szynna 07.02.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam serdecznie, w kwietniu zaczynam budowę swojego "prostego" domku. Pracę będę prowadził systemem gospodarczym, do stanu surowego zamkniętego mam jedynie trzech budowlańców: 1. Zbrojarz 2. Murarz 3. Dekarz(tylko do więźby dachowej). Większość rzeczy wiem ja albo ktoś z rodziny jak sobie poradzić z pozostałymi rzeczami, które muszę wykonać samemu. Jednak wielką niewiadomą jest dla mnie jak mam zrobić stemplować i deskowanie pod strop monolityczny 12 cm. Czy mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć w jaki sposób mam wykonać deskowanie? Moje podstawowe pytanie: 1. Jak i od czego zacząć stemplowanie? 2. Jak postawić stemple z legarami tak aby mi się nie wywróciły, jak je połączyć aby stabilnie stały? 3. Jak wykonać deskowanie wokół ścian nośnych? Bardzo przydatne będą także zdjęcia. Poniżej zdjęcie projektu parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 07.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Strop monolityczny zaczynasz od deskowania podciągów: Ustawienie podpór(stempli), zbicie na górze koryta na podciąg o wymiarach szerokość podciągu x wysokość podciągu - grubość stropu Następnie ustawiasz podpory na głównych polach stropu w siatce mniej więcej o oczku 1,0-1,5m. na podporach ustawiasz główne belki stemplowania w linii podpór na głównych belkach ustawiasz pośrednie belki w poprzek co mniej więcej 40 cm na pośrednich belkach układasz deskowanie w formie desek, bądź płyt ze sklejki i tu pomocny rysunek źrodło -peri.com.pl Następnie deskowanie wieńca Wewnętrzne to prosta sprawa - po ustawieniu głównego deskowania stropu otrzymasz szczelinę między tym deskowaniem a ścianą pionową Bierzesz deską o szerokości około 15 szerszej niż ta szczelina i mocujesz ją do ściany na kołki jako wyciągnięcie ściany do stropu. Możesz dodatkowo zaprzeć ten szalunek krótki deseczkami o belki głównego deskowania. Zewnętrzne deskowanie wieńca jest podobne z tym szczegółem, że nie masz o co zaprzeć, dlatego tu wykorzystuje się mocne długie elementy, np. kantówki o dł. 1,0m, jako "przeciwdźwignie" http://ksetra.pl/media/MIESZKANIOWE/Bud.%20jednorodz.%20-%20Dobrzen%20Wielki/Deskowanie%20wienca%20stropu%20gestozebrowego.JPG Ogólnie to możesz poprzeglądać sobie strony producentów deskowań systemowych (peri, ulma, doka) i tam podpatrzeć rozwiązania. Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.02.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Strop monolityczny zaczynasz od deskowania podciągów: Ustawienie podpór(stempli), zbicie na górze koryta na podciąg o wymiarach szerokość podciągu x wysokość podciągu - grubość stropu Następnie ustawiasz podpory na głównych polach stropu w siatce mniej więcej o oczku 1,0-1,5m. Ja bym proponował nie zbijac koryt a łączyć na wkręty, należyte wbicie gwoździ aby wytrzymały wibrator wbrew pozorom nie jest łatwe. Czarne wkręty trzymają zdecydowanie lepiej. Budowa koryta na górze na ruchomych stemplach ? Zrób sobie 'warsztat" na ziemi robisz najpierw dno potem ściany boczne koryta i teraz albo robisz dno szerokie tak aby po bokach zmieściły się wypórki (ukośne deski pod kątem ~45 stopnie) albo tylko ciut szersze od belki ale wtedy używasz do skeęcenia belki np śrub M8. Deski łaczysz ze sobą za pomoca krotkich desek a po ułożeniu zbrojenia przez te krótkie wkręcasz śruby na wylot. Podobnie łaczenie szalunki na ścianie, "kołki"nie utrzymają wibrowania. Warto zaopatrzyc się w prety gwintowane i wszystko pożadnie poskręcać na wylot. Kolega pokazał jak wygląda systemowy układ, ale taki robiony na budowie często jest troche inny, stemple drewniane odpowiednio podcięte na końcu i do tego pasy robione z deski na sztorc (32-40mm grubości) stemple co 80-100 , pasy też co około 100cm i na to deski min gr.25 lub płyty szalunkowe. Szalunek zewnętrzny wieńca można kupić gotowe elementy lub można obmurować cegłą 6cm tylko uważać z wibratorem w pobliżu. Ogólnie to warto zobaczyć kilka realizacji szalunkow na żywo, bo niby to proste , ale jak zaczniesz lać beton i wibrować to nerwówa rośnie wprost proporcjonalnie do ilości wylanego betonu. A jak coś puści to wesoło nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 08.02.2014 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 A obojetnie jest jakmustawione sa pasy desek pod stemple wzgleeem pomieszczenia? Chodzi mi o to czy patrzac z gory na strop te pasy desek maja byc poziomo czy pionowo? Pytanie: jak sie robi gdy uklada sie pasy desek z stemplami to sciany trzymaja ja we dwie strony, ale w pozostale dwie moga wywrocic sie, jak to sie robi aby one staly pionowo zanim przybije sie na nie deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.02.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 A obojetnie jest jakmustawione sa pasy desek pod stemple wzgleeem pomieszczenia? Chodzi mi o to czy patrzac z gory na strop te pasy desek maja byc poziomo czy pionowo? Pytanie: jak sie robi gdy uklada sie pasy desek z stemplami to sciany trzymaja ja we dwie strony, ale w pozostale dwie moga wywrocic sie, jak to sie robi aby one staly pionowo zanim przybije sie na nie deski? Muisz sie zastnowić jakiej dlugości masz deski , pasy idą prostopadle do desek, nie ma znaczenie to dla poźniejszej pracy stropu. Jak ustawiasz pasy to możesz je tymczasowo ustawić np za pomocą zastrzałów, jak ułozysz deski przybijesz co którąś i bedzie stało, możesz pas zaklinować do ścian prostopadłych - bedzie stało bez zastrzału, tylko nie chodź po deskach zanim nie zabezpieczysz całości. Przy większych rozpiętościach stropu (tu sporo zależy od grubości) warto szalunek wykonać z ujemną strzałką ugiecie, czyli na środku górka. Strop siądzie będzie równo. Zrobisz równo siądzie bedzie krzywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 10.02.2014 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Wieksza rozpietosc tzn ile? Co ile nalezy chwytac szpilka wieniec na scianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.02.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Wieksza rozpietosc tzn ile? Co ile nalezy chwytac szpilka wieniec na scianach? Ważny jest stosunek grubości płyty do rozpiętości. Dla cienkiej (10cm) płyty dużo to będzie >3m dla 18cm z 5 metrów . To wartości różne. Zależy czym szalujesz ale ~50cm powinno byc OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 10.02.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 zrob sobie wpierw ladnie poziomo deskowanie, potem klinami z odpowiednim ich zamocowaniem (by nie wyjechaly) mozna wyregulowac strzalke. tak przynajmniej robila ekipa u mnie. Robienie od razu na gotowo brzuszka na srodku uwazam za niewykonalne/b. trudne, chyba ze wykorzystujesz gotowe rozwiazania systemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.02.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 zrob sobie wpierw ladnie poziomo deskowanie, potem klinami z odpowiednim ich zamocowaniem (by nie wyjechaly) mozna wyregulowac strzalke. tak przynajmniej robila ekipa u mnie. Robienie od razu na gotowo brzuszka na srodku uwazam za niewykonalne/b. trudne, chyba ze wykorzystujesz gotowe rozwiazania systemowe. Skąd pomysł robienia na gotowo podniesienia ? Zawsze najpierw poziom potem do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.02.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Z tym że nie czarne wkręty a blacho wkręty na klucz np 8 wg DIN 7504 K jak te ...http://www.sklep-sruby.pl/pl/c/DIN-7504-K/219 bardzo przyjemnie się łączy .. nie łupie drewna i można łatwo wykręcić.A bit na krzyżak ... hmmm raczej parę ich pójdzie... te blachowkręty są w długościach nawet 125 mm wystarczające na budowę ...przeważnie albo 63mm albo 75mm do desek 32mm .http://allegro.pl/wkretarka-sieciowa-skil-6222-aa-6m-kabel-i3799589263.html i coś takiego do wkręcania .. nie jakieś ciężkie z aku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 10.02.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 z tego co ekipa mowila, przy wypozyczanych stemplach z regulacja (na gwincie) mozna jechac juz na gotowo, ustawiaja sobie ich poszczegolne wysokosci, by potem wszystko na raz ladnie zlozyc. Ale koszt wypozyczenia byl z tego co pamietam zniechecajacy. Dodatkowo drewno z szalunkow mozna ponownie wykorzystac wiec zostalem przy tradycyjnym, zbijanym. dechy poszly na podloge stryszku, regaly do garazu, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 10.02.2014 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Ja mam strop na 12cm grubości q najwieksza rozpietosc to 9 m poprzedzielana dwoma Belkami patrz. Projekt u gory.Z tego co czytam od Was to wydaje mi sie ze najlepiej jest zrobic koryto z desek pod belki na dole, nastepnie podstemplowqc je i zwklinowac.Następnie stemplowac reszte przybijajac pasy do wienca aby staly a nie wywrocily się. Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.02.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Ja mam strop na 12cm grubości q najwieksza rozpietosc to 9 m Nie masz takie rozpiętości ... dwa podciągi dzielą to na 3 części ... lepiej dla Ciebie iż płyta jest jednokierunkowo zbrojona. czyli zbrojenie idzie prostopadle do podciągów. Główne zbrojenie. Looknij w projekt. pręty rozdzielcze wtedy idą co 20-25cm ... i fi6. główne pewnie fi12 co 12 lub 10cm ...? zgadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.02.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 A bit na krzyżak ... hmmm raczej parę ich pójdzie... Kwestia bitów i umijętności wkrętacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.02.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Kwestia bitów i umijętności wkrętacza. nie ... jak zdychają za ponad dychę sztuka to co będziemy mówić ... końcówka s8 starcza na koło 1000 śrub i ma magnes tak że wkręty nie spadają ... wypróbuj ... a nie wrócisz do czarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 28.02.2014 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Dzisiaj rozmawiałem z moim kierownikiem budowy i powiedział, że deska 25 mm w zupełności wystarczy natomiast siatka deskowania to 50 cm na 60 cm pod strop 12cm.Czy nie jest to przesadnie za gęsto?Deski jako pasy przybijane do stempli wystarczą 32mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts