Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić strop monolityczny

Recommended Posts

Witam serdecznie,

w kwietniu zaczynam budowę swojego "prostego" domku.

Pracę będę prowadził systemem gospodarczym, do stanu surowego zamkniętego mam jedynie trzech budowlańców:

1. Zbrojarz

2. Murarz

3. Dekarz(tylko do więźby dachowej).

Większość rzeczy wiem ja albo ktoś z rodziny jak sobie poradzić z pozostałymi rzeczami, które muszę wykonać samemu.

Jednak wielką niewiadomą jest dla mnie jak mam zrobić stemplować i deskowanie pod strop monolityczny 12 cm.

Czy mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć w jaki sposób mam wykonać deskowanie?

Moje podstawowe pytanie:

1. Jak i od czego zacząć stemplowanie?

2. Jak postawić stemple z legarami tak aby mi się nie wywróciły, jak je połączyć aby stabilnie stały?

3. Jak wykonać deskowanie wokół ścian nośnych?

Bardzo przydatne będą także zdjęcia.

Poniżej zdjęcie projektu parteru

parter.jpg

Strop monolityczny zaczynasz od deskowania podciągów:

Ustawienie podpór(stempli), zbicie na górze koryta na podciąg o wymiarach szerokość podciągu x wysokość podciągu - grubość stropu

Następnie ustawiasz podpory na głównych polach stropu w siatce mniej więcej o oczku 1,0-1,5m.

na podporach ustawiasz główne belki stemplowania w linii podpór

na głównych belkach ustawiasz pośrednie belki w poprzek co mniej więcej 40 cm

na pośrednich belkach układasz deskowanie w formie desek, bądź płyt ze sklejki

i tu pomocny rysunek

09_10_multiflex_titel2_lg.jpg

źrodło -peri.com.pl

Następnie deskowanie wieńca

Wewnętrzne to prosta sprawa - po ustawieniu głównego deskowania stropu otrzymasz szczelinę między tym deskowaniem a ścianą pionową

Bierzesz deską o szerokości około 15 szerszej niż ta szczelina i mocujesz ją do ściany na kołki jako wyciągnięcie ściany do stropu.

Możesz dodatkowo zaprzeć ten szalunek krótki deseczkami o belki głównego deskowania.

Zewnętrzne deskowanie wieńca jest podobne z tym szczegółem, że nie masz o co zaprzeć, dlatego tu wykorzystuje się mocne długie elementy, np. kantówki o dł. 1,0m, jako "przeciwdźwignie"

http://ksetra.pl/media/MIESZKANIOWE/Bud.%20jednorodz.%20-%20Dobrzen%20Wielki/Deskowanie%20wienca%20stropu%20gestozebrowego.JPG

Ogólnie to możesz poprzeglądać sobie strony producentów deskowań systemowych (peri, ulma, doka) i tam podpatrzeć rozwiązania.

Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to pisz.

Strop monolityczny zaczynasz od deskowania podciągów:

Ustawienie podpór(stempli), zbicie na górze koryta na podciąg o wymiarach szerokość podciągu x wysokość podciągu - grubość stropu

Następnie ustawiasz podpory na głównych polach stropu w siatce mniej więcej o oczku 1,0-1,5m.

Ja bym proponował nie zbijac koryt a łączyć na wkręty, należyte wbicie gwoździ aby wytrzymały wibrator wbrew pozorom nie jest łatwe. Czarne wkręty trzymają zdecydowanie lepiej. Budowa koryta na górze na ruchomych stemplach ? Zrób sobie 'warsztat" na ziemi robisz najpierw dno potem ściany boczne koryta i teraz albo robisz dno szerokie tak aby po bokach zmieściły się wypórki (ukośne deski pod kątem ~45 stopnie) albo tylko ciut szersze od belki ale wtedy używasz do skeęcenia belki np śrub M8. Deski łaczysz ze sobą za pomoca krotkich desek a po ułożeniu zbrojenia przez te krótkie wkręcasz śruby na wylot.

Podobnie łaczenie szalunki na ścianie, "kołki"nie utrzymają wibrowania. Warto zaopatrzyc się w prety gwintowane i wszystko pożadnie poskręcać na wylot.

Kolega pokazał jak wygląda systemowy układ, ale taki robiony na budowie często jest troche inny, stemple drewniane odpowiednio podcięte na końcu i do tego pasy robione z deski na sztorc (32-40mm grubości) stemple co 80-100 , pasy też co około 100cm i na to deski min gr.25 lub płyty szalunkowe.

Szalunek zewnętrzny wieńca można kupić gotowe elementy lub można obmurować cegłą 6cm tylko uważać z wibratorem w pobliżu.

Ogólnie to warto zobaczyć kilka realizacji szalunkow na żywo, bo niby to proste , ale jak zaczniesz lać beton i wibrować to nerwówa rośnie wprost proporcjonalnie do ilości wylanego betonu. A jak coś puści to wesoło nie jest.

A.jpg B.jpg C.jpg D.jpg

A obojetnie jest jakmustawione sa pasy desek pod stemple wzgleeem pomieszczenia? Chodzi mi o to czy patrzac z gory na strop te pasy desek maja byc poziomo czy pionowo? Pytanie: jak sie robi gdy uklada sie pasy desek z stemplami to sciany trzymaja ja we dwie strony, ale w pozostale dwie moga wywrocic sie, jak to sie robi aby one staly pionowo zanim przybije sie na nie deski?

A obojetnie jest jakmustawione sa pasy desek pod stemple wzgleeem pomieszczenia? Chodzi mi o to czy patrzac z gory na strop te pasy desek maja byc poziomo czy pionowo? Pytanie: jak sie robi gdy uklada sie pasy desek z stemplami to sciany trzymaja ja we dwie strony, ale w pozostale dwie moga wywrocic sie, jak to sie robi aby one staly pionowo zanim przybije sie na nie deski?

Muisz sie zastnowić jakiej dlugości masz deski , pasy idą prostopadle do desek, nie ma znaczenie to dla poźniejszej pracy stropu.

Jak ustawiasz pasy to możesz je tymczasowo ustawić np za pomocą zastrzałów, jak ułozysz deski przybijesz co którąś i bedzie stało, możesz pas zaklinować do ścian prostopadłych - bedzie stało bez zastrzału, tylko nie chodź po deskach zanim nie zabezpieczysz całości.

Przy większych rozpiętościach stropu (tu sporo zależy od grubości) warto szalunek wykonać z ujemną strzałką ugiecie, czyli na środku górka. Strop siądzie będzie równo. Zrobisz równo siądzie bedzie krzywo.

Wieksza rozpietosc tzn ile?

Co ile nalezy chwytac szpilka wieniec na scianach?

Ważny jest stosunek grubości płyty do rozpiętości. Dla cienkiej (10cm) płyty dużo to będzie >3m dla 18cm z 5 metrów . To wartości różne.

Zależy czym szalujesz ale ~50cm powinno byc OK.

zrob sobie wpierw ladnie poziomo deskowanie, potem klinami z odpowiednim ich zamocowaniem (by nie wyjechaly) mozna wyregulowac strzalke. tak przynajmniej robila ekipa u mnie. Robienie od razu na gotowo brzuszka na srodku uwazam za niewykonalne/b. trudne, chyba ze wykorzystujesz gotowe rozwiazania systemowe.

zrob sobie wpierw ladnie poziomo deskowanie, potem klinami z odpowiednim ich zamocowaniem (by nie wyjechaly) mozna wyregulowac strzalke. tak przynajmniej robila ekipa u mnie. Robienie od razu na gotowo brzuszka na srodku uwazam za niewykonalne/b. trudne, chyba ze wykorzystujesz gotowe rozwiazania systemowe.

Skąd pomysł robienia na gotowo podniesienia ? Zawsze najpierw poziom potem do góry.

Z tym że nie czarne wkręty a blacho wkręty na klucz np 8 wg DIN 7504 K jak te ...http://www.sklep-sruby.pl/pl/c/DIN-7504-K/219 bardzo przyjemnie się łączy .. nie łupie drewna i można łatwo wykręcić.

A bit na krzyżak ... hmmm raczej parę ich pójdzie... te blachowkręty są w długościach nawet 125 mm wystarczające na budowę ...

przeważnie albo 63mm albo 75mm do desek 32mm .

http://allegro.pl/wkretarka-sieciowa-skil-6222-aa-6m-kabel-i3799589263.html i coś takiego do wkręcania .. nie jakieś ciężkie z aku ...

z tego co ekipa mowila, przy wypozyczanych stemplach z regulacja (na gwincie) mozna jechac juz na gotowo, ustawiaja sobie ich poszczegolne wysokosci, by potem wszystko na raz ladnie zlozyc. Ale koszt wypozyczenia byl z tego co pamietam zniechecajacy. Dodatkowo drewno z szalunkow mozna ponownie wykorzystac :) wiec zostalem przy tradycyjnym, zbijanym. dechy poszly na podloge stryszku, regaly do garazu, itp.

Ja mam strop na 12cm grubości q najwieksza rozpietosc to 9 m poprzedzielana dwoma Belkami patrz. Projekt u gory.

Z tego co czytam od Was to wydaje mi sie ze najlepiej jest zrobic koryto z desek pod belki na dole, nastepnie podstemplowqc je i zwklinowac.

Następnie stemplowac reszte przybijajac pasy do wienca aby staly a nie wywrocily się. Dobrze rozumiem?

Ja mam strop na 12cm grubości q najwieksza rozpietosc to 9 m
Nie masz takie rozpiętości ...

dwa podciągi dzielą to na 3 części ... lepiej dla Ciebie iż płyta jest jednokierunkowo zbrojona.

czyli zbrojenie idzie prostopadle do podciągów. Główne zbrojenie.

Looknij w projekt. pręty rozdzielcze wtedy idą co 20-25cm ... i fi6.

główne pewnie fi12 co 12 lub 10cm ...? zgadłem

• 3 weeks później...