Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle domu, kto posiada?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeśli Sir mod pozwoli.jeśli z kratki Ci śmierdzi to znaczy ,że masz mały spadek i zasyfonowanie :no: nie występuje.

Nie, a raczej niekoniecznie. O wiele częściej oznacza to tylko tyle, że woda w syfonie, w ciepłe/suche okresy roku nieczęsto uzupełniana naturalną drogą, sobie wyschła i syfon przestał pełnić swoją funkcję.

A co powiesz tym co kratek nie mają???Tylko na podobnym poziomie jak ci co mają ze wskazaniem uwzględnieniem

Nie rozumiem zdania, poproszę jeszcze raz, jaśniej.

Nie, a raczej niekoniecznie. O wiele częściej oznacza to tylko tyle, że woda w syfonie, w ciepłe/suche okresy roku nieczęsto uzupełniana naturalną drogą, sobie wyschła i syfon przestał pełnić swoją funkcję.

Nie rozumiem zdania, poproszę jeszcze raz, jaśniej.

czego nie rozumiesz???Był tam jeszcze kawałek twego cytatu.Jak działa garaż bez kratek taki jak autora topiku.

Bo do kanalizy jak Jarek napisał nie podłącza się kratki/odpływu. na etapie "przed chudziakiem" zakopuje się beczkę 30-50l do góry dnem, w to fi 50 szara i gotowe. Nic nie śmierdzi. Ale w tym wątku to już chyba było, prawda Rustin? Odpływ wg opisu Jarka chyba też.

Niech będzie compinuś twoja racja ponieważ wytłumaczyć ci nie wytłumaczę..8 lat kratki x2 w garażu wyprowadzone do OE(kanaliza)Nigdy mi nie śmierdziało w garażu.Rozwiązanie swoje rustin podałem kilka razy.Moje było podobne ale bez beczek.Beczki to na deszczówkę.:D.Tłumaczyłem ci nie po łbach czytaj:popcorn:

.....Beczki to na deszczówkę.:D.Tłumaczyłem ci nie po łbach czytaj:popcorn:

Ja mam w garażu tylko deszczówkę. Sposób się sprawdza nie tylko u mnie. Tanio, szybko i skutecznie. Poza tym żaden olej czy inny syf do oczyszczalni biologicznej nie trafia tylko w piasek pod garażem. Tłumaczyć dalej?

a dalej do wód gruntowych i do studni sąsiada, znakomicie.
Slawko, ja żukiem jeździłem 25 lat temu. Ilość oleju czy innego syfu jest śladowa, ale dla oczyszczalni może być zabójcza. Ani mojej studni nic nie grozi, ani tym bardziej sąsiada. To nie ta skala którą sugerujesz. Samochód gdzie parkujesz? Stoi czasami pod domem?

Poza tym żaden olej czy inny syf do oczyszczalni biologicznej nie trafia tylko w piasek pod garażem. Tłumaczyć dalej?

Ilość oleju czy innego syfu jest śladowa, ale dla oczyszczalni może być zabójcza. Ani mojej studni nic nie grozi, ani tym bardziej sąsiada. To nie ta skala którą sugerujesz. Samochód gdzie parkujesz? Stoi czasami pod domem?

Tłumacz tłumacz to i inni posłuchają jak można zrobić by się nie narobić:D

Slawko, ja żukiem jeździłem 25 lat temu. Ilość oleju czy innego syfu jest śladowa, ale dla oczyszczalni może być zabójcza. Ani mojej studni nic nie grozi, ani tym bardziej sąsiada. To nie ta skala którą sugerujesz. Samochód gdzie parkujesz? Stoi czasami pod domem?

Tak pod domem. Ale ma tam specjalną rynnę połączoną kosmicznym światłowodem z zakładem utylizacji odpadów toksycznych...Każda kropelka oleju, benzyny czy smaru, jest pieczołowicie przerabiana na ekologiczny nawóz do zasilania kaktusów. I nigdy nie myje samochodu na podwórku!:cool:

• 2 weeks później...

Mam jeszcze pytanie. Prąd w garażu zrobiony , teraz ma przyjść hydraulik i chcę tynkować go aby zakładali bramę.

Na ściany nie daję od środka styro ,ani na gruncie. Jedynie na sufit. Czy 5cm starczy ? Nad garażem będzie 5cm w podłodze na stropie.

Brama Wiśniowski Unipro , nie mogę znaleźć ile musi być wolnej przestrzeni między nadprożem a sufitem.

Czy nie będzie potem przeszkadzało podczas montażu bramy , że jest styro , chodzi mi o wytrzymałość ? Strop teriva.

Nie, nie będzie przeszkadzało, brama jest mocowana do litego muru, nie do styropianu.

Czy 5cm starczy? Moim zdaniem za mało. I na pewno błędem jest danie jej tylko na sufit, w garażu nieogrzewanym zimą jest zimno, temperatura potrafi spaść w okolice kilku stopni, ściany dzielące garaż z domem, jeśli ich nie zaizolujesz, będą Ci przemarzać, od strony domu wejdzie w nie wilgoć.

Najpierw styropian, potem brama, inna kolejność jest bez sensu, niech montazyści bramy bzdur nie gadają, bo im będzie łatwiej, a co po nich to już ich nie obchodzi. Wycięcie w styro dziur na mocowania prowadnic to żaden problem, a położenie styropianu, jego zaciągnięcie siatką i klejem przy już zamontowanej bramie to mnóstwo problemów.

Nie, nie będzie przeszkadzało, brama jest mocowana do litego muru, nie do styropianu.

Czy 5cm starczy? Moim zdaniem za mało. I na pewno błędem jest danie jej tylko na sufit, w garażu nieogrzewanym zimą jest zimno, temperatura potrafi spaść w okolice kilku stopni, ściany dzielące garaż z domem, jeśli ich nie zaizolujesz, będą Ci przemarzać, od strony domu wejdzie w nie wilgoć.

Dobrze powiedziane.5 cm to bardzo mało.Nie ogrzewany garaż?Nad garażem mam sypialnię.Już tu gdzieś pisałem ,że wycie-plenie sufitu 15 cm dało znakomity komfort.Co to znaczy.Garaż ciepły grzany.Ściany wyizolowane wew także.Strop porotherm.

Ja mam dość dużo miejsca między nadprożem a stropem.

Prowadnice idą powiedzmy ok 30-40cm pod stropem więc z rozłożeniem styropianu, siatki i kołkowaniem nie było problemu.

Prowadnice to tylko 2 ceowniki i bodajże 4 punkty mocowania do stropu - nie widzę wielkich problemów z mocowaniem choćby siatki na styropianie.

Dawałem 10cm twardego styro na pod strop, na strop i ściany wew.