Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna - ile przewodów

Recommended Posts

Proszę Was, jak odpowiadacie, że 2,5mm2 na gniazdka to niech i tak będzie, ale nie uzasadniajcie tego prądożernymi domowymi sprzętami, bo ciężko tę tezę wybronić.

Proszę Cię, nie zapominaj, że łańcuch ma taką wytrzymałość, jaką ma jego najsłabsze ogniwo, a nie najmocniejsze.

Proszę Cię, nie zapominaj, że łańcuch ma taką wytrzymałość, jaką ma jego najsłabsze ogniwo, a nie najmocniejsze.

oczywiście, pamiętam. Ale do bramy zakładam taki łańcuch jaki uniemożliwi jej ręczne otworzenie a nie powstrzyma rozpędzonego tira.

Chciałbym, żebyście zwrócili uwagę na jedną rzecz, która dokonała się w ostatnich latach. W moim mieszkaniu budowanym na przełomie lat 60 i 70 był jeden obwód na wszystkie gniazdka. Tam rzeczywiście sumowało się to, tu grzałka, tu suszarka, tam TV lampowe 200W i lampki na biurku po 100W.

Dzisiaj standardem są 2 lub 3 niezależne obwody kuchenne, wydzielony obwody dla łazienki, w wielu domach wydzielony pralnie.

Niejeden inwestor decyduje się na wydzielone obwody dla każdej sypialni czy pokoju.

Choćbyście nie wiem jak kombinowali, to ciężko znaleźć obciążenie dla sypialni przekraczające 10A. W 99% nie zbliży się nawet do 5A.

Jak zliczę WSZYSTKIE odbiorniki elektryczne w moim domu z dwóch sypialni i pokoju dziennego, osiągnę może moc 500 W.

I powiadam, nie jestem przeciwnikiem tych 2,5mm2 w sypialniach. Niech będzie. Taka religia, taki dekalog.

Edytowane przez desmear

Bierzesz pod uwagę typowe obciążenia, stale używane. Ale czy na pewno nigdy w tej sypialni nie włączysz do gniazdka np. odkurzacza? To 1800W, a w momencie startu silnika, zwłaszcza starszy/tańszy model potrafi impulsowo pobrać i dwa razy tyle. Na pewno nigdy nie wysiądzie ci z nagła piec CO, czy z innych losowych powodów nie zostaniesz skazany na dogrzewanie tejże sypialni 2kW farelką?

Wydzielone obwody do każdego pokoju oczywiście są (poza szczególnymi sytuacjami) przesadą, ale w imię czego ograniczać się poniżej standardów? Po co?

Ale do bramy zakładam taki łańcuch jaki uniemożliwi jej ręczne otworzenie a nie powstrzyma rozpędzonego tira.
Bo najsłabszym ogniwem jest brama a nie łańcuch jakim ją pętasz.

Nie bez powodu obciążalność gniazd wynosi 16A.

I to jest wyznacznikiem gdyż można je takim prądem obciążyć.

Chcesz zastosować przewód 1,5mm2 to stosuj, ale konsekwentnie zamontuj zabezpieczenie 10 ewentualnie 13A i wtedy swoje wyliczenia skonfrontuj z brutalną rzeczywistością.

Ale może wytłumaczysz skąd u inwestorów taki pęd do czynienia oszczędności na instalacji elektrycznej która jest i tak najtańszym elementem budynku?

Dlaczego nie zaproponujesz tańszych płytek, cieńszego zbrojenia, okien z jedną szybą, pięciocentymetrowego styropianu, malowania wapnem i gumoleum na podłogach?

... ale konsekwentnie zamontuj zabezpieczenie 10 ewentualnie 13A i wtedy swoje wyliczenia skonfrontuj z brutalną rzeczywistością.

o to to, dokładnie. 10A i nikt nawet się nie zorientuje. Odkurzacz 1800 W również będzie śmigał, rozruch nie będzie w stanie wyłączyć bezpiecznika.

.

Ale może wytłumaczysz skąd u inwestorów taki pęd do czynienia oszczędności na instalacji elektrycznej która jest i tak najtańszym elementem budynku?

Dlaczego nie zaproponujesz tańszych płytek, cieńszego zbrojenia, okien z jedną szybą, pięciocentymetrowego styropianu, malowania wapnem i gumoleum na podłogach?

inwestorzy oszczędzają na każdym możliwym elemencie i na oknach i na zbrojeniu i na styropianie. W każdym z tych działów (zajrzyj) toczą się dyskusje, co tu przycienić i czy się opłaca dołożyć do droższego/grubszego/bardziej wypasionego.

Sama, czy np. z włączonym równocześnie wspomnianym przez Ciebie odkurzaczem 1800W? Bo sprzątać czasem sprząta się i sypialnię.

Ja też powtórzę pytanie: czemu ma służyć danie do obwodów gniazdkowych przewodu 1,5mm2?

Nawiasem mówiąc, odkurzacz 1,8kW, zwłaszcza tańszy lub starszy, bez elektroniki zapewniającej mu miękki start owszem, może wybijać zabezpieczenie 10A typu B.

Edytowane przez Jarek.P
Zmieniłem oczywistą pomyłkę w średnicy żyły

W każdym z tych działów (zajrzyj) toczą się dyskusje, co tu przycienić i czy się opłaca dołożyć do droższego/grubszego/bardziej wypasionego.
W przeciwieństwie do Ciebie kolego desmear nie interesuje mnie co cię w innych działach dzieje.

Nie czuję też żadnej potrzeby zabierania głosu na tematy które mnie nie interesują i w których nie mam zamiaru doradzać, gdyż nie są to moje klimaty.

Ale może Ty rozważysz w poważny sposób moją propozycję współpracy jaką po raz drugi zamieściłem na tym forum.

Często spotykam się z tym, że zleceniodawca pomiarów domaga się uznania za prawidłowe tego co prawidłowym w żadnym calu nie jest.

Ja mogę koledze podesłać takie protokoły do parafowania. Jest tam dokładnie to o czym kolega pisze.

Sankcjonowanie partactwa niosącego zagrożenie.

Nawet porażeniem.

Ja będę miał zlecenia, a kolega trochę grosza za pisanie głupot.

Oczywiście pozostanie kwestia odpowiedzialności.

To już nie będą anonimowe rady pomysłowego Dobromira.

Kasa oczywiście po połowie.

Wchodzisz w to kolego??? Edytowane przez kkas12

Ja też powtórzę pytanie: czemu ma służyć danie do obwodów gniazdkowych przewodu 2,5mm2?

Wygodzie, bezpieczeństwu, standaryzacji i uniknięciu cwaniactwa wykonawców. Zaraz kucharze zaczną kłaść 0,75mm2 i coś im się przepali ale przecież przy 200W dla TV to rozrzutność kłaść 2,5mm2...

Sama, czy np. z włączonym równocześnie wspomnianym przez Ciebie odkurzaczem 1800W? Bo sprzątać czasem sprząta się i sypialnię.

Ja też powtórzę pytanie: czemu ma służyć danie do obwodów gniazdkowych przewodu 1,5mm2?

Nawiasem mówiąc, odkurzacz 1,8kW, zwłaszcza tańszy lub starszy, bez elektroniki zapewniającej mu miękki start owszem, może wybijać zabezpieczenie 10A typu B.

grzejesz jednocześnie pokój farelką i odkurzasz w nim ? :)

• 2 weeks później...