Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niedopalony ekogroszek, Ardeo 12kW

marc73

Recommended Posts

Witam

Od listopada 2013 po starym śmieciuchu pali u mnie Skam-P Plus z palnikiem Ardeo 12kW.

Piec ogrzewa 135m2, piwnica nieogrzewana (jedynie przez braki izolacji) 12m2, ściany gazobeton 24+10styropian. Poddasze wełna mineralna 20cm.

Sterownik Iryd RTZ pid, głowica uszczelniona tylko wokół. Nie doszczelniałem tej wewnętrznej korony, przez ktorą dmucha powietrze. Przesłona na szczelinie ustawiona na około 1cm

Ustawienia dla 100%

czas między podawaniem - 65s

wydajność dmuchawy - 10

dla 1%

czas miedzy podawaniem 130s

wydajność dmuchawy 1

Podtrzymanie

czas przedmuchu 12s

czas przerwy - 7min

krotność podawania - 3

Podawanie

czas podawania 6

podbicie obrotów dmuchawy 6

czas podbicia 6s

Po wymianie maili z Pieklorzem doszedłem już do polepszenia wygladu popiołu, ale nie chcę go już męczyć, bo każdy ma swoją cierpliwość. Dużo mi pomógł przy wyborze pieca i potem w miarę sensownych ustawieniach. Bo pierwsze co robiłem to dmuchawa w ustawieniach fabrycznych i otwarta na maxa przesłona no i popioł wysypywał się z szuflady po dwóch dniach. Teraz jest nieco lepiej -popiół wygarniam co 3 dni, ale szału nie ma. Niektórym się udaje "popiół papierosowy". Jak u mnie widać niestety nie. Spieki udało się ograniczyć przez zmniejszenie nadmuchu jednak nadal mam niedopalony węgiel w popiele.

Próbowałem jak większość wklepywać podane parametry, ale to nie rozwiązuje problemu tego, że nie mogę zrozumieć jak działa to wszystko.

Te nastawy wyżej ustalmy jako wzorcowe. Jak teraz operować parametrami, żeby popiół i spalanie były w granicach akceptowalności.

Jak zimniej na dworze to z czego zejść, czego dodać żeby zachować dobre parametry grzania?

Jakie powiązania są pomiędzy podawaniem a podtrzymaniem, co utrzymuje mi kopczyk (którego i tak nie ma) - ilość podawanego opału czy jego krotność?

Proszę spójrzcie na zdjęcia i podpowiedzcie gdzie popełniam błąd, albo wskażcie miejsce, w którym łopatologicznie jest to wytłumaczone.

IMAG0336.jpg

IMAG0337.jpg

IMAG0341.jpg

Jarecki ( Pieklorz ) jest na tym forum to męcz dalej.

Ja poszukałbym po składach innego węgla.

Naczytałeś się pewnie za dużo o obrotówce Ardeo, cudów niema jak się na jakiegoś tyfusa trafi, znaczy węgiel.

Kobra pali "najcieńszym" kalorycznie węglem kamiennym wydobywanym w Polsce także inaczej to wygląda.

Popiół jak z papierosa ? była taka firma kiedyś co wypisywała takie rzeczy na swojej stronie.

Ja sprzedaję węgiel chyba 5-ty czy 6-ty rok i przez ten czas dwa razy takie dostawy miałem i to dość dawno temu.

Nawet tak wychwalana Wesoła od zeszłego roku ma mało popiołu ale z tym papierosem to bym dyskutował, w szczególności dostawy z lata, jesieni i obecne.

Popiół jak z papierosa ? była taka firma kiedyś co wypisywała takie rzeczy na swojej stronie.

Ja sprzedaję węgiel chyba 5-ty czy 6-ty rok i przez ten czas dwa razy takie dostawy miałem i to dość dawno temu.

Nawet tak wychwalana Wesoła od zeszłego roku ma mało popiołu ale z tym papierosem to bym dyskutował, w szczególności dostawy z lata, jesieni i obecne.

W popiół "papierosowy" też do końca nie wierzę, ale wydaje mi się, że moje kawałki nadal są za duże. Mimo tego, że opróżniać szufladę będę jutro. To i tak dzięki Jareckiemu 4 dni :)

Kobra pali "najcieńszym" kalorycznie węglem kamiennym wydobywanym w Polsce także inaczej to wygląda.

Kobra=sterownik?

Edytowane przez marc73

W popiół "papierosowy" też do końca nie wierzę, ale wydaje mi się, że moje kawałki nadal są za duże. Mimo tego, że opróżniać szufladę będę jutro. To i tak dzięki Jareckiemu 4 dni :)

Kobra=sterownik?

Kobra64 = użytkownik :yes: Napisz do niego z pewnością pomoże.

A popiele jak z papierosa to w 95% zapomnij i nie wierz we wszystko co tutaj piszą.

Nie wierzę w taki popiół, ale ze swoim chciałbym się chociaż nieco bardziej zbliżyć do tych, które widać na zdjęciach zarówno tu jak i na innych forach traktujących o ogrzewaniu. No i generalnie pojąć to wszystko - zasady, które istnieją pomiędzy wszystkimi parametrami.

Nie wierzę w taki popiół, ale ze swoim chciałbym się chociaż nieco bardziej zbliżyć do tych, które widać na zdjęciach zarówno tu jak i na innych forach traktujących o ogrzewaniu. No i generalnie pojąć to wszystko - zasady, które istnieją pomiędzy wszystkimi parametrami.

hehe ja po jakimś czasie wyleczyłem się z porównywania z osiagami i zdjeciami innych uzytkowników :D Jak to mówiono kiedyś... pewne rzeczy tylko w ERZE! :lol2:

marc73

ten sterownik daje duże możliwości korekt

musisz poświęcić chwilę na obserwacje procesu spalania

jeśli kociołek pracuje częściej w wysokich zakresach mocy to tam szukaj zmian

jeśli w niskich to koryguj parametry dla minimum mocy

jeśli są spieki to albo skracasz przerwę albo obniżasz nadmuch

w sytuacji gdy kocioł pracuje w niskich mocach sugeruję jednak nadmuchu nie obniżać bo możesz przekroczyć próg bezpieczny dla temperatury spalin

jeśli zaś niedopały są to odwrotnie albo przerwa dłuższa albo nadmuch wyższy. tu natomiast uważaj przy mocy maksymalnej abyś nie zaczał wydmuchiwać ciepła w komin czyli dla 100% koryguj raczej przerwę- zasada odwrotna jak dla mocy minimalnej.

podtrzymanie bym zmienił- moim zdaniem za częśto dmucha- przestaw z 7 minut na 30- nie zgaśnie nie ma obawy

krotność ustawisz obserwując czy żar schodzi w dół palnika podczas postoju kotła -jeśli zacznie zrób 1 jeśli nie zostaw jak jest i niech podaje węgiel w czasie pracy tylko.

jeśli Jarecki zauważy jakieś błędy w moich sugestiach to słuchaj jego - ma większe doświadczenie

Marc73

Dwie kwestie, jak mówiłem wcześniej

1. To kwestia instalacji, jak jest zawór mieszający, podłogówka, grzejniki, bojler, jak przepływy i temp. częściej się wahają, to nie zawsze najlepszym wyjściem jest praca z aktywnym PID

W tym sterowniku możesz PID wyłączyć i masz w 100% funkcjonalny, klasyczny dwustanowy sterownik.

Wyłącz pid-a i sprawdzisz za 2-3dni co będzie w popielniku, nastawy wyjściowe do takiej pracy podawałem - spróbuj

2. Węgiel, są takie z których grudki będą, ważne, aby wypalać.

Teraz z przedmuchem metody są 2:

przy węglu, który szybciej stygnie niedopał będzie w środku, więc ....

a) przedmuch możesz ustawić tak, aby częściej pyknęła sama dmuchawa a krotnością ustawiasz wysokość kopca,przy małym odbiorze palenisko będzie raczej płaskie a nie wypukłe

b) druga metoda jest taka, że użytkownicy unikają przedmuchu i daja pauzy po 30minut lub więcej,wówczas krotność na 1.

to jednak zależy od tego jaki mamy węgiel

Ok, Jarecki - sprawdzę.

Może faktycznie winne są ustawienia ciepłej wody, mieszaczy i nastawy kotła. Mam zaprogramowanych kilka stref dla tych obiegów więc może one powodują, że PID się rozjeżdża.

Bałem się tego, że piec cały czas bedzie pracował na 100% mocy. Bo i jest kilka szkół palenia. Szybko z dużą mocą, lub wolniej z mniejszą.

Rozumiem, że dwustanowy to praca 100% i podtrzymanie. i tylko według tych parametrów będzie działał.

Dziś wywalę popiół i zmienię nastawy oraz odezwę sie za kilka dni.

Sterownik jest tak skonstruowany, że jak dodajesz funkcje- to dochodzą pozycje w menu

Jak ujmujesz- to znikają z menu

Jak wyłączy pid-a, to parametry z nim związane znikną (ograniczenie mocy, dane dla 1%mocy)

Dwustan to max tego, co Ty ustawisz i podtrzymanie, które ustawiasz do węgla/instalacji

Jarecki

Ustawienia zostawiłem takie jak przesłałeś na PW. Popiół jest drobniejszy, 2 dni spokojnie mieszczą się w szufladzie - czyli jest drobniejszy.

Muszę sobie rozpisać to co napisał Timon. Myśle, że dzięki tym wskazówkom będzie łatwiej ogarnać ten piec, a jeśli nawet nie to pytać będzie łatwiej :)

Kopczyka nie mam - palenisko jest płaskie, ale nie zapada się.

Nadal są lekkie spieki:

- czyli mniej powietrza, ale zasłonka na wentylatorze jest na 5-7mm ustawiona, ustawienie dmuchawy na 10 bieg, podbicie do 16 biegu podczas podawania

są lekkie niedopały

- czyli zwiększyć przerwę miedzy podawaniem z 50 na wartość wyższą

Dobrze kombinuję?

IMAG0351.jpg

IMAG0353.jpg

możesz jeszcze deczko 1-2sekundy rozciągnąć pauzę i zobaczyć przez 24h jakie będą efekty.

Pauza to czas między podawaniem?

Zmieniłem parametry podtrzymania

nadmuch 6s

przerwa - 40minut (nie zacznie się zapadać?)

krotność 1

Czy jeśli sterownik będzie pracował jako dwustanowy to czujnik temperatury spalin ma rację bytu?

Edytowane przez marc73

Pauza to czas między podawaniem?

Zmieniłem parametry podtrzymania

nadmuch 6s

przerwa - 40minut (nie zacznie się zapadać?)

krotność 1

Czy jeśli sterownik będzie pracował jako dwustanowy to czujnik temperatury spalin ma rację bytu?

Z przedmuchem to jak pisałem wcześniej zależy od węgla, który kupiłeś.

W jednym węglu lepiej dmuchnąć częściej a podać z krotnością 2-3

Dla innego węgla lepiej nie dmuchać nawet przez 40minut i wówczas dać krotność 1.

Czujnik temp. spalin może Ci pomóc w dobraniu dobrych nastaw. Ja mam nową partię paliwa i teraz mam 4/37sek i tak dobrany nadmuch (chwilowo na cobrze), aby spaliny nie przekraczały 120st.C. Spokojnie kocioł (w dłuższym okresie) uzyskuje 48st.C, nagrzewa 250L stojący bojler, daje radę na chatę pod 280m2, gdzie 70m2 to wyższy magazyn, to mi generuje straty ciepła. W instalacji 90% to stare fawiry z duża ilościa wody, stare rury.

Zamieszanie wprowadza siłownik zaworu mieszającego, tym reguluje ile idzie na dom. Teraz za dnia 35-37st.C a na noc od ok.17ej daję 41-42st.C a koło 21 zaczyna podchodzic pod 46st.C

Zamieszanie wprowadza siłownik zaworu mieszającego, tym reguluje ile idzie na dom. Teraz za dnia 35-37st.C a na noc od ok.17ej daję 41-42st.C a koło 21 zaczyna podchodzic pod 46st.C

Po przełączeniu na dwustanowy nie zmieniałem nic w siłowniku i przy +5 mam na dom 35 stopni, 16-22 37 stopni a po 22 30stopni.

Ja chyba wrócę do wcześniejszych ustawień - czyli 12sekund przedmuch, 7 przerwa i krotność 3. Po zmianach na 6/40/1 jest deko gorzej niż było - spieków więcej. Ewentualnie sprawdzę jeszcze ten czas przerwy na nieco dłuższy. Edytowane przez marc73

Walka z wiatrakiem - albo dmuchawą jak Don Chichot

mam nadal spieki w popiele - czyli za dużo powietrza

ale na ściankach osadza się czarny suchy osad - czyli sadza - a to wskazuje na zbyt mały nadmuch

Zwiększyć nadmuch eliminując ten osad? Bo spiekaniu może być winne marnej jakości paliwo.

IMAG0359[1].jpg