wykrot 12.02.2014 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Proszę Was, jak odpowiadacie, że 2,5mm2 na gniazdka to niech i tak będzie, ale nie uzasadniajcie tego prądożernymi domowymi sprzętami, bo ciężko tę tezę wybronić. Proszę Cię, nie zapominaj, że łańcuch ma taką wytrzymałość, jaką ma jego najsłabsze ogniwo, a nie najmocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.02.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 ups Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 13.02.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Proszę Cię, nie zapominaj, że łańcuch ma taką wytrzymałość, jaką ma jego najsłabsze ogniwo, a nie najmocniejsze. oczywiście, pamiętam. Ale do bramy zakładam taki łańcuch jaki uniemożliwi jej ręczne otworzenie a nie powstrzyma rozpędzonego tira. Chciałbym, żebyście zwrócili uwagę na jedną rzecz, która dokonała się w ostatnich latach. W moim mieszkaniu budowanym na przełomie lat 60 i 70 był jeden obwód na wszystkie gniazdka. Tam rzeczywiście sumowało się to, tu grzałka, tu suszarka, tam TV lampowe 200W i lampki na biurku po 100W. Dzisiaj standardem są 2 lub 3 niezależne obwody kuchenne, wydzielony obwody dla łazienki, w wielu domach wydzielony pralnie. Niejeden inwestor decyduje się na wydzielone obwody dla każdej sypialni czy pokoju. Choćbyście nie wiem jak kombinowali, to ciężko znaleźć obciążenie dla sypialni przekraczające 10A. W 99% nie zbliży się nawet do 5A. Jak zliczę WSZYSTKIE odbiorniki elektryczne w moim domu z dwóch sypialni i pokoju dziennego, osiągnę może moc 500 W. I powiadam, nie jestem przeciwnikiem tych 2,5mm2 w sypialniach. Niech będzie. Taka religia, taki dekalog. Edytowane 13 Lutego 2014 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Bierzesz pod uwagę typowe obciążenia, stale używane. Ale czy na pewno nigdy w tej sypialni nie włączysz do gniazdka np. odkurzacza? To 1800W, a w momencie startu silnika, zwłaszcza starszy/tańszy model potrafi impulsowo pobrać i dwa razy tyle. Na pewno nigdy nie wysiądzie ci z nagła piec CO, czy z innych losowych powodów nie zostaniesz skazany na dogrzewanie tejże sypialni 2kW farelką?Wydzielone obwody do każdego pokoju oczywiście są (poza szczególnymi sytuacjami) przesadą, ale w imię czego ograniczać się poniżej standardów? Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 13.02.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Ale do bramy zakładam taki łańcuch jaki uniemożliwi jej ręczne otworzenie a nie powstrzyma rozpędzonego tira.Bo najsłabszym ogniwem jest brama a nie łańcuch jakim ją pętasz. Nie bez powodu obciążalność gniazd wynosi 16A. I to jest wyznacznikiem gdyż można je takim prądem obciążyć. Chcesz zastosować przewód 1,5mm2 to stosuj, ale konsekwentnie zamontuj zabezpieczenie 10 ewentualnie 13A i wtedy swoje wyliczenia skonfrontuj z brutalną rzeczywistością. Ale może wytłumaczysz skąd u inwestorów taki pęd do czynienia oszczędności na instalacji elektrycznej która jest i tak najtańszym elementem budynku? Dlaczego nie zaproponujesz tańszych płytek, cieńszego zbrojenia, okien z jedną szybą, pięciocentymetrowego styropianu, malowania wapnem i gumoleum na podłogach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.02.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 ... ale konsekwentnie zamontuj zabezpieczenie 10 ewentualnie 13A i wtedy swoje wyliczenia skonfrontuj z brutalną rzeczywistością. o to to, dokładnie. 10A i nikt nawet się nie zorientuje. Odkurzacz 1800 W również będzie śmigał, rozruch nie będzie w stanie wyłączyć bezpiecznika. . Ale może wytłumaczysz skąd u inwestorów taki pęd do czynienia oszczędności na instalacji elektrycznej która jest i tak najtańszym elementem budynku? Dlaczego nie zaproponujesz tańszych płytek, cieńszego zbrojenia, okien z jedną szybą, pięciocentymetrowego styropianu, malowania wapnem i gumoleum na podłogach? inwestorzy oszczędzają na każdym możliwym elemencie i na oknach i na zbrojeniu i na styropianie. W każdym z tych działów (zajrzyj) toczą się dyskusje, co tu przycienić i czy się opłaca dołożyć do droższego/grubszego/bardziej wypasionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.02.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 ...czy z innych losowych powodów nie zostaniesz skazany na dogrzewanie tejże sypialni 2kW farelką? ... to powtórzę moje pytanie, ile amperów pociągnie ta 2kW farelka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.02.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) Sama, czy np. z włączonym równocześnie wspomnianym przez Ciebie odkurzaczem 1800W? Bo sprzątać czasem sprząta się i sypialnię. Ja też powtórzę pytanie: czemu ma służyć danie do obwodów gniazdkowych przewodu 1,5mm2? Nawiasem mówiąc, odkurzacz 1,8kW, zwłaszcza tańszy lub starszy, bez elektroniki zapewniającej mu miękki start owszem, może wybijać zabezpieczenie 10A typu B. Edytowane 18 Lutego 2014 przez Jarek.P Zmieniłem oczywistą pomyłkę w średnicy żyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 18.02.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) W każdym z tych działów (zajrzyj) toczą się dyskusje, co tu przycienić i czy się opłaca dołożyć do droższego/grubszego/bardziej wypasionego. W przeciwieństwie do Ciebie kolego desmear nie interesuje mnie co cię w innych działach dzieje. Nie czuję też żadnej potrzeby zabierania głosu na tematy które mnie nie interesują i w których nie mam zamiaru doradzać, gdyż nie są to moje klimaty. Ale może Ty rozważysz w poważny sposób moją propozycję współpracy jaką po raz drugi zamieściłem na tym forum. Często spotykam się z tym, że zleceniodawca pomiarów domaga się uznania za prawidłowe tego co prawidłowym w żadnym calu nie jest. Ja mogę koledze podesłać takie protokoły do parafowania. Jest tam dokładnie to o czym kolega pisze. Sankcjonowanie partactwa niosącego zagrożenie. Nawet porażeniem. Ja będę miał zlecenia, a kolega trochę grosza za pisanie głupot. Oczywiście pozostanie kwestia odpowiedzialności. To już nie będą anonimowe rady pomysłowego Dobromira. Kasa oczywiście po połowie. Wchodzisz w to kolego??? Edytowane 18 Lutego 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 18.02.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Ja też powtórzę pytanie: czemu ma służyć danie do obwodów gniazdkowych przewodu 2,5mm2? Wygodzie, bezpieczeństwu, standaryzacji i uniknięciu cwaniactwa wykonawców. Zaraz kucharze zaczną kłaść 0,75mm2 i coś im się przepali ale przecież przy 200W dla TV to rozrzutność kłaść 2,5mm2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.02.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Swój post już poprawiłem, ale byłeś szybszy. Oczywiście moje pytanie tyczyło przewodu 1,5mm2, chyba z kontekstu to wynikało wyraźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Sama, czy np. z włączonym równocześnie wspomnianym przez Ciebie odkurzaczem 1800W? Bo sprzątać czasem sprząta się i sypialnię. Ja też powtórzę pytanie: czemu ma służyć danie do obwodów gniazdkowych przewodu 1,5mm2? Nawiasem mówiąc, odkurzacz 1,8kW, zwłaszcza tańszy lub starszy, bez elektroniki zapewniającej mu miękki start owszem, może wybijać zabezpieczenie 10A typu B. grzejesz jednocześnie pokój farelką i odkurzasz w nim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 A czemu nie? Jest zima, farelka daje mi ciepło, a sprzątać trzeba Ale jeśli koniecznie chcesz, to zastąp sobie odkurzacz czajnikiem elektrycznym albo jakimkolwiek innym prądożernym urządzeniem włączonym okazyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 26.02.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 może być choćby suszarka do włosów lub żelazko...oba ponad 2kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdek16 10.03.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witam wykonuje instalacje elektryczne i robie to na bogato czyli dużo obwodów na domek 150m2 wychodzi mi min 300mb 3x2,5 oraz ok 450mb 3x1,5 i pozostałe siły koncentryk ok 200mb alarmówka ok 200mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.03.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 To rzeczywiście bogato Sądząc po tych ilościach więcej robisz obwodów oświetleniowych, niż gniazdowych. Bogate oświetlenie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.03.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Koledze zapewne chodziło o to, że mimo "bogatej" instalacji tylko tyle przewodu zużył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.03.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Możliwe, możliwe. Tylko czemu aż tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 10.03.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witam wykonuje instalacje elektryczne i robie to na bogato czyli dużo obwodów na domek 150m2 wychodzi mi min 300mb 3x2,5 oraz ok 450mb 3x1,5 i pozostałe siły koncentryk ok 200mb alarmówka ok 200mb a jak dużo robisz róznicówek w rozdzielnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts