Slawko123 02.02.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 W garażu do sufitu daj wełnę. Jak zamkniesz od dołu i od góry styropianem, będziesz miał ciągle wilgoć w stropie.Kołkować do terivy? powodzenia. Jeśli już, to musisz w belki. Ostatecznie kleić całą powierzchnię i bez kołków. Nie odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 02.02.2015 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 sam już teraz nie wiem co robić. a jak montują bramę garazowa do teriva ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.02.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Do belek, ścian i podciągu jeśli jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 02.02.2015 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 ale jeżeli będzie otynkowane to przecież nie będzie widać gdzie są belki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.02.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 dlatego wczesniej musisz sobie dokładnie pomierzyć i zdjęcia porobić, gdzie sa belki. Przy terrivie belki sa co 60cm(osie) Wystarczy jak pierwszą i ostatnią sobie zaznaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 03.02.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Zapytaj w dziale okna na forum, jest wątek o różnych bramach i na pewno ktoś Ci pomoże. Ja miałam 30cm nad otworem i montowali mi do boków przy ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 03.02.2015 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 GraMar tyle , że u Ciebie brama jest prawie przy ścianie u mnie jest do niej jakieś 40cm więc pewnie tylko do sufitu.Dawałeś styro w garażu ? Jakiej szerokości masz garaż i bramę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.02.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Nie wiem czy Ci w czymś pomogę, ale u mnie wyglada to tak. Garaż 6,2 m szerokości, brama 4 x 2 m, tu gdzie widać regały /3 zdjęcie/ ściana ocieplona 10 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 04.02.2015 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Zrobiłeś gniazdko elektryczne na suficie do sterowanie bramy? Dużo osób o tym nie pamięta. Ściana i sufit między garażem a mieszkaniem ocieplona jest 10cm grafitowym styropianem. Gdybym wiedziała, że tak zrobią prowadnice, to ociepliłabym także to nadproże!! Między otworem a ścianą przed ociepleniem było 28cm. Garaż jest wąski- 3 metry na 11m. Otwór na bramę był 2,54 m szer na 2,24cm wys, to Normstal. Na dole, jak widać jest wymierzone na wylewkę tak, że zostawione 6cm ponad progiem na metalową kształtkę trzymającą 6cm wylewki aby zeszła się z kostką. Greengaz mi kota pogonił, bo przedstawił podstawy prawne o niebezpieczeństwie z piecem gazowym i garaż będzie 6x3m W projekcie tak było, ale prosiłam ekipę aby jej nie stawiali. Green- na regałach to przetwory? -nie zamarzają w garażu czy go ogrzewasz? Edytowane 4 Lutego 2015 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.02.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) W garażu jest grzejnik skręcony na antyzamarzanie. Załącza się gdy na zewnątrz jest poniżej minus 7-10 st. W tym sezonie ze 2 razy /ledwie letni/.Na regale przetwory są wyżej /cieplej/, niżej profilaktycznie inne pierdoły nie zamarzające.Garaż ogacony jak cała chałupa, na stropie 20 cm wełny, od gruntu nieocieplony.Grzeje ściana, wracające samochody i chyba drzwi od kotłowni. Gdyby brama garażowa była szczelniejsza, pewnie grzejnik nie byłby potrzebny.Muszę przyznać, że elektryk był myślący.PS. Grzejnik jest przysłonięty matami, co by nie załaczął się przy +7 st. Przy mrozach, w garażu utrzymuje się temp. w okolicach 0 - +2 st. Edytowane 4 Lutego 2015 przez Greengaz PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.02.2015 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Panowie nadal mam dylemat a co gorsza na dniach trzeba kogoś do tynkowania garażu, więc trzeba zdecydować.Garaż nie będzie ogrzewany do temp powiedzmy 15' ale będzie grzejnik i będzie grzane do ok 5' aby nie zamarzła woda. W garażu będzie zmiękczacz wody , wodomierz. Dużo czytam i pytam o ocieplenie stropu garażu, na gruncie nie będzie. Parę majstrów mi mówiło aby się zastanowić nad styro w garażu. Skoro ma być utrzymywana temp na plusie to to co mi ucieknie stropem z poddasza to nie będzie musiał grzać grzejnik i odwrotnie, jeżeli dam styro i się od izoluje od garażu to wtedy będzie musiał nadrabiać ten grzejnik. Mówią też o wilgoci w stropie jeżeli z obu stron da się styro, na podłodze poddasza będzie ok 5cm. Kolega ma podobnie, garaż niby nie ogrzewany tzn tylko do 7' , nie odczuwa aby była zimniejsza podłoga na poddaszu w pokoju a styro na suficie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUP123 24.02.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Doczytaj też jaka jest bezpieczna minimalna temperatura dla zmiękczacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 W garażu do sufitu daj wełnę. Jak zamkniesz od dołu i od góry styropianem, będziesz miał ciągle wilgoć w stropie. Kołkować do terivy? powodzenia. Jeśli już, to musisz w belki. Ostatecznie kleić całą powierzchnię i bez kołków. Nie odpadnie. Popatrz, popatrz - ja mam od 2 lat tak ocieplony styro garaż i strop suchy , a do stropu porothermowskiego ( mocniejszy niż zwykła teriva ) kołkowałem bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.02.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Popatrz, popatrz - ja mam od 2 lat tak ocieplony styro garaż i strop suchy Skoro tak twierdzisz........ Zakładm, że odrywałes od spodu styro a z wierzchu skuwałeś wylewkę i zaglądałeś pod styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.02.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Skoro tak twierdzisz........ Zakładm, że odrywałes od spodu styro a z wierzchu skuwałeś wylewkę i zaglądałeś pod styro. Oczywiście a Ty tak nie robiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.02.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Oczywiście a Ty tak nie robiłeś nie, bo ja mam wełnę od spodu :P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 07.04.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 ja mam garaż jednostanowiskowy graniczący z domem z tyłu kotłownia gazowa, w garażu planuję podłogówkę, ale nie na całości więc na chudziaku będzie styro, ściana z domem ocieplona będzie styropianem, zastanawiam się jedynie nad stropem bo boje się że zamknę sobie wilgoć w stropie, nad garażem garderoba i mały pokój awaryjny na podłodze będzie tam 5cm styro i podłogówka... w rodzinie mamy dom z garażem dwustanowiskowym i nie ma ocieplonego stropu nad garażem i nie czuć by pomieszczenie było chłodniejsze. a może to pomysł absurdalny , a gdyby tak zrobić sufit z płyt k-g i między strop a stelaż włożyć wełnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.04.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 daj wełnę od spodu i będzie ok. 10cm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albi84 05.08.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Witam.Mam taki problem. Posiadam garaz w bryle budynku o szerokości 3m. Gdzie najlepiej umieścić grzejnik? Chciałem dać z prawej strony na końcu bocznej ścianie pod rozdzielnią elektryczną ale nie wiem czy tak można. Po środku bocznej prawej sciany jest tez miejsce ale mam obawy co do otwierania drzwi bo pasażer bedzie obijał o kaloryfer. Nie wchodzi też w grę ściana na końcu bo tam bedzie mały regalik. Auto mam 1,8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.08.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Zadaj sobie najpierw pytanie, po co Ci kaloryfer w garażu. Wrota garażowe z termoizolacją zwykle mają bardzo niewiele wspólnego, a choćby nawet i miały, i tak otwierając je psujesz cały efekt, więc kaloryfer tamże będzie służył głównie do zwiększania kosztów ogrzewania. Moim zdaniem sensowniejszym wyjściem jest położyć na stropie ścianach dzielących garaż od budynku warstwę termoizolacji, drzwi do reszty domu też dac takie z izolacją i grzejnika po prostu nie robić. Temperatura w garażu i tak, nawet w trzaskające mrozy będzie dodatnia (żadna termoizolacja nie jest idealna, a jeśli sam budynek jest też izolowany, w garażu zwykle ustanawia się temperatura pośrednia), tak będzie zdrowiej dla samochodu, a w ciasnym garażu o żadnym majsterkowaniu itp. i tak nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts