Kamil908 07.02.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Chciałbym rozpocząć temat w którym pochwalimy się swoimi instalacjami i porównamy ceny montażu. Myślę że to będzie ciekawa informacja dla przyszłych zainteresowanych osób. Mój zestaw Hewalexa TLP-AC z 3 kolektorami, bojlerem 300l i wszystkimi niezbędnymi rzeczami kosztował 12 tys zł wraz z montażem. Jak to wyglądało u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.02.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Myślę że nikt nie chce się chwalić instalacjami ale efektami ich pracy ty możesz mieć 8 kolektorów pod kontem 90 stopni a ja 4 pod kontem 45 stopni. Mój komplet 4 solarów kosztował jakieś 25-30k PLN ale właśnie za co? Reasumując wygląda to całkiem nieźle jak na środek zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.02.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Mój zestaw kosztował mnie ... ... ... no nie mam żadnego - czyli kosztował mnie 0pln - słownie ZERO PLN i jestem z tego zadowolony osobiście jestem pozytywnie nastawiony do kolektorów, ale żeby się tym aż chwalić i to jeszcze kto ile zapłacił niezły jajcarz jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 09.02.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Ja nabyłem te: http://www.fuego.pl/hewalex-3slp-300w.html + mocowanie i jestem z tego zestawu zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwe 11.02.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 ja kupiłem cały zestaw solarny polskiej firmy Geres-Asco http://www.geresasco.com/oferta/6-20/Zestawy-Solarne/AQUA-DUO-Gm5-Solar-Keymark.html , póki co sprawuje sie bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.02.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 My mamy takie do wspomagania co: http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-4-tlpac-integra400.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.02.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Jak się sprawuje taki podgrzewacz typu Integra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2014 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Generalnie bardzo jesteśmy z niego zadowoleni, choć gdybyśmy raz jeszcze mieli wybierać to wybralibyśmy model z większym boforem 400l. Tu przykład całego wczorajszego dnia http://screenshooter.net/6224024/umpbabuWidać że to co było ugrzane w buforze 60 stopni w większości poszło na ogrzewanie ( spadająca T2) na tę chwile na dole zbiornika 30 stopni na górze 51. W sumie więc 2 pieczenie przy 1 ogniu, niestety bufor jest dość sporych rozmiarów więc trzeba mieć miejsce aby go gdzieś wsadzić a w domu 8x7m zbyt wiele tego miejsca nie ma, więc należało pogłębić piwnice i tam wpakować wszelkie bebechy od instalacji.4 kolektory dość sprawnie ładują bufor nawet teraz kiedy tego słońca niewiele http://screenshooter.net/6224024/tiwgppn tu luty tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 21.03.2014 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Ja mam do was pytanie. Czy w swoich instalacjach macie zawor mieszajacy przeciwpoparzeniowy?Ja sie dowiedzialem ze takie cos istnieje a mi nie zamontowali tego, co bardzo mnie denerwuje.Nie wiem co w tej sytuacji zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 21.03.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Jak to nie wiesz co zrobić? Wezwać pierwszego lepszego hydraulika i kazać mu zamontować zawór mieszający. Wydasz kilka stówek na materiał i robote i tyle. Większość firm nie zakłada tego w standardzie bo wg mnie standardem to nie jest - podobnie jak zbiornik z nierdzewki czy UPS.Jak nie miałeś kolektorów to jak grzałeś wodę? Zaworu mieszającego nie miałeś i też tak Cię to denerwowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 21.03.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Nie, tylko ze wode mialem wtedy 50stopni. A dzis dogrzalo do 62 stopni i nie wiem czy to nie bedzie problem, a nie chcialbym aby sie ktos poparzyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 21.03.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 No to się przyzwyczajaj do tych temp bo to co było dzisiaj to zapewne tylko początek. Myślę że temp. wody 50'C też nie jest zbyt fajna. Ale jeśli to ma być problem to dzwoń po hydraulika i niech założy zawór. I nie wkurzaj się na instalatora solarów bo naprawdę zawór mieszający nie jest standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 21.03.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Ale jak myslisz jest potrzebny czy to ja jestem przewrazliwiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 21.03.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Na pewno nie zaszkodzi. Zwłaszcza jak masz małe dzieci. Ja bym u siebie założył, ale wiem, że nie wszędzie jest on potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.03.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Ja mam do was pytanie. Czy w swoich instalacjach macie zawor mieszajacy przeciwpoparzeniowy?...Nie wiem co w tej sytuacji zrobic. Ja mam i uważam, że przy solarach jest to niezbędna rzecz, bo nie chciałbym mieć wody o temperaturze 70-80* w kranie. Nie ma się co zastanawiać, tylko trzeba zamontować. U mnie jest ESBE i całkiem dobrze się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.03.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 nie chciałbym mieć wody o temperaturze 70-80* w kranie. Co innego właściciel który wie że nie ma mieszacza i wie jak dozować wodę, ale wpadnie rodzinka która nie ma o tym zielonego pojęcia i może być różnie. Ja bym się nie zastanawiał i montował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 22.03.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Kamil908 - nie denerwuj się, z tego co pamiętam polskie przepisy niestety nie wymagają przy instalacji kolektorów słonecznych montażu automatycznego mieszalnika/zaworu termostatycznego. Firma instalujące ustawia maksymalną temperaturę zbiornika na 60stC i tak "chroni" użytkownika przed poparzeniem - dzięki temu pakiety kolektorów są tańsze Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie zawór ESBE VTS 522 45-65stC - zawór zwrotny między wrzątkiem ze zbiornika a zaworem oraz na podmieszaniu zimnej wody, cyrkulacji podłączona do podmieszania. Dzięki takiemu zaworowi możesz zgromadzićwięcej energii w zbiorniku oraz ograniczasz możliwość poparzenia się. red1980 dlaczego "kazać" hydraulikowi zamontować a nie "zamówić" usługę montażu? Moim zdaniem taki zawór powinien być wymagany przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 22.03.2014 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Przedstawiam zdjecia instalacji. Duzo roboty bedzie z podlaczeniem tego zaworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 22.03.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 My ustawiamy więcej ale nie montujemy w standardzie zaworu. Jak ktoś chce to i owszem. Ale z tego co widziałem to instalacja Kamila kosztowała 12 tys zł. Przy 3 szt. KS2000 TLP AC koszty kwalifikowane były prawie przekroczone, więc i tak większość kasy za zawór i jego montaż byłaby poza dotacją.Na tym zdjęciu ja mało co widzę. Tym bardziej, że to chyba dół zbiornika. Naczynie przeponowe jest zamontowane na PEXie? Też tak montujecie?Wg mnie nie na kazdej instalacji zawór mieszający jest konieczny. Np znam instalację u dwóch starszych osób, 2 x KS2000 i zasobnik 300 l, dość stary dom, zbiornik w piwnicy, rury w domu nieizolowane, temp na zbiorniku różne, ale raczej nie skrajnie wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 22.03.2014 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Tak wszystko jest na pexie.Moj tata ma smykalke do hydrauliki, np sam sobie grzejniki itp zakladal.Mam pytanie czy taka osoba z malymi wskazowkami jest w stanie taki zawor zamontowac czy to jednak juz zbyt skomplikowana sprawa? Rex szkoda ze mi hydraulik o takim zaworze nie wspomnial bo na pewno bym mu do takiej opcji doplacil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts