Emil 19.05.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Witam,Chce polozyc deski na tarasie. Taras jest czesciowo zadaszony. Problem polega na tym, ze dopiero bedzie budowany i zastanawiam sie jakie wybrac rozwiazanie1. Taras betonowy i deski na legarach2. Taras o konstrukcji drewnianej, z punktowymi fundamentami. ZA pierwszym rozwiazaniem przemawia wieksza elastycznosc ( jak drewno sie nie sprawdzi, to poloze cos innego. Zagadka pozostaje dla mnie funkcjonalnosc takiego rozwiazania wzgledem:- odprowadzania wody (moze jakies wyzlobienia w betonie)- szczelin, jakie nalezy pewnie zostawic miedzy deskami ( wpadnie tam cos malego i jest problem) Drugie rozwiazanie wydaje sie byc lepsze jesli chodzi o odprowadzanie wody, ale zniecheca mnie problem sprzatania pustki pod tarasem. Bardzo prosze uzytkownikow jednego lub drugiego rozwiazania o uwagi jak sie taki taras uzytkuje w praktyceEmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 19.05.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Emil, uprzedziłeś mnie tym wątkiem, bo dokładnie mam te same dylematy. Uparłam się na drewniany taras i zdecydowałam, że zrobię go na fundamencie punktowym. To już wiem. Natomiast mam dylemat odnośnie pustki pod tym tarasem. Wprawdzie już nawiozłam ziemi, ale mam ochotę jednak zostawić tę pustkę i wykorzystać ją np. na przechowywanie drzewa do kominka. Boje się właśnie zbierającej się wody na płycie betonowej I kolejny dylemat: początkowo chciałam go zrobić z teku, ale odstraszyła mnie cena bo ten taras składa się z dwóch płaszczyzn i ma w sumie 35 m2. W zaprzyjaźnionym tartaku przekonali mnie, że porządnie zaimpregnowany sosnowy też będzie dobry. No i cena rewelacyjna Jakie deski masz zamiar położyć u siebie? Czekam również z niecierpliwością na wypowiedzi użytkowników drewnianych tarasów,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 19.05.2004 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Anika, Ciesze sie, ze ktos ma podobne problemy Co do drewna to jestem przekonany, ze sosna wystarczy, pod warunkiem, ze bedzie naprawde dobrze zabezpieczona. Mam pytanie - Kto u Ciebie wykonuje ten taras. Czy bedzie "przymocowany do budynku jak na rysunku - patrz na link ponizej http://www.buildeazy.com/fp_decks_anatomy.html Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 19.05.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Emil, technika podobna, tylko nie będę mocowała deski do muru natomiast legary umocuję do ściany na takich kotwach (robiłam to już u siebie wewnątrz domu przy mocowaniu drewnianego stropu do betonowego podciągu). Będzie mi to robił cieśla, który wykonywał u mnie więźbę i drewniany strop. Ale gdybym była facetem, zrobiłabym to sama A tak - siły brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 19.05.2004 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Anika, teraz mi nie pozostaje nic innego jak wziac sie do roboty.A powaznie, to wykonawca ma i tak zaplacone za calosc, wiec zamiast betonowego moze zrobi mi drewniany, a ja zrobie cos innego.EMil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.05.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 polecam watek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=25464&highlight=drewniany+taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 19.05.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Jasne. Proste. Zrozumiałe. Ja buduję etapami - do każdego rodzaju robót zatrudniam ekipę (oszczędności, oszczędności... ). Jedyna trudnośc w tym, że zdarza mi się, że ekipy się zazębią i wtedy pogodzić to towarzystwo... Z tym drewnem mam na tyle fioła że rozbijam się teraz za drewnianymi podkładami kolejoweymi, żeby utwardzić wszelkie ścieżeczki w ogrodzie. No bo co: drewniany taras i beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 19.05.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 oooooooo, dzięki tom soyer. Wrzuciłam wprawdzie "drewniany taras" w wyszukiwarkę, ale tego linku nie znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.05.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 anikaco do podkladow kolejowych to badz ostrozna.1: podklady rozgrzewane sloncem smierdza2: emituja przy tym cala tablice mendelejewa3: czesc swinstw przenika do gleby i ew. wod gruntowych. oczywiscie mozna polozyc je na grubej folii itd ale to wymaga dodatkowej pracy i kosztow4: transport, "montaz" - to kosztuje i nie podolasz raczej sama proponuje zamiast podkladow wykorzystac te same dechy co na tarasie (ja za m2 place okolo 30PLN). wystarczy wysypac pod sciezkami otoczakow i na nich ulozyc deski na legarach. Bedzie to rownie trwale i zdrowsze. Cena moze jest wyzsza niz za "zlom" z kolei ale mozesz to zrobic sama i sukcesywnie obnizajac koszty ew ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 19.05.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 No, nie tom soyer - jeden Twój post zmienił moje nastawienie do podkładów (a kilka osób próbowało mi je rozgadać, tylko argumentem było: brzydkie ). Nawet blondynce rozsądne argumenty trafiają do głowy . Nie brałam pod uwage tablicy Mendelejewa, masz rację. Ale to dlatego, że nie umiałam znaleźć alternatywy. Bruk drewniany jest podobnie konserwowany jak podkłady, o cenie nie wspomnę. A tu deseczki... Masz u mnie dużą wódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 19.05.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Witam, Ciekawostka dla chętnych na taras drewniany: http://www.deckplans.com/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts