Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam problem z drzwiami balkonowymi. Po zimie która już może nie będzie taka mocna, drzwi balkonowe nie chcą sie dokładnie zamykać. A dokładnie chodzi mi o dolną część drzwi, zauważyłem ze "zawiasy" które po zmiany pozycji klamki powinny zmienić swoją pozycję, wgl nie reagują, tak jakby cos przerwało. Oto zdjęcie o co mi dokładnie chodzi:20140207_131358.jpg20140207_131410.jpg

Stara Panoramka jeszcze....

Jest brak przeniesienia napędu z zasuwnicy na dolne zamknięcie.

Powody mogą być dwa: pękła któraś z części okucia lub tylko się "rozpięło" połączenie.

Bez demontażu okucia więcej nie można powiedzieć na odległość.

Samemu można. Potrzebny jest tylko wkrętak (śrubokręt).

Ale jak samemu nie wpadłeś wcześniej na to, by wyregulować i przesmarować okucia to mam obawy czy uda Ci się to okno poprawnie złożyć w całość (bo rozebrać to bez problemu).

Ale próbuj - to nic trudnego o ile lubisz majsterkowanie i masz ku temu jakiś talent.

Na ile mnie pamięć nie myli, to Panoramy nie ma na rynku już ok 10 lat. Więc nawet ta najdłuższa gwarancja dawana przez Okfens pewnie wygasła. Z tym, że to nie wygląda mi na okno z tej firmy. Inna sprawa - trzeba mieć trochę wyczucia i jak się reklamuje okno, to wypada chociaż poznać warunki gwarancji.. i najlepiej sie do nich zastosować, by nie było potem zawodu z powodu negatywnego rozpatrzenia sprawy.

Majoo,

napisz z jakiego regionu jesteś, to może znajdzie się tu ktoś chętny do osobistej pomocy.

Ideal Sokółka. Powinni jeszcze pamiętać ten system okien. I pownni jeszcze istnieć jako producent w tej branży.

Albo poszukaj kogoś pracującego przy oknach - dla fachowca to chwila a i ew. właściwą część pomoże dokupić.

Na początek wszystko solidne przesmaruj jakimś sprayem.

A samemu można wykonać demontaż okucia? Jak tak to w jaki sposób. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Samemu będzie utrudnione, zwłaszcza jak nie jest z tym obeznany.

Najprawdopodobniej trzeba zdjąć skrzydło wyciągając, na pewno zapieczony górny sworzeń i uważając oczywiście aby to skrzydło kogoś nie przygniotło. Dopiero potem można rozkręcić okucie na dole i stwierdzić co jest przyczyną.

Przy balkonie najlepiej to robić we dwóch albo sprowadzić kogoś z doświadczeniem w okuciach, któremu diagnoza nie powinna zająć dłużej niż 3 minuty, z przerwą na kawę . Jeżeli będzie się zastanawiał dłużej to zabierz tą kawę.... :rolleyes:

Możesz wykonać zdjęcie dolnego narożnika skrzydła z okuciem - części pionowej i poziomej, tej na dole?

Edytowane przez stary

Można spróbować bez zdejmowania skrzydła, może się uda.

Rzuć okiem na załącznik pokazujący przykładowe połączenie okucia w dolnej części skrzydła.

Wykręć kilka wkrętów z zasuwnicy 1 i zakończenia 2, podnieś koniec zasuwnicy i spróbuj wyjąć to zakończenie, które powinno się łączyć z zamknięciem dolnym takim "czopkiem", który pewnie wyskoczył.

Ustaw wszystkie suwaki na środku, zwłaszcza ten pod skrzydłem z pierwszego zdjęcia i połącz okucie tak, żeby ten "czopek" wskoczył w swoje miejsce a potem je skręć po kolei i nasmaruj wszystko.

Jeżeli się nie uda w ten sposób to trzeba zdjąć skrzydło i wszystko dokładnie obejrzeć.

polaczenie dolne okucia.jpg