tego "kotleta".

Mam ten sam problem, stary (ok. 30-letni, nieremontowany domek), dach to: krokwie, łaty(deska przy desce względnie szczelnie) i blacha na rąbek stojący.

Od zakończenia budowy jeden z pokoi na poddaszu stoi niewykończony. Chcę go teraz zaadoptować pod łazienkę a cały dach ocieplić - wykończyć.

Proszę o pomoc, podpowiedzi.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

haluk89

Jeżeli już to membrana układana Pasami między krokwiami z wywinięciem na krokwie. Nie owijaj krokwi membraną bo drewno "nie lubi" owijania folią i może ci potem więźba gnić. Lepszym rozwiązaniem jest ukłądania membrany pasami z wywinięciem ba boki krokwi i docisnięcie listewką.

Musisz jednak wiedzieć że jest to tzw. "półśrodek" bo w przypadku nieszczelności dachu folia osłoni wełnę przed wodą ale nie osłoni drewnianej konstrukcji dachu, a to własnie drewno nie lubi wody , co w konsekwencji może prowadzić do korozji biologicznej. NAjlepszym rozwiązaniem byłoby położyć membranę zgodnie ze sztuką budowlaną na krokwiach. Ale rozumiem że na ta chwilę pewnie takiej możliwości nie ma

Jako ocieplenie polecałbym rozważyć hydrofobizowaną wełnę Toprock Super która w procesie produkcyjnym została zabezpieczona przed wilgocią.

https://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super