Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu strychu

radomszczanin

Recommended Posts

Witam

Chce ocieplić strop strychu. Strych jest użytkowany tylko i wyłącznie jako magazyn ciuchów i innych niepotrzebnych rzeczy. Proszę o informacje jakiego styropianu mam użyć, tak sobie myśle o dwóch warstwach styropiany na tzw przekładke 15 cm i 5 cm. Póżniej na to wylewka ok 5 cm. Proszę o porady :)

Na styropian przed posadzką połóż folię, żeby beton nie powchodził w szczeliny między płytami styropianu bo z tego są mostki termiczne.
małe pudło ... bardzo bardzo zwiększasz wymagania dla farby na stropie ...

To jest jak by nie było forma paroizolacji ... i to po stronie zimnej.

Beton jeśli jest gęsty ... a taki winien być .. chyba że załadujemy z 500 kg cementu .. co nie polecam bo wujek skurcz złapie.

To nie będzie problemu Normalna konsystencja na W/C 0,3-0,4 i koło 350 kg cementu.

Jeśli folia nad styropian to dwie folie i jedna z dodatkiem alu.

Jako inż 99% przypuszczam iż tak jest... powinieneś wiedzieć o oporze dyfuzyjnym.

Teraz ułatwiając sobie wylanie betonu, bardzo gwałtownie podnosisz opór dyfuzyjny za izolacją a pod wylewką .. czyli po stronie zimnej.

Każda ilość wody w tym miejscu będzie się kondensować.

Problem taki występuje np w stropodachach, gdzie warstwa wierzchnia to pikuś .. warstwa pod izolacją jest bardziej pancerna niż ta nad.

Dodatek alu i włókna szklanego.

Witam.

Się podłączę do tematu.

Ja z kolei mam przewidziane na stropie (w przyszłości użytkowym) 15cm styropianu.

Ale..... chciałbym trochę dołożyć/docieplić, z tym że myślę aby dołożyć 5cm wełny od spodu. (wełna na suficie, w konstrukcji pod płytami GK)

Ponieważ u góry mam już okna na wysokości posadzki (nie pomyślałem wcześniej) więc dołożenie styropianu byłoby skomplikowane.

Czy takie rozwiązanie miałoby sens i nie zaszkodziłoby mojej budowli?

Strop teriva

pozdr

Artur

liche rozwiązania.jpg no widać aby beton nie wciskał się w szczeliny robimy sobie niedźwiedzią przysługę.

nawet z foią pod .jpg nawet z folią alu nie jest dobrze malutka kondensacja następuje ... w pierwszym przypadku dramat.

Nigdy nie daje się foli po stronie zimnej czy to w stropie czy pod płytą fundamentową itp ...

można położyć membranę coś alla na dach .. nie trzyma pary wodnej !! i też nie wciśnie się beton ... można za piankować połączenia ...

i 15 cm izolacji to takie mnimum ... dał bym 20cm EPS'a dach podłoga.

• 1 year później...