Liwko 05.08.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 ...i nie izolować w takim wypadku posadzki garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albi84 05.08.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Problem w tym że kupiłem dom szeregowy wewnetrzny od dewelopera i mogę sobie wprowadzac zmiany róznego rodzaju od scianek po hydraulikę. Został mi ostatni etap hydraulika dlatego kombinuje. Grzejnik jest w garażu w cenie dlatego chcę go mieć. Tylko pytanie gdzie. Dodatkowo chceę miec kran wraz z odpływem tak jak widac na mojej wizualizacji. Grzejnik dałem pod rozdzielnią elektryczną ale dalej nie wiem czy tak można ale po prawej i tak jest rozdzielacz podłogowy. Kran jak widac na zdjeciu na skosie obok regału a i po prawej na poczatku garażu jest wodomież. Garaż jest mały 18,5m2 ale auto spokojnie wejdzie ale czasami pewnie będe chciał coś tam pogrzebać oczywiście bez obecności auta które bedzie w tym czasie na podjeździe. Kran sie przyda jak cos pogrzebie w aucie to nie bede musiał leciec do domu a po co zona ma sie denerwowac. A czasami i na rybki jezdze a zona nie lubi jak do domu przywożę wiec mam garaż. Grzejnik przyda sie na zmę lub zimne dni jak coś bym grzebał. Dajcie jakiś pomysł jak można to rozplanować. Lewej sciany nie chchem ruszac bo pod schodami mam wneke to przyda sie przejazd moze kiedys na motor a teraz na rowery. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez Albi84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.08.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Jeśli bardzo musisz, to daj ten grzejnik tak, jak na wizualizacji, ale ja na twym miejscu bym z niego po prostu zrezygnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albi84 05.08.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak faktycznie bedzie przeszkadzał to zdemontuje ale po co deweloper ma zaoszczedzic. Ale moze być pod rozdzielnią elektryczną? Bo tu jest kwestia tylko tego zlewu i grzejnika bo do piatku muszę dać znać gdzie i jak. Boję się żę jak dam kaloryfer pod rozdzielnią to będą jakieś problemy. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez Albi84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.08.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Grzejnik jest w garażu w cenie dlatego chcę go mieć. Tylko pytanie gdzie. ... Grzejnik przyda sie na zmę lub zimne dni jak coś bym grzebał. Developer daje ci w "prezencie" skarbonkę, do której (jak widać nieświadomie) chcesz nieustannie dokładać Garaż to nie warsztat. Chcesz czy nie - obowiązują tam rygorystyczne przepisy przeciwpożarowe, które mają chronić przede wszystkim Ciebie i Twoje mienie! Garaż powinien być dobrze wentylowany (paliwo w baku, zaolejone podzespoły, możliwe opary benzyny i t. p.). Jeśli tak, to ciepło będzie stamtąd szybko uciekało i ten grzejnik będzie ogrzewał atmosferę na zewnątrz (w środku i tak będziesz miał zimno!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albi84 05.08.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Wiem ze to nie warsztat ale czasami coś można pogrzebac. W sumie to w projekcie jest ten kaloryfer. Zimą jak coś sie popsuje i ebde musiał naparwic to sobie podgrzeje troszke i bede działal. Nie zamieżam w niem grzac cały czas tylko jak ebdzie taka potzreba lub temperatuja bardzi spadnie bo przy wjezdzie do garażu jest wodomież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.08.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Wiem ze to nie warsztat ale czasami coś można pogrzebac. W sumie to w projekcie jest ten kaloryfer. Zimą jak coś sie popsuje i ebde musiał naparwic to sobie podgrzeje troszke i bede działal. Nie zamieżam w niem grzac cały czas tylko jak ebdzie taka potzreba lub temperatuja bardzi spadnie bo przy wjezdzie do garażu jest wodomież. Zanim się wypowiem kilka słów do ortografii interpunkcji i gramatyki,którą zaczynasz karmić widownię.Popraw styl i pisownię .Co do wodomierza.Serce pomiarowe w chałupie musi być dobrze zabezpieczone i odizolowane od zimna.Czyli jak byś nie używał tego kalafiora w garażu to wodomierz by piz..ł ??? .Tak???.JTD bardzo ładnie ci to zobrazował ,weź to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.08.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Wiem ze to nie warsztat ale czasami coś można pogrzebac. W sumie to w projekcie jest ten kaloryfer. Zimą jak coś sie popsuje i ebde musiał naparwic to sobie podgrzeje troszke i bede działal. Nie zamieżam w niem grzac cały czas tylko jak ebdzie taka potzreba lub temperatuja bardzi spadnie bo przy wjezdzie do garażu jest wodomież. Do chwilowego podgrzania zdecydowanie szybsza i lepsza jest farelka. A do wodomierza możesz podpiąć kabel grzewczy z termostatem, ale najprawdopodobniej nigdy się nie załączy (byle nie było izolacji pod posadzką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.08.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) A do wodomierza możesz podpiąć kabel grzewczy z termostatem, ale najprawdopodobniej nigdy się nie załączy (byle nie było izolacji pod posadzką). W moim nieogrzewanym garażu pod namową Jarka. P właśnie podobnie zrobiłem. Schowałem licznik wody w styropianowej "budzie" z szybą i dodatkowo na mrozy owijam go kabelkiem do ogrzewania terrariów. Termostat "pilnuje" stałej temperatury +7 st. C. I to wystarcza - nawet w najtęższe mrozy Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.08.2015 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Ja za namową forumowiczów dałem styro na sufit, w podłogę nie pójdzie izolacja. A kaloryfer dam pod okno , miejsce jest a koszt nie wielki. Będzie skręcony a w razie potrzeby zagrzania garażu nie będę się martwił czym to zrobić. U mnie w projekcie metr od bramy garażowej był wodomierz, tak też jest zrobione. Chciałem dać go w kotłowni to pan z ZGK powiedział, że nie podpisze mi tego bo ma być zaraz za ściana domu ( tak by trzeba ciągnąć przez kotłownię do garażu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albi84 10.08.2015 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 U mnie sytuacja z grzejnikiem i kranem będzie wyglądać jak na zdjęciu. Czy jest możliwy taki układ? bo za bardzo nie mam gdzie dać grzejnika a kran też bym chciał z odpływem bo pewnie od czasu do czasu będę coś tam grzebał. więc kranik jak znalazł. Grzejnik jest w standardzie więc też by może się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.08.2015 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 U mnie sytuacja z grzejnikiem i kranem będzie wyglądać jak na zdjęciu. Czy jest możliwy taki układ? bo za bardzo nie mam gdzie dać grzejnika a kran też bym chciał z odpływem bo pewnie od czasu do czasu będę coś tam grzebał. więc kranik jak znalazł. Grzejnik jest w standardzie więc też by może się przyda. [ATTACH=CONFIG]326948[/ATTACH] To wszystko masz w projekcie tak jak to wrysował adoptujący ??? .Jeśli tak to trochę przesadził z tymi nowinkami.Garaż to garaż .No ale jak sam twierdzisz : ..bo pewnie od czasu do czasu będę coś tam grzebał...... grzeb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albi84 10.08.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Projekt był całkiem inny. Kranu miało nie być a grzejnik w miejscu rozdzielacza podłogowego i przez to nie wiem gdzie dać grzejnik albo tak jak na zdjeciu pod rozdzielnicą albo rezygnuje z kranu i w jego miejsce grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.08.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Projekt był całkiem inny. Kranu miało nie być a grzejnik w miejscu rozdzielacza podłogowego i przez to nie wiem gdzie dać grzejnik albo tak jak na zdjeciu pod rozdzielnicą albo rezygnuje z kranu i w jego miejsce grzejnik. Trudno coś doradzać jak masz już swoją koncepcję.Garaż to dla jednych schowek na wszystko bo zabrakło pomysłu w aranżacji ,dla drugich pomieszczenie w którym naprawia się i wbija gwoździe ,a jeszcze dla innych schronienie dla samochodu by wypoczywał po jeżdżeniu z nami.Tak to rozważ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albi84 10.08.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Trudno coś doradzać jak masz już swoją koncepcję.Garaż to dla jednych schowek na wszystko bo zabrakło pomysłu w aranżacji ,dla drugich pomieszczenie w którym naprawia się i wbija gwoździe ,a jeszcze dla innych schronienie dla samochodu by wypoczywał po jeżdżeniu z nami.Tak to rozważ. No tak ale mi chodzi tylko o to czy grzejnik może być pod rozdzielnicą elektryczną i kran tak jak na zdjęciu. Samo to że wstawiam tam kran już świadczy o tym że przeznaczenie garażu nie będzie tylko dla auta. Jak to wygląda prawnie z uwagi na bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.08.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 No tak ale mi chodzi tylko o to czy grzejnik może być pod rozdzielnicą elektryczną i kran tak jak na zdjęciu. Samo to że wstawiam tam kran już świadczy o tym że przeznaczenie garażu nie będzie tylko dla auta. Jak to wygląda prawnie z uwagi na bezpieczeństwo. [ATTACH=CONFIG]326950[/ATTACH] Prawem twym kierował adoptujący projekt i Kierbud z odpowiednim wpisem w DB .Takie rozwiązanie o którym prawisz jest trochę sprzeczne nazwę ją z.............. .etyką budowlaną ,a przepisy bezpieczeństwa tego układu chcesz jak widać ustalić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albi84 10.08.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Nie chcę ustalać sam przepisów tylko potrzebuje informacji czy taki układ jest dopuszczalny czy nie. Jedni uważają że może być a inni że nie dlatego muszę być pewny czy mogę na pewno tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.08.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Nie chcę ustalać sam przepisów tylko potrzebuje informacji czy taki układ jest dopuszczalny czy nie. Jedni uważają że może być a inni że nie dlatego muszę być pewny czy mogę na pewno tak zrobić. Napisałem ci wyżej .Masz Kierbuda jego spytaj.Jeśli takie pomysły twe wpisze w DB a NB przy odbiorze przyjmie to ,czemu nie.Osobiście i subiektywnie , to rozwiązanie budzi zastrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.08.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Osobiście i subiektywnie , to rozwiązanie budzi zastrzeżenia. Mógłbym prosić o uzasadnienie osobistych i subiektywnych zastrzeżeń do planowanego przez Albi84 rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.08.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 O ile mi wiadomo, nie ma prawnych przeciwskazań, żeby zamontować grzejnik pod rozdzielnią.Można się co najwyżej zastanawiać, czy ciepło grzejnika podgrzewając aparaty w rozdzielni nie będzie skracało ich żywotności, ale szczerze mówiąc nie wydaje mi się, rozdzielnia będzie z drzwiczkami, a grzejnik w garażu zdrowy rozsądek i tak nakazywał będzie skręcać na minimum. Jak pisałem, ja bym go nie montował wcale, ale jeśli autor wątku chce, a to jest jedyne miejsce, niech montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts