radomszczanin 07.02.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam Chce ocieplić strop strychu. Strych jest użytkowany tylko i wyłącznie jako magazyn ciuchów i innych niepotrzebnych rzeczy. Proszę o informacje jakiego styropianu mam użyć, tak sobie myśle o dwóch warstwach styropiany na tzw przekładke 15 cm i 5 cm. Póżniej na to wylewka ok 5 cm. Proszę o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 08.02.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Może trochę więcej informacji bo jest to niejednoznacznie napisane. strop strychu - to strop nad strychem? jakiej jest konstrukcji strop? czy strych jest ogrzewany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomszczanin 08.02.2014 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Strop strychu to podłoga strychu. Strop to konstrukcja wylanego beton, jakieś 5 cm trocin i na tym jest wylewka. Strych nie jest ocieplany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 08.02.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 co bys nie dawal czy to welne czy styro to najlepiej na zaklad . bardzie napewno szczelniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 08.02.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Z uwagi na to, że jest to przegroda nad pomieszczeniem ogrzewanym to według dzisiejszych standardów powinno się dać min. 15 cm izolacji.Na styropian przed posadzką połóż folię, żeby beton nie powchodził w szczeliny między płytami styropianu bo z tego są mostki termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.02.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Na styropian przed posadzką połóż folię, żeby beton nie powchodził w szczeliny między płytami styropianu bo z tego są mostki termiczne. małe pudło ... bardzo bardzo zwiększasz wymagania dla farby na stropie ... To jest jak by nie było forma paroizolacji ... i to po stronie zimnej. Beton jeśli jest gęsty ... a taki winien być .. chyba że załadujemy z 500 kg cementu .. co nie polecam bo wujek skurcz złapie. To nie będzie problemu Normalna konsystencja na W/C 0,3-0,4 i koło 350 kg cementu. Jeśli folia nad styropian to dwie folie i jedna z dodatkiem alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 08.02.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 jakoś tak nie za bardzo wiem o co ci chodzi מרכבה z tym pudłem.Trochę trąca gdybaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.02.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Jako inż 99% przypuszczam iż tak jest... powinieneś wiedzieć o oporze dyfuzyjnym.Teraz ułatwiając sobie wylanie betonu, bardzo gwałtownie podnosisz opór dyfuzyjny za izolacją a pod wylewką .. czyli po stronie zimnej.Każda ilość wody w tym miejscu będzie się kondensować.Problem taki występuje np w stropodachach, gdzie warstwa wierzchnia to pikuś .. warstwa pod izolacją jest bardziej pancerna niż ta nad.Dodatek alu i włókna szklanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 09.02.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witam.Się podłączę do tematu.Ja z kolei mam przewidziane na stropie (w przyszłości użytkowym) 15cm styropianu.Ale..... chciałbym trochę dołożyć/docieplić, z tym że myślę aby dołożyć 5cm wełny od spodu. (wełna na suficie, w konstrukcji pod płytami GK)Ponieważ u góry mam już okna na wysokości posadzki (nie pomyślałem wcześniej) więc dołożenie styropianu byłoby skomplikowane. Czy takie rozwiązanie miałoby sens i nie zaszkodziłoby mojej budowli?Strop teriva pozdrArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomszczanin 09.02.2014 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witam. A jaki mam kupić styropian ?Czy mam go kłaść bezpośrednio na strop czy mam coś jeszcze położyć między?Jaką to folie mam kupić na styropian przed wylewke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.02.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 no widać aby beton nie wciskał się w szczeliny robimy sobie niedźwiedzią przysługę. nawet z folią alu nie jest dobrze malutka kondensacja następuje ... w pierwszym przypadku dramat. Nigdy nie daje się foli po stronie zimnej czy to w stropie czy pod płytą fundamentową itp ... można położyć membranę coś alla na dach .. nie trzyma pary wodnej !! i też nie wciśnie się beton ... można za piankować połączenia ... i 15 cm izolacji to takie mnimum ... dał bym 20cm EPS'a dach podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 09.02.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Zgodnie z obietnicą przyznaje rację מרכבה.W załączonych rysunkach widać kondensacje pary wodnej na podanym przeze mnie rozwiązaniu. Gratuluje intuicji inżynierskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały114 29.01.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Witam chciałbym spytać o ocieplenie domu który zbudowany jest z pustaków chasiowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts