Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle domu, kto posiada?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 407
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobiłeś gniazdko elektryczne na suficie do sterowanie bramy? :p Dużo osób o tym nie pamięta.

Ściana i sufit między garażem a mieszkaniem ocieplona jest 10cm grafitowym styropianem.

Gdybym wiedziała, że tak zrobią prowadnice, to ociepliłabym także to nadproże!!

Między otworem a ścianą przed ociepleniem było 28cm.

Garaż jest wąski- 3 metry na 11m. Otwór na bramę był 2,54 m szer na 2,24cm wys, to Normstal.

Na dole, jak widać jest wymierzone na wylewkę tak, że zostawione 6cm ponad progiem na metalową kształtkę trzymającą 6cm wylewki aby zeszła się z kostką.

Greengaz mi kota pogonił, bo przedstawił podstawy prawne o niebezpieczeństwie z piecem gazowym i garaż będzie 6x3m :( W projekcie tak było, ale prosiłam ekipę aby jej nie stawiali.

Green- na regałach to przetwory? -nie zamarzają w garażu czy go ogrzewasz?

Edytowane przez GraMar

W garażu jest grzejnik skręcony na antyzamarzanie. Załącza się gdy na zewnątrz jest poniżej minus 7-10 st. W tym sezonie ze 2 razy /ledwie letni/.

Na regale przetwory są wyżej /cieplej/, niżej profilaktycznie inne pierdoły nie zamarzające.

Garaż ogacony jak cała chałupa, na stropie 20 cm wełny, od gruntu nieocieplony.

Grzeje ściana, wracające samochody i chyba drzwi od kotłowni. Gdyby brama garażowa była szczelniejsza, pewnie grzejnik nie byłby potrzebny.

Muszę przyznać, że elektryk był myślący.

PS. Grzejnik jest przysłonięty matami, co by nie załaczął się przy +7 st. Przy mrozach, w garażu utrzymuje się temp. w okolicach 0 - +2 st.

Edytowane przez Greengaz
PS.

• 3 weeks później...

Panowie nadal mam dylemat a co gorsza na dniach trzeba kogoś do tynkowania garażu, więc trzeba zdecydować.

Garaż nie będzie ogrzewany do temp powiedzmy 15' ale będzie grzejnik i będzie grzane do ok 5' aby nie zamarzła woda. W garażu będzie zmiękczacz wody , wodomierz.

Dużo czytam i pytam o ocieplenie stropu garażu, na gruncie nie będzie. Parę majstrów mi mówiło aby się zastanowić nad styro w garażu. Skoro ma być utrzymywana temp na plusie to to co mi ucieknie stropem z poddasza to nie będzie musiał grzać grzejnik i odwrotnie, jeżeli dam styro i się od izoluje od garażu to wtedy będzie musiał nadrabiać ten grzejnik. Mówią też o wilgoci w stropie jeżeli z obu stron da się styro, na podłodze poddasza będzie ok 5cm. Kolega ma podobnie, garaż niby nie ogrzewany tzn tylko do 7' , nie odczuwa aby była zimniejsza podłoga na poddaszu w pokoju a styro na suficie nie ma.

W garażu do sufitu daj wełnę. Jak zamkniesz od dołu i od góry styropianem, będziesz miał ciągle wilgoć w stropie.

Kołkować do terivy? powodzenia. Jeśli już, to musisz w belki. Ostatecznie kleić całą powierzchnię i bez kołków. Nie odpadnie.

Popatrz, popatrz - ja mam od 2 lat tak ocieplony styro garaż i strop suchy , a do stropu porothermowskiego ( mocniejszy niż zwykła teriva ) kołkowałem bez problemu.

• 1 month później...

ja mam garaż jednostanowiskowy graniczący z domem z tyłu kotłownia gazowa, w garażu planuję podłogówkę, ale nie na całości więc na chudziaku będzie styro, ściana z domem ocieplona będzie styropianem, zastanawiam się jedynie nad stropem bo boje się że zamknę sobie wilgoć w stropie, nad garażem garderoba i mały pokój awaryjny na podłodze będzie tam 5cm styro i podłogówka... w rodzinie mamy dom z garażem dwustanowiskowym i nie ma ocieplonego stropu nad garażem i nie czuć by pomieszczenie było chłodniejsze.

a może to pomysł absurdalny , a gdyby tak zrobić sufit z płyt k-g i między strop a stelaż włożyć wełnę ?

• 3 months później...

Witam.

Mam taki problem. Posiadam garaz w bryle budynku o szerokości 3m. Gdzie najlepiej umieścić grzejnik? Chciałem dać z prawej strony na końcu bocznej ścianie pod rozdzielnią elektryczną ale nie wiem czy tak można. Po środku bocznej prawej sciany jest tez miejsce ale mam obawy co do otwierania drzwi bo pasażer bedzie obijał o kaloryfer. Nie wchodzi też w grę ściana na końcu bo tam bedzie mały regalik. Auto mam 1,8m.

Zadaj sobie najpierw pytanie, po co Ci kaloryfer w garażu. Wrota garażowe z termoizolacją zwykle mają bardzo niewiele wspólnego, a choćby nawet i miały, i tak otwierając je psujesz cały efekt, więc kaloryfer tamże będzie służył głównie do zwiększania kosztów ogrzewania.

Moim zdaniem sensowniejszym wyjściem jest położyć na stropie ścianach dzielących garaż od budynku warstwę termoizolacji, drzwi do reszty domu też dac takie z izolacją i grzejnika po prostu nie robić. Temperatura w garażu i tak, nawet w trzaskające mrozy będzie dodatnia (żadna termoizolacja nie jest idealna, a jeśli sam budynek jest też izolowany, w garażu zwykle ustanawia się temperatura pośrednia), tak będzie zdrowiej dla samochodu, a w ciasnym garażu o żadnym majsterkowaniu itp. i tak nie ma mowy.