misiek80 07.02.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam. Trochę na ten temat poczytałem, ale chciałem zapytać czy wszystko dobrze zrozumiałem. Chodzi mi o ułożenie kolejnych warstw podłogi - patrząc od dołu: 1. zagęszczony piasek 2. chudziak o grubości 10 cm (w garażu 15 cm) z betonu B15 bez zbrojenia z siatki (w sumie B15 to nie chudy beton, ale taki był w projekcie) 3. folia budowlana albo papa termozgzrewalna (no właśnie co lepsze?) 4. styropian (z tego co czytałem większośc daje EPS100 (FS20) o grobośi 10-12 cm 5. folia aluminiowa pod ogrzewanie podłogowe 6. siatka zbrojeniowa fi 3 (w sumie nie bardzo wiem czy zbrojenie daje się pod rurki z ogrzewania podłogowego czy kładzie się je na rurkach) 7. rurki od ogrzewanie podłogowego + wylewka o grubości 6-8 cm. 8. płytki, panele itp. Dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 07.02.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 3. folia budowlana albo papa termozgzrewalna (no właśnie co lepsze?) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6104731&viewfull=1#post6104731;4. styropian (z tego co czytałem większośc daje EPS100 (FS20) o grobośi 10-12 cm Może warto zainteresować się budownictwem o mniejszym zapotrzebowaniu na energie ciepną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.02.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam. Trochę na ten temat poczytałem, ale chciałem zapytać czy wszystko dobrze zrozumiałem. Chodzi mi o ułożenie kolejnych warstw podłogi - patrząc od dołu: 1. zagęszczony piasek 2. chudziak o grubości 10 cm (w garażu 15 cm) z betonu B15 bez zbrojenia z siatki (w sumie B15 to nie chudy beton, ale taki był w projekcie) 3. folia budowlana albo papa termozgzrewalna (no właśnie co lepsze?) 4. styropian (z tego co czytałem większośc daje EPS100 (FS20) o grobośi 10-12 cm 5. folia aluminiowa pod ogrzewanie podłogowe 6. siatka zbrojeniowa fi 3 (w sumie nie bardzo wiem czy zbrojenie daje się pod rurki z ogrzewania podłogowego czy kładzie się je na rurkach) 7. rurki od ogrzewanie podłogowego + wylewka o grubości 6-8 cm. 8. płytki, panele itp. Dajcie znać U mnie jest tak: 1. zagęszczony piasek 80 cm 2. chudziak o grubości 10 cm (w garażu 15 cm) z betonu B15 zbrojenie włókna polipropylenowe 3. Papa termozgrzewalna 4.Folia czarna budowlana 5. styropian EPS100 (FS20) o grobości 2x10 cm 6. Folia żółta "300" budowlana 7. folia aluminiowa pod ogrzewanie podłogowe 8. rurki od ogrzewanie podłogowego + wylewka o grubości 8-10 cm. 9. siatka zbrojeniowa fi 3( w wylewce na rurkach) 10. płytki, panele itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 07.02.2014 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 CitiMatic - dzięki za info. A czym się kierowałeś dawając tyle warstw folii? W sumie masz 3 x folia i 1 x papa. Nie wystarczyłoby dać raz zwykłą folię budowlaną na chudziak i raz folię aluminiową na styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.02.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 CitiMatic - dzięki za info. A czym się kierowałeś dawając tyle warstw folii? W sumie masz 3 x folia i 1 x papa. Nie wystarczyłoby dać raz zwykłą folię budowlaną na chudziak i raz folię aluminiową na styro? Folia jest tania i łatwo się ją układa, a zabezpieczałem się raz przed działaniem papy termozgrzewalnej na styropian - czarna folia wniknięciem materiału wylewki ostatecznej pomiędzy warstwy ułożonego styropianu folia żółta, folia alu do podłogówki jest w wąskich paskach i - nie kładzie się jej na całości, a przede wszystkim nie, aż tak szczelnie jak można położyć duży arkusz folii, więc na 160m2 cena parę złotych nie robi większej różnicy Dodatkowo wszystko ze sobą posklejałem taśmą -czyli dolną warstwę folii z górną, oraz do całości tą do podłogówki - nawet lepiej trzymają się zaczepy mocowania rurek - i jakoś wyszło i działa dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 11.02.2014 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A może lepiej będzie tak:1. Piasek2. Chudziak3. Folia budowlana czarna - 2 warstwy4. Styropian - 10 albo 12 cm (lepiej jedna warstwa czy dwie np. po 5-6 cm?)5. Folia aluminiowa pod podłogówkę6. Rurki z podłogówki7. Wylewka 6-8 cm8. Zbrojenie siatką fi 39. Panele, płytki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.02.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A może lepiej będzie tak: ..... 3. Folia budowlana czarna - 2 warstwy 4. Styropian - 10 albo 12 cm (lepiej jedna warstwa czy dwie np. po 5-6 cm?) ....... Nigdy folia budowlana nie będzie lepsza od papy termozgrzewalnej nawet w trzech warstwach. Styropian lepiej jest układać w warstwach , sztywniejszy i brak szpar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 13.02.2014 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Jeśli zamierzam dać 10-12 cm styropianu w dwóch warstwach p 5-6 cm to jaki styropian (jakiej firmy polecacie)? Myślałem o Termoorganice, Swissporze, albo Austruthermie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 15.02.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ja mam w projekcie patrząc od gruntu:piasekbeton B20 15cm1x papa termozgrzewalna + 2x folia pestyropian 8cmfolia wylewka 5cmposadzka 2cmGrubośc styropianu będzie grubsza myślę tu o 2x10cm ,ogrzewanie podłogówka ,poziom wód niski ,co zmienić ,dodać ,ująć ,prosze o wskazówki bardziej doświadczonych forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek80 18.02.2014 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Grzesiula - a przewidziałaś miejsce na 20 cm styropianu? Nie wiem dokładnie, ale podobno 5 cm wylewki przy podłogówce to trochę za mało?Ja daję 10-12 cm styro w dwóch warstwach po 5 cm albo po 6 cm i na to z 7-8 cm wylewki. Też będzie podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 20.05.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Grzesiula - a przewidziałaś miejsce na 20 cm styropianu? Nie wiem dokładnie, ale podobno 5 cm wylewki przy podłogówce to trochę za mało? Ja daję 10-12 cm styro w dwóch warstwach po 5 cm albo po 6 cm i na to z 7-8 cm wylewki. Też będzie podłogówka. Dlaczego 5 cm wylewki to za mało w moim przypadku, chodzi o bezwładność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 25.05.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Dlaczego 5 cm wylewki to za mało w moim przypadku, chodzi o bezwładność ? zalezy jeszcze jak nierowny masz chudziak czy strop.20cm styropianu 6-7cm i to jeszcze obowiazkowo siatka.zniweluj powierzchnie pod styropian,dopiero planuj czy 17cm styro a moze 20 lub czesciowo inne grubsze lub ciensze styropiany.niech przyjedzie najpierw posadzkarz i zniweluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.05.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 A może lepiej będzie tak: 1. Piasek 2. Chudziak 3. Folia budowlana czarna - 2 warstwy 4. Styropian - 10 albo 12 cm (lepiej jedna warstwa czy dwie np. po 5-6 cm?) 5. Folia aluminiowa pod podłogówkę 6. Rurki z podłogówki 7. Wylewka 6-8 cm 8. Zbrojenie siatką fi 3 9. Panele, płytki itp. Przy ogrzewaniu podłogowym 30 cm styropianu to bardzo mało. A folia al jest przydatna gdy są legary nie wylewka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 25.05.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Folia aluminiowa jest bardzo dobrą paroizolacją więc sens jej stosowania jest jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.05.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Folia aluminiowa jest bardzo dobrą paroizolacją więc sens jej stosowania jest jak najbardziej na miejscu. W ścianie i w dachu! . A tam często ( zwłaszcza w ścianie ) się o niej zapomina! W podłodze nie chodzi o dyfuzję a folia potrzebna mocniejsza, "sreberko" zniknie gdy wylejemy wylewkę. Edytowane 25 Maja 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.05.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 W ścianie i w dachu! . A tam często ( zwłaszcza w ścianie ) się o niej zapomina! W podłodze nie chodzi o dyfuzję a folia potrzebna mocniejsza, "sreberko" zniknie gdy wylejemy wylewkę.To ciekawe, bo cały czas twierdzi misiu nasz puchaty, że folia kubełkowa na ścianie fundamentowej pozwala na wydostanie się pary dyfundującej przez podłogę. Nagle okazuje się, że nie dyfunduje. Rozrywkowy jest ten nasz misio. Raz pisze tak, raz inaczej. Z wypiekami czekamy na kolejne "rewelacje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 03.06.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 cóż u mnie - piach, chudziak 12 cm, hydroizolacja smarowidłem, papa termozgrzewalna, czarna folia budowlana, styropian 19 cm grafitu CS 60 w warstwach, podłogówka, wylewka 7 cm bez kratki - wylewka z włóknami nie daje siatki zbrojeniowej - myślicie że powinienem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts