Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na paliwo stałe

krzychuu666

Recommended Posts

Witam,

w tym roku wszystko idzie nie po mojej myśli, miałem kupić okna do domu ale 2 dni temu pękł mi piec ( dziurka na płaszczu wodnym i piec niestety nie nadaje się do użytku) trochę już lat ma bo 12.

Nie zagłębiałem się nigdy w tematy piecy bo nie sadziłem że będę musiał, przeczytałem już kilka forów i nadal nie wiem co wybrać.

Mam dom o pow. ok 250m2 na razie nie ocieplony ale w następnym roku będzie wymiana okien i zrobione ocieplenie dachu i ścian, stare budownictwo ściana grubości 50cm a posadzka na parterze ocieplona 25cm styropianu.

Mój wybór zmierzał ku Defro Duo lub Defro Duo Uni 25kW tak mi polecił facet co robił mi ten zepsuty piec.

I teraz mam pytanie do was czy ten piec jest wart kupna? Według niego będę na nim spalał mniej węgla na obecnym około 70-80 kg/dobę przy -20 na dworze.

I czy palenisko rynnowe czy retortowe?

Może macie jakieś propozycję jaki piec kupić piszcie będę wdzięczny za każda pomoc.

Pozdrawiam i dziękuję z góry wszystkim za pomoc

Krzysztof

przeczytaj mój poradnik

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/

poczytaj potem wątki o paleniu w "rynnach" oraz o "zaletach" rusztów wodnych i odpowiedz sobie na pytanie czego chcesz od kotła i jakim paliwem będziesz palił (ekogroszek czy miał)

zima się kończy i jest szansa że nie będziesz już potrzebował mocy maksymalnej swojego nowego kotła. zastanowiłbym się nad mniejszą mocą

jeśli ma być wełna i styropian to te 25KW okaże się mocno przewymiarowane. pokusiłbym się nawet o podzielenie inwestycji na 2 części i realizację w następującej kolejności

1- wełna od góry

2 kocioł mniejszy niż 25KW- tu celowałbym w okolice 20KW nie więcej

3- wymiana okien

4 styropian na ściany

masz grube mury i straty przez nie są podejrzewam niższe niż górą przez dach a ocieplenie dachu będzie tańsze i da możliwość zmniejszenia niewielkim nakładem potrzeb domu i zaoszczedzić już w pierwszym sezonie z nowym kotłem na kosztach ogrzewania

Dzięki za odpowiedź. Odnosząc się do postu do którego mnie odeslales.

Wyliczając zapotrzebowanie cieplne dla mojego domu wyszło mi w obecnej sytuacji 25kW przy ociepleniu 20kW, a jak byłem u hydraulika powiedział że przy takich murach gdy je ocieple 15cm styro granitowe, wymienię okna na 3 szybowe i ocieple dach 20cm wełny zejdę do 15kW polecał mi też bym za 2-3 lata (wiadomo koszty) zainstalował rekuperator i wtedy te 15 kW będzie w sam raz.

I tak się pytam czy to co mi powiedział to prawda.

Wiem jedno wolę rynnowy ponieważ nie zawsze opał będzie dobrej jakości nie każdy taki sam a i miałem może się zdążyć że będę palił.

Jeśli biorąc pod uwagę długo letni okres kozystania z pieca myślę żeby szukać czegoś w okolicach 17kW przynajmniej tak mi się wydaje.

Dalej w poradniku były powiedziane żeby spytać się o opinię na temat kotła. Więc pytam co sadzicie o piecu DEFRO DUO UNI pytam o ten pięć bo hydraulik też powiedział że to są świetne piece i są zrobione z grubej blachy nawet 12mm

opał jest kiepski i rynna to nie antidotum

poczytaj imienniku mój jeszcze o tych kotłach. zajrzyj na forum info-ogrzewanie do wątku o paleniu w kotle z palnikiem rynnowym. poczytaj co ludziska przechodzą i co przerabiają również w defro aby dało się wyjść z kotłowni.

blacha to nie wszystko

napiszę więcej

tych 12mm blachy w niektórych przypadkach może oznaczać skazanie na dłuższy niż byś chciał związek z niechcianym kociołkiem.

są palniki do spalania gorszych opałów. masz palniki ewmara, ekoenergie, jest ardeo

rynna to nie jedyny palnik do palenia miałem.

gdybym miał brać defro to komfort eko w wersji PZ z ekoenergią. do tego sterownik z PID i dostępem przez internet(tech już ma takie modele w ofercie dla defro). spytałbym tez instalatora czy montuje inne kotły czy tylko na defro zarabia.

przemyśl dobrze swój wybór.

znam takich co po roku kocioł wywalali z kotłowni .

więc dobrze co byś wybrał gdybyś był na moim miejscu podaj z 2-3 propozycje piecy tak by nie przekraczały 11tys bo mam mętlik w głowie

i rynna chyba odpada bo tak jak widziałem wpisy to jest ciężka do ustawiania i nie jest znowu taka rewelacyjna

jak chcesz defro to już podałem model

może być jeszcze skam-premium z palnikiem ardeo - tu masz kilka sterowań do wyboru zależnie od instalacji i oczekiwań,Cobra,Iryd, SPP Boleckiego,Bruli też chyba Jarecki daje- musisz dopytać

masz kociołki Witkowskiego KMP RP ale bez rusztu wodnego, też mają w ofercie z Cobrą

te kociołki mają półki poziome i są łatwe w czyszczeniu

musisz wziąć przy wyborze sterowania pod uwagę swoją instalację(ile pomp, jaki sposób regulacji temperatur w pomieszczeniach) niektóre sterowniki same nie obsłużą całości i trzeba rozbudowywać lub niektóre rzeczy inaczej podłączyć.

Co do pieca to chyba już wiem jak pod siebie szukać dzięki za pomoc, tylko że piec to wymienię troszkę później bo teraz już po zimie a kominek do ogrzania na razie starczy.

Ale mam pytanie odnośnie ogrzewacza ciśnieniowego jaka moc do mojego domu 18kW czy 21kW?

• 2 weeks później...

Byłem u przedstawicieli i w sklepach hydraulicznych w mojej okolicy i dostałem taką wycenę :

Defro Duo 20 kW - 8450zł + 120 zł za przywiezienie i ustawienie kotła w kotłowni

SAS SLIM 2.0 23kW - 8200zł

SKAM-P Premium 7900zł

Różnica w cenie niewielka i w sumie nie wiem na co się zdecydować.

Do tego zawór 4D po 310zł

i 3 pompy POMPA OBIEGOWA GRUNDFOS ALPHA2L za 415zł.

To dobre ceny ?

odpuść sobie defro duo bo ruszt wodny Cię przyprawi o nerwicę natręctw albo coś jeszcze gorszego

jak defro to tylko komfort eko - proste czyszczenie i dobry palnik(wersja PZ)

sas za duży, skam 17KW pociągnie więcej jak jest potrzeba

popatrz jeszcze na witkowskiego kociołek tylko też bez rusztu wodnego.

o pompach nie piszę bo nie siedzę w temacie- moje zwykłe działają 5 sezon więc nie czuję potrzeby być na bieżąco