Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle domu, kto posiada?

Recommended Posts

No comment.

Koniec. W końcu to temat o garażu w bryle domu.

Znowu jestem górą a Ty niepotrzebnie wylewasz smutki i inwigilujesz mnie zupełnie niepotrzebnie.Nie potrafisz przegrywać i na dodatek z sensem interpretować tematu czyli garażu w bryle domu Fotki mego garażu wkleję tak czy siak.Bo nieładnie zachowałeś się tymi cytatami w stosunku do mnie.:no:.Już dużo powiedziałeś autorowi o swoim monstrum.- wiacie bez podstawowy zasad instalacyjnych kompletnie bez wiedzy i konstruktywnego pomyślunku.:no:

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niktspecjalny jestem krótko na forum , ale jak czytam twoje wypowiedzi , to nie dziwię się jaką masz opinię na FM. Dziw , że nie masz samo krytyki i jak nikt z tobą nie chce dyskutować czy pisać w twoich durnych tematach to ty dalej w tym brniesz.

Co do tematu , sam nie wiem co robić. W okolicy rozmawiałem z kilkoma osobami co mają garaż w domu , jedni mają odpływ a drudzy nie mają . Ci co mają mówią , że jeszcze nie widzieli aby tam woda spływała, a Ci co nie mają mówią , że woda nie stoi i uszczelki im nie zamarzają , ale jak jest ,to kto to wie. Ci co mają do kanalizy , to twierdzą , że więcej by tak nie podłączyli bo w lecie albo trzeba pamiętać o dolewaniu wody albo zaczyna śmierdzieć jak już po fakcie. Może mają coś źle zrobione, nie wiem.

.Ci co mają do kanalizy , to twierdzą , że więcej by tak nie podłączyli bo w lecie albo trzeba pamiętać o dolewaniu wody albo zaczyna śmierdzieć jak już po fakcie. Może mają coś źle zrobione, nie wiem............

nie no wymiękam.Mam odpływy ,myje auto w garażu,nic mi nie śmierdzi,nie mam grzyba na ścianach ,mam w studzienkach odpływowych sitka,nie zapycha mi się instalacja,odpływy idą do :

osadnik.jpg

Mam oczyszczalnie ekologiczna z firmy JPR-System.

My dopiero się budujemy. Garaż dwustanowiskowy w bryle, nad garażem pomieszczenia mieszkalne, ocieplony tak jak dom 20cm styropianu. Mamy już wylany chudziak, a w nim zostawione podłączenie do kanalizy. Docelowo mamy mieć odwodnienie linowe.

Nie wiemy czy będziemy grzać, ale mamy zamiar wyprowadzić jedną pętlę podłogowki w garażu (grzanie PC) . Podłoga w garażu na tym samym poziomie co reszta domu. W domu wentylacja mechaniczna, w garażu grawitacyjna.

niktspecjalny jestem krótko na forum , ale jak czytam twoje wypowiedzi , to nie dziwię się jaką masz opinię na FM. Dziw , że nie masz samo krytyki i jak nikt z tobą nie chce dyskutować czy pisać w twoich durnych tematach to ty dalej w tym brniesz.

Co do tematu , sam nie wiem co robić. W okolicy rozmawiałem z kilkoma osobami co mają garaż w domu , jedni mają odpływ a drudzy nie mają . Ci co mają mówią , że jeszcze nie widzieli aby tam woda spływała, a Ci co nie mają mówią , że woda nie stoi i uszczelki im nie zamarzają , ale jak jest ,to kto to wie. Ci co mają do kanalizy , to twierdzą , że więcej by tak nie podłączyli bo w lecie albo trzeba pamiętać o dolewaniu wody albo zaczyna śmierdzieć jak już po fakcie. Może mają coś źle zrobione, nie wiem.

Też nie wiem jak to jest, ale kolega nie ma odpływu i na początku nie narzekał, ale ostatniej zimy kupował sobie zgarniarkę do wody :) ja mam odpływ ale jeszcze nietestowany. Pozdrawiam

My dopiero się budujemy. Garaż dwustanowiskowy w bryle, nad garażem pomieszczenia mieszkalne, ocieplony tak jak dom 20cm styropianu. Mamy już wylany chudziak, a w nim zostawione podłączenie do kanalizy. Docelowo mamy mieć odwodnienie linowe.

Nie wiemy czy będziemy grzać, ale mamy zamiar wyprowadzić jedną pętlę podłogowki w garażu (grzanie PC) . Podłoga w garażu na tym samym poziomie co reszta domu. W domu wentylacja mechaniczna, w garażu grawitacyjna.

I Ok - też tak mam i sobie chwalę. O tym czy grzejesz garaż czy nie warto zdecydować przed wylewkami- jeżeli nie planujesz grzać nie warto kłaść styropianu - jeżeli będziesz grzał - trzeba koniecznie.

Jeśli nie planuje się grzać to na choinkę robić w bryle?

Niegrzanie=odcięcie wewnętrzną izolacją od reszty domu + dobre drzwi itd. IMHO bez sensu - już lepiej zrobić garaż zewnętrzny.

Garaż w bryle=grzany.

9l9m.jpg

Zawsze zimą można pomajsterkować w +20 stopni, odpływów żadnych nie mam, skos w kierunku bramy i nic nie zamarza - podługiej trasie pamiętam o skopnięciu z buta nawisów z nadkoli.

Jest jeszcze rozwiązanie pośrednie. Garaż nie w bryle domu, ale z nim połączony. Co prawda to rozwiązanie raczej do większych domów, garaż bokiem do bryły zasadniczej domu połączony z nim korytarzem, pralnią i kotłownią. Posiada to wszystkie zalety garażu wolnostojącego (ewentualne smrody garażowe nie dochodzą do domu) i zalety garażu w bryle, czyli suchą (i ciepłą) stopą wchodzimy i wychodzimy z domu do samochodu. A do tego korytarz prowadzący do kuchni i spiżarni pozwala nie nosić zakupów po całym domu. Jedyną wadą tego rozwiązania jest jak już wcześniej pisałam posiadanie odpowiedniej rozmiarowo działki, zwiększa to metraż domu co za tym idzie i koszty budowy, ale coś za coś :-) .

Jeśli nie planuje się grzać to na choinkę robić w bryle?

Niegrzanie=odcięcie wewnętrzną izolacją od reszty domu + dobre drzwi itd. IMHO bez sensu - już lepiej zrobić garaż zewnętrzny.

Garaż w bryle=grzany.

9l9m.jpg

Zawsze zimą można pomajsterkować w +20 stopni, odpływów żadnych nie mam, skos w kierunku bramy i nic nie zamarza - podługiej trasie pamiętam o skopnięciu z buta nawisów z nadkoli.

Nie zawsze kolego miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza postawienie osobnego garażu. A to czy ma być grzany czy nie decyzja indywidualna, uważam że niezależnie czy grzany czy nie powinien być jeśli jest w bryle odizolowany od reszty domu aby zmniejszyć koszty CO.

PS. przez cała zimę masz +20C w garażu ??

• 2 weeks później...

Minęło kilka dni i cisza. Co by ożywić wątek .....

Dobra milczę tylko jeśli autor pozwoli wkleję kilka fotek zgodnie z tematem by w/w osoba miała na tacy jak wygląda mój garaż w bryle domu. Zapienił sie nie potrzebnie

Greengaz nie potrzebnie przywołałeś tą przeszłość. Napisałem Ci jasno.Nie masz argumentów to sięgasz do tak płytkich zaśmiecających watek wejść.Ulżyło Ci?Że mi pojechałeś???jeszcze raz przeczytaj co napisałem o moje garażu w bryle domu co Ty a o swoim. Zagotowałeś się a nie masz racji.No fair zagrałeś ale fotki Ci wkleje.

Coś obiecałeś /dwukrotnie/, pora wypełnić.

Ostatnio trochę popadało, pewnie samochód się przybrudził, najwyższy czas umyć. Zapowiadają poprawę pogody i brudasem nie wypada jeździć

Czekam na fotki z gabinetu - garażu - myjni w jednym. Koniecznie uwiecznij odpływy.

Znowu jestem górą..... Fotki mego garażu wkleję tak czy siak.Bo nieładnie zachowałeś się tymi cytatami w stosunku do mnie

3 tygodnie mijają, a samochód nie umyty.

Jesteś górą? Obiecanki cacanki.

Coś mi się zdaje, że ta gabinetogarażomyjnia to imaginacja na potrzeby FM.

Edytowane przez Greengaz